Емил Джасим: Има две дати, които ни обединяват безусловно - 24 май и 6 септември

03.03.2023 / 09:10 7

Редактор: Александър Дечев

Кадър: "Нова телевизия"

"Един от любимите ми историци - Марк Плох, казва, че ролята на историка не е да съди, а да разбира. Това винаги ме е водело във възприемането на определени исторически дати. В случая е добре някакси да отсеем съвремието. Но това може да се случи само и единствено, ако историята не се използва като оръжие. Нещо, което се опитва да прави настоящата руска империя".

Това заяви в сутрешния блок на "Нова телевизия" историкът Емил Джасим.

"Да започнем с това, че руското знаме тогава е съвсем различно. Можем да продължим с това, че всъщност онази руска империя е унищожена от комунистите. Същите комунисти, чиито химнове възроди Путин и направи химн на съвременна Русия. Така че можем да си говорим много за тази приемственост от една страна, дали я има. От друга страна трябва да отбележим нещо важно - в живота има разлика между причини и поводи за нещо. И ако ние можем да кажем, че  поводът за тази война е кървавото потушаване на Априлското въстание, то причините са много, но една основна сред тях е невъзможността на Русия да пусне своите кораби през Босфора и опита да стигне до там", каза той.

"Има и още нещо, което част от обществото ни забравя, и то е, че в последвалата няколко години по-късно сръбско-българска война, в която България е вероломно нападната от сърбите, това става с мълчаливото съгласие и дори подтик от страна на Русия. Тя изтегля капиталите си и дава гаранции на Сърбия, че може да направи това. Така че ние трябва да си дадем ясно сметка какъв е бил интереса на Русия и съвпада ли той с този на България. Въпросът е България реално свободна ли е след Санстефанския предварителен мирен договор? Отговорът е не. Има ли българска държава работеща? Не, има временно руско-окупационно управление. Имаме ли Търновска конституция? Тя години по-късно се появява. Има ли истинска независима българска държавна политика външна, че и вътрешна до голяма степен? Ами до 1881 г. няма. Ок, честваме свободата, но свобода ли е наистина?", попита Джасим.

"Има две дати, които ни обединяват безусловно - 24 май и Съединението. Това са дати, които са свързани със съвременната българска инедтичност", завърши историкът.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
1
Пешо от Виница (преди 6 месеца)
Рейтинг: 92188 | Одобрение: 29943
Ох, жална Българийо! На връх честванията на трети март,в една от нашите продажни телевизии ,гледах неистовите напъни на сребърници да омаловажат ролята на Русия в нашето освобождаване. И всичко това под благослонните погледи на двамата водещи. Кои бяха участниците? Асен Агов-доказан агент,кандидат за кадрови офицер от ДС. Дете на родители от тогавашна партийна номенклатура. Николов-уж историк и Емил Джасим-еврейче-перач на пари от американски фондации. По примера на Асен Йорданов, който отрича въобще тази дата като празник, и те "милите" се гърчеха в неистови опити да зачеркнат въобще от спомените в историята, решаващата роля на Русия ,та даже и : "Абе, май са изпратили някакви южни полкове от бедни украинци ,наред с финландци и поляци. И накрая ,според тях ,излиза ,че май е нямало никакви руснаци. Ей,така се отработват парите от фондациите на Сорос и сие! А представяте ли си , ако имаше участие на поне един американец, а? Какво чудо щеше да настъпи?! "Америка ни е освободила-да се слави името й во веки веков! " И щеше да има неистово гърчене по пода на студиото, обилно слюнкоотделяне ,коленичане и метани. Да , ама не! Боже ,опази! Но кой знае? Може и да изфабрикуват някой американец-уж сега са го открили. Е, тогава ,съвсем ще я вапцат тази клета история! Започнаха с учебниците, после преминаха с историческите дати , а накрая въобще ще ни изтрият като народ ,съществувал някога на тази кръстопътна земя! Но помня и ще помня едно-за да има независима България, трябваше да има трети март и положени кости на над двеста хилядни руски воини!
5
4
Нане (преди 6 месеца)
Рейтинг: 28077 | Одобрение: 4777
Чужденци не трчбва да се месят в нашата история !!!!
7
2
kris (преди 6 месеца)
Рейтинг: 293472 | Одобрение: 41432
Този боклук поруга паметта на Левски и отрече Баташкото клане и му счупиха тиквата, ама май още не е поумнял.....Щеше ли да има Съединение без 3 март бе, бурсук долен......??
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
6
2
уйчо (преди 6 месеца)
Рейтинг: 80659 | Одобрение: -1601
Мангал, отричащ Баташкото клане! Извратеняк мръсен, не пипай Трети Март! Да те пребият пак!
4
7
ас (преди 6 месеца)
Рейтинг: 133931 | Одобрение: 21931
мога само да кажа че "историк" които е учил хамеириканска история.
5
4
Голям праз (преди 6 месеца)
Рейтинг: 28717 | Одобрение: 4162
Нше знам кой е този плашипутак, но без 3-ти март намаше да има други национални празници!!! НЕ МОЖЕШ ДА ИМАШ ИМЕН ДЕН, АКО НЯМАШ РОЖДЕН ДЕН!!!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама