Емил Караниколов: Одобрените от ЕК близо 100 млн. евро са само част от помощта

29.06.2020 / 20:57 5

Снимка: Булфото

Одобрените от Европейската комисия близо 100 милиона евро за подкрепа на средни предприятия, засегнати от коронавирус епидемията, са само част от помощта, която очакваме от Брюксел, обясни днес в Пловдив министърът на икономиката Емил Караниколов, пише bnr.bg.


"Реално с тези 310 млн. лева, които България ще даде, ще получим насрещно около 1,3 млрд. евро и всъщност това са резултатите по нашите проекти. Но от тук нататък предстои в Европа да се говори за скъсяване на връзките на доставки, т.е. Европа и бизнесът в Европа разбра, че това далечно място, от където си доставяме всичко, е грешно за Европа. От тази гледна точка България и Хърватия мисля, че ще имат изключителен шанс да се възползваме.", каза Караниколов.

Според Караниколов страната ни влезе с много добри финансови и макроикономически показатели в кризата, като българската икономика остана в кондиция.

"За първото тримесечие българската икономика беше една от едва четирите с ръст в ЕС. Не затворихме цели сектори, но нашата икономика изцяло зависи от европейската", заяви министърът на икономиката по време на среща с представители на бизнеса в Пловдив.

Министър Караниколов посочи, че в най-тежко състояние е секторът на услугите, но отбеляза, че същевременно е запазено производството.

"Ще стимулираме инвестициите с новия проект на Закон за индустриалните зони. Продължава да има засилен инвестиционен интерес към страната ни, който ще се увеличи с приемането ни в чакалнята на Еврозоната. Сигурен съм, че скоро ще има голям стратегически инвеститор в България", посочи той.

Караниколов също така каза, че над 200 хил. души са запазили работните си места благодарение на мярката 60/40 "Без нея безработицата сигурно щеше да е близо двойно по-висока. Мярката е изключително важна, за да успее бизнесът да запази кадрите си и затова тя ще бъде продължена с нов дизайн до 30 септември, а сигурно и след това", коментира икономическият министър.

Тристранното споразумение, постигнато със синдикати и работодатели също беше във фокуса на вниманието на икономическият министър. Според него в краткосрочен план трябва да се прилагат мерки за запазване на заетостта и за стабилизиране на предприятията по време на кризата, а в дългосрочен план трябва да се набележат мерки за стабилизиране и растеж на икономиката, за следкризисния период.

Икономическият министър представи и някои от мерките за възстановяването и развитието на икономиката в условията на коронавирусна пандемия. Той посочи, че най-засегнати от кризата са били малките и средни предприятия и подчерта, че под формата на финансови инструменти с публичен ресурс за периода на кризата, е ангажиран ресурс именно в тяхна полза.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
милен (преди 2 седмици)
Рейтинг: 10999 | Одобрение: 1494
Чик чирик, чик чирик, а не искаш ли ритник по алчният трвеститски задник.
4
2
kris (преди 2 седмици)
Рейтинг: 138303 | Одобрение: 1198
Чик чирик, чик чирик....дай ми малко ечимик.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
1
0
Чичо (преди 2 седмици)
Рейтинг: 39018 | Одобрение: 5873
Охааа, ще пада крадене.
3
2
kris (преди 2 седмици)
Рейтинг: 138303 | Одобрение: 1198
Парите добре....а разбрахте ли се вече на кого по колко.....??
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
1
0
4udovi6teto (преди 2 седмици)
Рейтинг: 30572 | Одобрение: 8467
Малийййй... къф си щастлив. А колко от тия милиони ще влязат в чекмеджето на Тиквата.:errm:
Валери Станков

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама