Евродепутатите пощуряха! Приеха невиждана цензура в YouTube и Фейсбук. Който качи песен или клипче, ще го накажат с...

26.03.2019 / 16:49 2

Снимка pexels.com

Европейският парламент окончателно прие противоречивата реформа на авторските права в интернет, след години на интензивно лобиране от страна на европейските издатели, културните индустрии, големите технологични компании и активистите в областта на цифровите права, съобщи actualno.com.

Евродепутатите приеха Директивата за авторските права в Единния цифров пазар на пленарно заседание с 348 гласа „за“ срещу 274 гласа „против“ и 36 „въздържал се“. Сега топката е в полето на държавите-членки, които трябва да разгледат решението на Европарламента през следващите седмици. Ако го приемат, то ще влезе в сила след публикуването му в официалния вестник на ЕС и след това държавите-членки ще имат 2 години, за да го приложат.

Новото законодателство дава възможност на звукозаписни и медийни компании, рекламни агенции и други създатели на съдържание да сключат споразумения и да получават заплащане за публикуване на съдържанието им в YouTube и Google News. Те ще могат да претендират и за допълнително заплащане, ако онлайн платформите печелят от техните творби повече от предварително очакваното. Технологичните компании, които управляват подобни платформи, са длъжни да премахват защитено с авторски права съдържание.

То обаче съдържа и 2 доста спорни формулировки – член 11 и член 13, които притесниха мнозина. Член 13 изисква доставчиците на съдържание в интернет да следят непрекъснато своите потребители и да блокират със специален филтър всеки опит те да качат нещо онлайн, ако съдържанието е обект на авторско право (например популярна песен, която се чува на заснето от потребител видео). Ако не го направят, онлайн платформите ще търпят юридически последствия за материали, защитени от авторското право, които са били качени от техни потребители без знанието и позволението на авторите.

Това на практика задължава доставчиците на интернет услуги да филтрират съдържанието, което потребителите споделят или съхраняват посредством техните услуги. "Филтърът за цензура" би засегнал платформи за споделяне на видеоклипове като YouTube, Dailymotion или Vbox7, блогове, социалните мрежи Twitter и Facebook, платформи за споделяне на документи като Dropbox и Google Drive, както и всяка друга услуга, която позволява на потребителите си да качват съдържание.

Предложенията за заличаване на спорния член 13 не бяха подложени на гласуване от евродепутатите на пленарното заседание в Страсбург.

Съгласно чл. 11, ако в дигитална среда доставчик на услуга използва авторско произведение "от пресата" с търговска цел т.е. печели пари от това, то първоначалният автор има право да поиска заплащане. Промяната стана известна като "плащане за ползване на линкове". Изрично обаче се посочва, че няма право на заплащане, ако става въпрос само за позоваване на информация чрез хипервръзка.

"Директивата ще застраши онлайн свободата и ще наложи нови филтри, бариери и забрани за достъп до мрежата", заявиха преди време от испанския офис на Wikipedia.

Споделянето на новинарски статии е специално изключено от обхвата на директивата и може да се извършва точно както преди. Същото важи и за качването на произведения с нетърговска цел в онлайн енциклопедии като Wikipedia или софтуерни платформи с отворен код като GitHub.

"Тази директива е важна стъпка към коригиране на ситуация, която позволи на няколко компании да печелят огромни суми пари, без да плащат справедливо на хилядите творци и журналисти, от които зависи работата", каза германският евродепутат от ЕНП Аксел Фос, който е вносител на директивата.

"В същото време приетият текст съдържа множество разпоредби, които ще гарантират, че интернет остава пространство за свободно изразяване. Тези разпоредби сами по себе си не са необходими, тъй като директивата няма да създава нови права за притежателите на права. И все пак чухме повдигнатите опасения и избрахме да гарантираме двойно свободата на изразяване. "Meme", "gif" вече са защитени повече от всякога", добавя Фос.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама