Фирмата, която огради Кривото дърво във Варна, получава кореспонденцията си в здравното министерство

29.03.2021 / 10:49 2

Редактор: Веселин Златков

снимки: Стела Николова

Община Варна е дала съгласие за ограждането на поляната с прочутото Криво дърво в Морската градина.

Това съобщи сайтът "Афера" и общинската съветничка от ДБ Стела Николова, която публикува във Фейсбук електронно копие на документ, издаден от общината.

От него става ясно, че фирмата “Пуко енд пука ейджънси” е съгласувала с местната администрация провеждането на изложбата с динозаври, заради която на една от любимите поляни за детски игри се появиха огради. За ограждане обаче не се говори нищо в документа, там дори се подчертава специално, че атракцията не трябва да пречи на гражданите.

Далеч по-интересен обаче е друг детайл от кореспонденцията на фирмата с община Варна. Като електронен адрес за контакт с “Пуко енд пука ейджънси” в общинския документ е посочен presscenter@mh.goverment.bg. Този имейл адрес е същия като пресцентъра на Министерството на здравеопазването (presscenter@mh.government.bg), макар и и изписан с грешка. Защо частна фирма ще получава пощата си на адреса на здравното министерство е наистина интересен въпрос.

„Варненци стоят и се чудят защо фирмата, която днес загради кривото дърво в Морската градина във Варна има един и същ мейл с Министерство на здравеопазването. Освен това Община Варна обяснява, че не са съгласували ограда за този парцел, но документите сочат друго!

Кой лъже?

Фирмата е с 10 лв капитал, но с мейл, приличащ на този на здравното министерство.

Найс, а?!“, коментира по този повод Стела Николова.

 

Около фирмата и друг път е имало подобни странни ситуации, но в София.

Столична община следва да разполага с информация за размера на сумата, получена от общината за предоставянето на общински терен за организиране на изложба „Живите динозаври“ в столицата, става ясно от Програмата достъп за информация през 2018 година.

До този извод стигна състав на АССГ по дело на Ралица Кацарска (ПДИ) срещу отказ на директора на Дирекция „Сигурност“ на Столична община (СО).

През септември 2017 Кацарска подава заявление до кмета на СО, с което иска следната информация, свързана с изложбата „Живите динозаври“ в парка на Военната академия „Г.С. Раковски“:

1. По чие предложение и решение са инсталирани динозаврите в парка на Военната академия?

2. Има ли сключен договор за инсталирането на динозаврите? Ако има такъв, моля да ми го предоставите по електронен път.

СО провежда процедура по търсене на съгласие на трето лице, след което с решение от 20.10.2017 на кмета на СО е предоставена информация, че изложбата е разрешена след постъпило заявление от „Пуко Енд Пука Ейджънси“ ООД, а договор не е сключван. Предоставено е копие от заявлението на дружеството - организатор на изложбата както и от издаденото от СО разрешение за провеждане на изложбата.

В началото на ноември е подадено второ заявление до кмета на СО, с което се иска достъп до следната информация за изложбата:

1. Какъв е размерът на сумата, заплатена на СО от организатора на изложбата за такса (цена) за ползване на общински имот (чл. 23, ал. 6 от Наредбата за обществения ред и опазване на общинските имоти на територията на Столична голяма община във връзка с чл. 30 от Наредбата за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги, предоставяни от Столична община);

2. Получава ли СО процент от печалбата от продадените билети за вход и в какъв размер?

Директорът на Дирекция „Сигурност“ на СО отказва информация с мотив, че същата не е налична в общината, а органът няма задължение да я създаде по повод конкретно искане.

С Решение № 1618 от 12.03.2018 на АССГ отказът е отменен и преписката е върната на директора на Дирекция "Сигурност" за ново произнасяне с указания по тълкуването и прилагането на закона. Съдът приема, че исканата информация е обществена, тъй като може да послужи за съставяне на мнение относно управлението на общински имоти и приходите, които се получават от предоставянето им за ползване на трети лица. Съдът намира за неоснователен довода на ответника, че информацията не е налична и трябва да се създаде специално за удовлетворяване на заявлението, тъй като СО следва да разполага с изходните данни и съответно да има информация за размера на суматаq получена от общината за предоставения общински терен за организиране на изложба "Живите динозаври", както и да е наясно дали получава процент от продадените билети за вход и ако получава какъв е той. Решението подлежи на обжалване.

Ето и решението на съда http://store.aip-bg.org/court_cases/2018/ASSG_Ralitza_AIP_v_Municipality_of_Sofia_Dinosaurs.pdfСледете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
:) (преди 1 годинa)
Рейтинг: 36878 | Одобрение: 8183
Гербаджийска работа, пак навързани като свински черва... ще мирише ми ами.. едно се разбрали, ама под масата се разбрали друго. Алъж-верижа да върви. Гербаджии... 
2
0
Варна (преди 1 годинa)
Рейтинг: 92130 | Одобрение: 38205
много засмърдя това. цялото управление на ГЕРБ се материализира пред мамите с количките в Морската, които впрочем бяха дълги години основният му крепител. Дребен тарикатлък, безпардонност, фашизоидна наглост, информационно затъмнение, схемаджийство, замазване с още и още лъжи. 
"Защо ние убиваме децата?" - зададе въпроса през 1992 година един сръбски войник и сам отговори на него: "Понеже те някога ще порастат и ще дойдат да ни убият вече възрастни".

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама