Foreign Policy: Световната война е на един миг, САЩ може да не издържат

21.11.2023 / 11:25 4

Кадър Армия на САЩ

Светът, какъвто го познаваме си отива и това е видно за всички.

Локалните войни са факт на много места по света, но те са само предвестник за голямата война, която ще преобърне живота на всеки човек.

Русия, Иран и Китай следват свои геополитически интереси. Такива заявки дават и други регионални играчи, които искат своя пай в промяната на картата на света. 

САЩ все още са могъщата икономическа и военна сила, която от Втората световна война пази демократичните държави по света, но усилията изглежда стават очевидни и за самите американци.

Съединените щати са на един миг от световна война, която могат да загубят. Има сериозни конфликти, изискващи вниманието на САЩ в два от трите най-стратегически важни региона в света.

Ако Китай реши да атакува Тайван, ситуацията за САЩ може бързо да ескалира до глобална война на три фронта - в Украйна, Израел и в Азиатско-тихоокеанския регион, пише А. Уес Мичъл Foreign Policy, предаде Епицентър.

При такъв сценарий за Вашингтон ще бъде трудно да отблъсне евентуална атака при положение, че е ангажиран да осигурява военна помощ за Украйна и Израел.

Китайският флот вече превъзхожда флота на САЩ по брой кораби и всеки път се увеличава с количество, еквивалентно на целия френски флот (около 130 кораба, според началника на щаба на френските ВМС), отбелязва изданието.

За сравнение, военноморските сили на САЩ планират разширяване със 75 кораба през следващото десетилетие, пише в статия на Foreign Policy.

Според материала непосредственият приоритет за Съединените щати трябва да бъде гарантирането, че Украйна, Израел и Тайван разполагат с необходимите оръжия, за да се защитят в качеството им на много важни играчи в тази ситуация.

САЩ и съюзниците им трябва наистина спешно да се мобилизират пред това, което заплашва да се превърне в световната криза на нашето време, предупреждава изданието.

"Ситуацията е толкова сериозна, че на Вашингтон може да се наложи да приложи Закона за отбранителното производство и да започне да преобразува част от цивилната индустрия за военни цели.

Дори тогава правителството на САЩ може да се наложи да предприеме драконовски мерки, включително пренасочване на материали, предназначени за потребителската икономика, разширяване на производствения капацитет и преразглеждане на екологичните норми, които затрудняват производството на военни материали", се казва в статията.

САЩ все още притежават най-добрата армия в света, но...

Но след като Русия се подготви за дълга война в Украйна и след като се отвори втори фронт в Близкия изток, изкушението за бързо въоръжаващия се Китай да предприеме ход срещу Тайван е все по-голямо.

Пекин вече тества Вашингтон в Източна Азия, знаейки много добре, че за САЩ ще бъде трудно да се справи с трета геополитическа криза. Ако наистина там започне война, Съединените щати внезапно ще открият, че някои много важни фактори работят срещу тях.

"Един от тези фактори е географията. Както стана ясно от последните две стратегии за национална отбрана на САЩ и последната комисия за стратегическа позиция на Конгреса потвърди - днешната американска армия не е предназначена да води войни срещу двама големи противника едновременно. В случай на китайска атака срещу Тайван, на Съединените щати ще им бъде трудно да отблъснат атаката, като същевременно поддържат потока от военна помощ за Украйна и Израел", се отбелязва в статията.

Коварната причина

Причината не е защото Съединените щати са в упадък. А защото за разлика от САЩ, които трябва да бъдат силни и на трите фронта, всеки от техните противници – Китай, Русия и Иран – трябва да бъде силен само в собствения си регион, за да постигне целите си, заключава изданието.

Най-лошият сценарий е ескалираща война в най-малко три отдалечени театри на бойно действие - със слабо разпръсната американска армия и зле екипирани съюзници, които в повечето случаи не са в състояние да се защитят срещу големите индустриални сили с необходимите за дълъг конфликт решителност и ресурси.

Воденето на тази битка ще изисква мащаб на национално единство, мобилизиране на ресурси и готовност за жертви, каквито американците и техните съюзници не са виждали от поколения, предупреждават от изданието. "Един глобален конфликт би донесъл и други опасности. Двама от съперниците на САЩ - Русия и Иран - са големи производители на петрол.

Един скорошен доклад установи, че продължителното затваряне на Ормузкия проток на фона на по-широк конфликт в Близкия изток може да тласне цените на петрола над 100 долара за барел, което значително увеличава инфлационния натиск.

Китай е основен притежател на американски дълг и една продължителна разпродажба от страна на Пекин може да постави допълнително напрежение върху икономиката. Може да се предположи, че американците ще се сблъскат с недостиг на всичко - от електроника до материали за жилищно строителство."

Човешките жертви

Всичко изброено дотук обаче бледнее на фона на човешките загуби, които Съединените щати биха могли да понесат в глобален конфликт, алармира изданието. "Голям брой американски военнослужещи вероятно ще умрат.

Някои от противниците на Съединените щати имат конвенционални и ядрени оръжия, които могат да достигнат до американска територия; други могат да провокират терористични атаки в стил "Хамас" на територията на САЩ, което сравнително лесно може да се осъществи предвид състоянието на южната граница на САЩ, се посочва в материала.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
Ванката (преди 4 месеца)
Рейтинг: 47611 | Одобрение: 9526
Войната е факт почна още от ИРАК искам да кажа на винената мушица че забравя ислямския свят, който ненавижда любимата му хамерика, защото хамериката му еба мамата! Ако някой ми каже нещо различно го признавам за олигофрен! Не споменавам Русия, защото тя няма пръст там! Едни камиони със злато де излязоха от Ирак от Либия а винена мушице?
Простите хора лесно се манипулират и управляват!
0
0
Радостин (преди 4 месеца)
Рейтинг: 128490 | Одобрение: 4715
Леко са надути фактите.
Всеки да си получи заслуженото !
0
1
ас (преди 4 месеца)
Рейтинг: 148883 | Одобрение: 23443
хамерикански сенатори буквално си казват че няма достатчно муниции за тяхната армия за това репобликанците активно се опитват намалят военната помощ за окрайна. и ако хората които сменят памперсите на джо байдън не започнат война трета световна война до президентските избори до година и не оспеят да откраднат изборите като 2020 няма да има за какво да се приесняваме.
1
5
Вин (преди 4 месеца)
Рейтинг: 4896 | Одобрение: -664
Мечтата на путиниските отрепки с източник "Епицентър" на "специалистката по ДПС спални Велева! САЩ не са сами, има Япония, Австралия, Великобритания, ЕС, Израел с огромен БВП и индустриални възможности!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама