ГЕРБ борят коронавируса: Фирмите ще плащат предварително данъци спрямо печалбата от 2018 г., дори и да фалират сега

19.03.2020 / 16:57 7

Снимка Булфото

Фирмите да плащат авансови вноски за корпоративен данък на базата на печалбите си от 2018 г. Това е едно от предложенията на управляващите, внесени преди окончателното приемане на Закона за мерките по време на извънредното положение, обявено на 13 март, пише "Свободна Европа".

Новите предложения предвиждат също удължаване на сроковете за подаване на данъчни декларации и замразяване на концесиите и обществените поръчки.

Законопроектът беше приет на първо четене в сряда във вида, в който беше внесен, а окончателното му одобрение предстои в петък. Преди това обаче депутатите посочиха, че ще променят някои текстове. Ето част от внесените предложения, които ще се обсъждат:

Данъците за фирмите

Едно от предложенията, внесени от председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ), предвижда изплащането на месечни и тримесечни авансови вноски за корпоративен данък на базата на данъчната печалба, декларирана за 2018 г.

В момента фирмите сами определят размера на този данък, а законодателните промени предвиждат това да бъде извършвано служебно от НАП за първите шест месеца на 2020 г.

Авансови вноски няма да се правят от фирми с приходи под 300 хил. лв. или новоучредени дружества.

Срещу тези предложения вече се обявиха организации на бизнеса, защото това означава фирмите да плащат данъци като за период, в който са имали нормални приходи, а очакванията са в близките месеци приходите им силно да намалеят.

Данъчни отсрочки

Друго предложение на управляващите предвижа удължаване на срока за подаване на годишните данъчни декларации за 2019 г. Според сега действащите правила всички физически лица трябва да подадат данъчна декларация до 31 март, а юридическите - до 30 април. Предложението е срокът за всички да бъде удължен до 30 юни 2020 г.

Предлага се също отстъпката от данъка за довнасяне на физическите лица да може да се използва до 31 май, а не до края на март. Става дума за 5-процентната отстъпка, използвана при електронно подаване на данъчната декларация и изплащане на дължимите суми.

Удължава се и срокът на отстъпката за местните данъци и такси. Ще могат да бъдат спестени 5% от дължимото, ако бъде направено цялостно плащане до края на юни. Също дотогава се предвижда и удължаване на срока за плащане на корпоративния данък.

Обществени поръчки и концесии

Управляващите от ГЕРБ предлагат също да бъдат спрени всички обществени поръчки. Изключение се предвижда само за търговете, които са свързани с неотложни мерки за живота и здравето на хората, националната сигурност и отбраната. При такъв сценарий могат да се обявяват и други процедури, но това ще става само с разрешението на министъра на финансите.

Вече течащите процедури ще бъдат замразени, което означава, че оценителните комисии няма да разглеждат документите, а фирмите няма да могат да подпишат договори, дори вече да са класирани. Мярката ще бъде в сила до отмяната на извънредното положение, предвиждат предложенията.

Сред внесените от управляващите предложения има и такова за промяна на Закона за устройството на черноморското крайбрежие.

Предлага се заради обявеното извънредно положение сроковете на влезлите в сила договори за концесия и наем да могат да бъдат удължени „с подходящ срок до една година“, без да се дължи допълнително заплащане.

Също така по време на обявеното извънредно положение концесионерите и наемателите могат да не изпълняват някои или всички свои задължения по поддръжка на плажовете след отправено мотивирано писмено искане до министъра на туризма и получаване на съответното разрешение.

"Необосновано високи цени"

Опозиционната БСП предлага промени в Закона за защита на потребителите, които да защитят хората от "необосновано високи цени по време на извънредно положение и бедствия". За доказателство ще трябва да бъдат предоставяни записи в касовите апарати или получени по банков път плащания за последните 3 месеца.

Законът за мерките по време на извънредно положение ще официализира въведените в момента ограничения и ще добави нови. Забранено е да се посещават заведения, затворени са търговските центрове, не работят училища и университети. Забранени са и всички масови мероприятия.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
1
cron1 (преди 11 месеца)
Рейтинг: 18241 | Одобрение: 3001
Тия свине няма ли най-после да се кротнат?!? И без това в тази криза, бизнесът в БГ е тежко болен, а те искат буквално да го уморят?!? Мисля, че освен ресторантите и тем подобните сборища на хора, ТРЯБВА ДА СЕ ЗАТВОРИ И ТОЗИ ЗООПАРК, НАД КОЙТО ПИШЕ "НАРОДНО СЪБРАНИЕ"!!! ГнявГнявГняв
4
0
Шопа (преди 11 месеца)
Рейтинг: 6415 | Одобрение: 1430
ТОВА Е... ФАЛИРАЛА ДЪРЖАВА.
9
12
kris (преди 11 месеца)
Рейтинг: 188114 | Одобрение: 13239
Тази сутрин имах възможността да разговарям с шефа на консултанската компания по мениджмънт и финанси, завършил Икономика и Политология в Харвард, обслужваща компютърната фирма на сина ми по повод - от вчера всички комп.специалисти работят от домовете си......Та между другото го попитах какво мисли за решението на българския парламент....? Човекът вдигна вежди учудено, замисли се и ми изкара една бърза лекцийка, която е дългичка за изнасяне тук във Форума, но завършваше така ....." АКО ТОВА СЕ ДОПУСНЕ В САЩ, ПЪРВО ЩЕ БЪДЕ НАРУШЕНИЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА И ЗАКОНИТЕ ЗА ПЛАЩАНЕ НА ДАНЪЦИ И ВТОРО, АМЕРИКАНЦИТЕ ЩЕ ХВАНАТ ПУШКИТЕ.....
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
6
1
Partizanin (преди 11 месеца)
Рейтинг: 39002 | Одобрение: 9427
Усмивка   Тез' са си за пребиване, дори мисля, че пребиване ще им е малко !
Сидите тихо "До", чтоб не случилось "После"....
6
0
Пешо от Виница (преди 11 месеца)
Рейтинг: 65888 | Одобрение: 23323
Крайно време е за смяна на управляващите!!! С крадци и некадърни -държава не се управлява!!!Гняв

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама