ГЕРБ накара ЦИК да накаже БТВ, че отразили калпавия ремонт на Фандъкова на Графа в деня на изборите

29.10.2019 / 15:22 6

След като вчера от ГЕРБ се жалваха пред Централната избирателна комисия (ЦИК) от ефира на бТВ в изборния ден, от ЦИК бързо са излезли с първите решения по въпроса. И те гласят: установено е нарушение от страна на телевизията и то се израява в предизборна агитация в изборния ден.

Както Клуб Z писа, от управляващата партия се заканиха да се жалват пред Комисията, сравняваки излъчванията на медията миналата неделя с "телевизионен Костинброд". При включванията си в ефир ррепортерите на медията разказваха за проблемите на различни градове, бяха излъчени и репортажи за купуване на гласове и за съмнения за купуване на гласове.
 
Но най-много от ГЕРБ се подразнили на репортаж за столицата, озаглавен "Хубаво е, но не е готово" в София. Той, разбира се, бе посветен на пословичните ремонти на централната градска част. 

И първото решение на ЦИК касае именно столицата. "Използвани са кадри от вече излъчвани материали, и по-конкретно на ранена жена, чийто съпруг изкъртил три "перки", поставени като ограничители на ул. "Граф Игнатиев". В сигналите се посочва, че по този начин се правят индиректни внушения по отношение на решението на избирателите за кого да дадат своя вот. Нарушението, според сигналоподателите, се състои в излъчването на репортаж, който не касае законосъобразността на изборния процес, а агитация срещу кандидата за кмет Йорданка Фандъкова, а на нея не й е дадена възможността да представи своята гледна точка", цитират от ЦИК сигнала от ГЕРБ.
След което се мотивират за решението си да съставят акт на бТВ за агитация така:

"Централната избирателна комисия приема, че негативни квалификации и внушения срещу даден кандидат, дори извършени по индиректен начин, в изборния ден, представлява нарушение. Съгласно посочената разпоредба "предизборна агитация" е призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори. За да е налице нарушение на забраната за предизборна агитация е достатъчно да бъде направено политическо внушение и то под всякаква форма."

Втората жалба, по която ЦИК се е произнесла касае репортаж от сливенското село Гавраилово. Репортерите разказаха за схема, при която се от кметството раздавали пари на жители от ромски произход като обезщетения заради умъртвените им заради чумата прасета. Но всъщност те не отглеждали прасета. Репортажът е озаглавен "Как чумата по свинете се намеси в агитацията на кандидат-кметове".

В жалбата се посочва, че в телевизионния репортаж репортерката е споменала, че ще разкрие името на селото след края на изборния ден, а в горния десен ъгъл на информационния банер в репортажа било изписано "СЛИВЕН", с което се внушавало, че посочените нарушения са извършени в община Сливен. В статията, публикувана на сайта на медията било посочено, че става дума за село Гавраилово.
 
От ГЕРБ се жалват, че "в излъчения репортаж и в публикуваната статия се отправят директни внушения, че кметът на село Гавраилово, който е отново кандидат за кмет изплатил на 84 души от селото по 300 лева обезщетение за доброволно умъртвени прасета като въпросните обезщетения кметът плащал и на хора от ромската махала, които никога не са имали прасета". Не се е харесала и констатацията на водещия Светослав Иванов след излъчването на материала: "Един глас вече струва 100 лева и едно прасе".

И по този "параграф" ЦИК постановява същото като в решението за София. Иначе, за протокола, кметство Гавраилово може да се поздрави с кмет още от първия тур. Димитър Андреев (ГЕРБ) е получил над 53 на сто от гласовете.
 
Очаква се ЦИК да се произнесе и по жалби на управляващата партия срещу бТВ Медиа груп. Оттам се заканиха, че ще атакуват всеки репортаж в изборния ден поотделно. Предстои председателят на ЦИК да състави акт за установените гореописани две нарушения.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
15
10
12321 (преди 8 месеца)
Рейтинг: 11101 | Одобрение: 3671
ИСТИНАТА ЗА milan НЕ ТРЯБВА ДА СЕ СПОМЕНАВА. МНОГО Е СРАМНА...
14
8
Орман (преди 8 месеца)
Рейтинг: 7441 | Одобрение: 2946
ИСТИНАТА Е ИСТИНА.... И ВИНАГИ ТРЯБВА ДА СЕ ОТРАЗЯВА, АКО ПЛЕДИРАМЕ, ЧЕ СМЕ ДЕМОКРАТИЧНА СТРАНА.
27
10
12321 (преди 8 месеца)
Рейтинг: 11101 | Одобрение: 3671
Еми в неделя можем и трябва да се разделим с герберастките боклуци...
21
8
някой (преди 8 месеца)
Рейтинг: 15396 | Одобрение: 3536
Накараха ЦИК, е това вече е чиста проба "демокрация" Усмивка. Няма как, щом така е казал да се направи "слънцето", не само ЦИК, ще се изпълнява, иначе ..... Усмивка

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама