ГЕРБ отхвърлиха ветото на Радев за безумния закон за цензура! Журналистите вече ще дават обяснения, когато показват имена и снимки на престъпници. Иначе страшни глоби

20.02.2019 / 12:00 8

Снимка Булфото

Управляващите приеха отхвърлиха ветото на президента Радев за безумния закон за личните данни, който на практика развързва ръцете на всеки управляващ да контролира медиите.

Журналистите вече ще бъдат обект на дела отстрана на престъпници, ако са споменали имената им, адресите и техни снимки в сайтовете си.

Както "Петел" писа първият резултат от закона на ГЕРБ е, че доказани престъпници, сред които изнасилвачи и наркотрафиканти, започнаха да изнудват медиите да махат снимките и имената им от сайтовете. (Прочети тук:  https://petel.bg/Parvi-rezultat-ot-zakona-za-tsenzura-na-GERB--Advokati-na-dokazani-izvergi--iznasilvachi-i-pedofili-iznudvat-mediite-da-im-mahat-imena-i-snimki--za-da-pochnat---nov-zhivot-na-chisto--__301735)

От Асоциацията на европейските журналисти в България обявиха, че ще сезират КС, ако бъде отхвърлено ветото на Радев. 

България е единствената страна в ЕС, която обвърза директивата за лични данни с работата на журналистите, въпреки че становище на ЕК изрично посочи, че журналистите не са обхванати от тази директива, защото напрактика това би обезсмислило работата им.

127 депутати гласуваха против аргументте на Румен Радев

По време на дебатите бяха отправени призиви към Румен Радев да освободи Борислав Цеков от правния си съвет, защото е осъден за злоупотреба с лични данни

Депутатите отхвърлиха ветото на президента Радев върху част от последните промени в Закона за личните данни. В гласуването участваха 132-ма народни представители. "За" отпадането на ветото бяха 127 депутати, 1 беше "против", а 4 се въздържаха.

Народните представители на БСП не бяха в залата, изпълнявайки решението на Националния съвет на партията от неделя. В тяхно отсъствие колегите им от ГЕРБ не пестяха критиките си, пише Епицентър.

Защо депутатите от БСП не присъстват на гласуването на президентското вето, защото нямат доводи или защото ги е срам, попита риторично народният представител от ГЕРБ Маноил Манев.

„Явно думата в днешното обсъждане на ветото на президента ще бъде „баланс“. Този закон беше закон наистина на баланса и това потвърждава, че ние работихме върху този закон точно за да намерим баланса между двете права – да бъдеш информиран, но и твоите лични граждански права да бъдат защитени. И този баланс не беше постиган ей така, гледайки в небето, а беше плод на четира месеци работа“, каза още Манев в изказването си от трибуната.

„И накрая намерихме баланса – от комисията до залата на Народното събрание всички гласувахме този закон без нито един „против“. Изключително ми е тъжно и неприятно, че колегите от БСП не са в тази зала – никога не съм мислил, че ще го кажа. Защото търсенето на този баланс и обсъждането на това вето предизвикват въпрос, който ще се наложи да задам задочно на колегите от БСП – вие отказахте ли се от вашия президент, защо ви няма да защитавате неговото вето? Защото нямате доводи или защото ви е срам от това конюнктурно, популистко и без нито един довод вето“, продължи с риторичните въпроси Мануил Манев. Според него ветото е безпринципно и нелогично.

По време на дебатите бяха отправени призиви към президента Румен Радев да освободи Борислав Цеков от правния си съвет, защото е осъден на последна инстанция за злоупотреба с лични данни.

На 4 февруари президентът Румен Радев върха Закона за личните данни за ново обсъждане. Той оспори приетите 10 критерия, по които журналисти, научни работници и писатели следва да доказват, че са използвали правомерно лични данни. Според него това създава ненужна свръхрегулация и представлява ограничение на свободата на изразяване и информация. Водещата комисия по вътрешен ред и сигурност отхвърли ветото на президента.

 „Жалко е, че нито вие, нито ваши представители вземат отношение в днешния дебат“, обърна се Десислава Атанасова към държавния глава. „Недоумявам как сте такъв яростен защитник на свободата на словото, на демокрацията, на личните данни, а членове на правния ви съвет бяха осъдени от Върховния административен съд за злоупотреба с лични данни на граждани и журналисти“, продължи с критиките тя, визирайки съветника на президента Борислав Цеков, срещу когото има съдебно решение за глоба в размер на 10 хил. лв. За пример управляващите дадоха и Петър Кичашки от Комисията за защита от дискриминацията, също осъден на последна инстанция за злоупотреба с лични данни.

От ГЕРБ настояха и двама да бъдат освободени от заеманите от тях постове. „В противен случай ще изглежда като висш пилотаж на лицемерие“, аргументира се Десислава Атанасова.

Законът за личните данни бе тринадесетият, върнат за ново разглеждане от държавния глава.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
24
1
Варна (преди 1 годинa)
Рейтинг: 74738 | Одобрение: 36348
Не виждате ли че всяко законче всяка промяна която правят в момента ГЕРБ е единствено и само с цел да си запазят властта с всички възможни средства, а им остана само едно да наложат пълна диктатура. дела и глоби срещу критиците на властта, подчиняване на всички възможни медии телевизии и сайтове и накрая фалшификация на изборите както е направил Хитлер. И понеже бизнесът и икономиката не могат да вървят при диктатура в момента източват и доубиват дребния бизнес за сметка на големите играчи и корпорации които са им касичките и чрез тях източват милиарди от България. 
НАЙ-ВРЕДНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ДА БЪДЕ ПРАТЕН В ДУПКАТА!
23
1
гарфилд (преди 1 годинa)
Рейтинг: 35158 | Одобрение: 13903
Това ми прилича на демократична диктатура. 
9
1
Sand (преди 1 годинa)
Рейтинг: 14195 | Одобрение: 5030
Ако  в закона пише ,че е забранено да се публикуват имената и снимките ,значи първо съдът трябва да ги осъди извършителите и тогава вече можем да спазим закона ,нали така иначе , каква е пречката да им се публикуват имената и снимките ? Другото преди съдът да се е произнесъл и да има черно на бяло решение за това е чиста форма на цензура. 
21
2
Варна (преди 1 годинa)
Рейтинг: 74738 | Одобрение: 36348
махнете снимките на престъпниците от сайта и сложете Деси на тяхно място.
НАЙ-ВРЕДНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ДА БЪДЕ ПРАТЕН В ДУПКАТА!
18
1
12321 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 10485 | Одобрение: 3560
След тези можни протести във Варна направо се чудя как може ГЕРБ да са още на власт...
25
4
Blue hills (преди 1 годинa)
Рейтинг: 28089 | Одобрение: 12544
Мислете за кого ще гласувате или искате фашизирането да продължи!
29
2
чака-рака (преди 1 годинa)
Рейтинг: 5177 | Одобрение: 1372
тъпите комунисти от герб немогат да преживеят да имат опозиция и независими медии..завалиите са толкоз некадърни че не могат да обосноват управлението си освен с ежедневни лъжи и дезинформация..
25
1
Варна (преди 1 годинa)
Рейтинг: 74738 | Одобрение: 36348
хайде на избори. няма как с тия да се продължава
НАЙ-ВРЕДНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ДА БЪДЕ ПРАТЕН В ДУПКАТА!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама