Демокрация по български! Управляващите разрешават на медиите да пускат новини за престъпници

01.04.2019 / 14:36 2

Медиите могат да откажат да изтрият информация от интернет сайтовете си, когато тя се отнася за обществено опасни хора и престъпници. Това е решението на Комисията за защита на личните данни, взето след множество сигнали, че осъждано лице ги тероризира с искане да бъде премахната информация за него, съобщава "ФрогНюз".


Комисията за защита на личните данни е стигнала до своето решение след поредица сигнали от издатели, че осъжданият Д. М. В. е поискал публикации за неговата присъда да бъдат изтрити. Той се позовава на т.нар. право да бъдеш забравен, което е предвидено в европейския регламент за защита на личните данни и българския Закон за защита на личните данни.

Отправените искания до Комисията за защита на личните данни са свързани най-вече с екстрасенса Деси, който бе осъден за измами, а сега настоява публикациите и снимки с него да бъдат изтрити от сайтовете на всички медии. Редица редакции са затрупани с искания от осъждани лица, които настояват да бъдат забравени.

Правото да бъдеш забравен бе въведено в европейския регламент през 2016 г. и дава възможност всеки гражданин да поиска от интернет да бъде изтрита информацията за него. То обаче не е абсолютно право, казва в становището си Комисията за защита на личните данни, подписано от председателя ѝ Венцислав Караджов и членовете Цветелин Софрониев и Веселин Целков, съобщава Novini.bg

Становището е било прието в средата на миналата седмица. Изтриването на публикации може да бъде отказано, когато личните данни са обработени за журналистически цели и освен това се нарушава правото на свобода на информацията, казва още комисията. Тези изключения са предвидени както в европейския регламент 2016/679 (станал известен под абревиатурата GDPR), така и в българския Закон за защита на личните данни.

,,Медиите и в частност журналистите са призвани да осигуряват прозрачност и информираност на гражданите, като по този начин способстват за защитата на обществения интерес. В конкретния случай е налице основание за отказ на предявеното право на изтриване на лични данни поради факта, че обработването им е необходимо за упражняване на правото на свобода на изразяване и правото на информация и не на последно място за изпълнението на задача от обществен интерес, която обуславя необходимостта от информиране на обществото както за извършените престъпления, така и за личността на извършителя предвид неговата завишена обществена опасност”, гласи едно от заключенията по жалбите на медиите, което е написала Комисията за защита на личните данни.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
4
n eXu s (преди 1 месец)
Рейтинг: 42271 | Одобрение: -47719
1
4
ДИВАКА (преди 1 месец)
Рейтинг: 28214 | Одобрение: -1021
ИМА ЕДИН БЕЗДИПЛОМЕН ТОЛУП В НС ..ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПРАВНАТА КОМИСИЯ..ДАНИ ТОЛУПА..СЛЕД ТОЯ ИДИОТ ОЩЕ КОЛКО ГОДИНИ ЩЕ ОПРАВЯТ "ЗАКОНИТЕ" МУ..НЕ МИ СЕ МИСЛИ..НО Е ПОСЛУШЕН,ПРИЛЕЖЕН КАТО ДВОЙКАДЖИЯ И С ПОВЕДЕНИЕТО СИ СЕ БОРИ ЗА ДВЕ И ПОЛОВИНА..ТОЛУП..АБСОЛЮТЕН...ИзплезванеУсмивкаУхилен

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама