ГЕРБ с нов абсурден закон в кризата. Държавата иска да прибере по-голям авансов данък печалба от малките фирми

19.03.2020 / 15:10 6

Снимка Булфото

Декларирането и плащането на част от данъците тази година ще бъде отложено във времето заради коронавируса, но една данъчна промяна в спасителния пакет, който се обсъжда в момента в Народното събрание, предизвика бурно недоволство от страна на бизнеса, пише segabg.com.

Първо, форумите на счетоводителната гилдия загряха от възмущение заради готвените промени в режима за определяне и внасяне на авансовите вноски за данъка върху печалбата за 2020 г. Остро реагираха и работодателските организации БСК и АИКБ. С промяната държавата иска да си гарантира, че до 30 юни в бюджета ще влязат достатъчно средства от авансово облагане, независимо че за много фирми годината се очертава да е губеща. 

"Практически промяната в авансовите вноски върху данък печалба е натоварване за фирмите в момент, в който другите европейски държави предвиждат мерки за облекчаване на бизнеса предвид COVID-19", коментира Катя Крънчева от платформата за данъци и счетоводство КиК Инфо.

Промените са предложени от депутати от ГЕРБ, начело с Менда Стоянова. Те засягат фирмите с обороти над 3 млн. лв., които правят авансови вноски на данък печалба всеки месеци, и фирмите с обороти между 300 000 лв. и 3 млн. лв., които плащат авансово на тримесечие.

До момента предприятията сами определят авансовите си вноски за данъка на база на прогнозната си печалба за годината. Масова практика бе фирмите да прогнозират нулева печалба и така през по-голямата част от годината да не плащат налог в аванс. Едва през последния месец се плащаше авансовия данък, който по закон трябва да е поне 75% от очакваната печалба.

Сега се предлага авансовите вноски за корпоративен данък за първите шест месеца от 2020 г.  да бъдат изчислени на база на 1/2 от печалбата за 2018 година, която бе доста успешна година с отчетен висок икономически ръст. Едва през втората половина на годината на фирмите се разрешава да правят авансови вноски на базата на прогнозната за 2020 г. печалба.

"Това със сигурност ще означава надвнасяне на данък при ситуация на загуби, фалити и борба за оцеляване, при ситуация в която работодатели ще се чудят откъде да намират средства за плащане на заплати и осигуровки", посочва Крънчева.

Отделно много фирми са били на печалба през 2018 г., но са прекъснали дейност, а сега дори и те трябва да плащат данък през първата половина на годината. "Не е нормално такива фирми да са задължени да внасят авансово данък върху несъществуващи печалби за 2020 г., нито сега е моментът този режим да бъде променян", недоволстват счетоводители.

Заради затрудненията на фирмите в условията на коронависура, счетоводната гилдия поиска един месец отсрочка за подаване на годишната данъчна декларация и плащането на данък печалба, което трябваше да стане до 31 март. С промените този срок ще се удължи чак до 30 май.

"По-добре да беше останал старият срок,  но да не искат по-високи авансови вноски", коментират недоволни счетоводители в социалните мрежи. "Дават ни облекчение да платим данъка за довнасяне за 2019 г. по-късно, за да ни вземат повече авансово за тази годинал Това не е подкрепа по време на пандемия, а обратното - това е бреме", посочват други.
"Всички отговорни правителства по света търсят начини за облекчаване на бизнеса, като предлагат фискални стимули с цел предприятията да съществуват и да се развиват и утре, когато кризата отмине, а в България с направеното предложение се цели бизнесът да финансира авансово държавата, а ако не го направи, тя го натоварва с непосилни лихви за неплатени авансови данъци?!?", посочиха от Асоциацията на индустриалния капитал. "Авансов данък върху несъществуваща печалба през 2020 г. е икономическо самоубийство", смятат от АИКБ и призоваха народните представители да не приемат това предложение.

PETEL.BG се дистанцира от самото начало от съобщаването като извънредна новина на броя на починали стари хора в Италия, Испания и други страни с голям процент възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да показват, че има някакво увеличение на средната сезонна смъртност в нито една от страните, което да налага тази статистика да се съобщава като извънредна новина. 

Информирайте се от достоверни източници! 

Не се подавайте на манипулации и на вероятни опити на измамници и политици да използват извънредната финсова криза за користни лични цели. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
4
cron1 (преди 2 седмици)
Рейтинг: 12958 | Одобрение: 2403
Тия свине няма ли най-после да се кротнат?!? И без това в тази криза, бизнесът в БГ е тежко болен, а те искат буквално да го уморят?!? Мисля, че освен ресторантите и тем подобните сборища на хора, ТРЯБВА ДА СЕ ЗАТВОРИ И ТОЗИ ЗООПАРК, НАД КОЙТО ПИШЕ "НАРОДНО СЪБРАНИЕ"!!! ГнявГнявГняв
3
1
Шопа (преди 2 седмици)
Рейтинг: 6274 | Одобрение: 1424
И ВИРУСА СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА УНИЩОЖАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ БЪЛГАРИ ЛИ СА ИЛИ ..... ИЛИ ДОБРЕ ИМ ПАЛЩАТ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ?!?!?
5
1
Варна (преди 2 седмици)
Рейтинг: 71696 | Одобрение: 35796
10 години затвор и изземване на имотите на всеки депутат гласувал по време на извънредното положение за лобистки закони, нямащи нищо общо с кризата. Срам нямат 
НАЙ-ВРЕДНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ДА БЪДЕ ПРАТЕН В ДУПКАТА!
7
1
Пешо от Виница (преди 2 седмици)
Рейтинг: 44466 | Одобрение: 17941
Ейййй, ненаяли се ,бре! Ами ...данъка авансово внесен,пък човекът умрял през това време. Ех, държаво....държаво.!Не случихме на пожарникари, главни каскети и вся остальная сволочь!!Гняв
6
1
Partizanin (преди 2 седмици)
Рейтинг: 8866 | Одобрение: 2076
Докога тази дърта пачавра и бивша счетоводителка на цар Киро (Менда Стоянова), зад чийто гръб има множество скандали, лобистки назначения и закони, ще продължава да прокарва такива ? Когато дойде ден, чумавате прасета от НС да бъдат бесени на площада, тази гювендия трябва да е сред първите редици които ще увиснат на въжето !
Добрый совет всем: Сидите тихо "До", чтоб не случилось "После"....

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама