Ген. Мутафчийски напомни: COVID-19 не е обикновен вирус. Чудя се защо хората се съмняват

23.04.2020 / 20:09 14

Кадър бТВ

Това не е обикновен вирус и не е като другите заболявания. Това подчерта началникът на Националния щаб за борба с коронавируса проф. д-р ген.- майор Венцислав Мутафчийски.

"Последните два дни извикахме няколко пациента, които са оздравели. Много обезпокоителни са картините, остават щети върху белия дроб", коментира той, цитиран от новини.бг.

Пред бТВ Мутафчийски каза, че е рано да се правят генерални изводи, но има признаци, че ще останат някакви трайни следи върху белите дробове след двустранна пневмония. Това се наблюдава при пациенти след 20 дни от заболяването.

"Имаме покачване на броя на болните. Ние променихме тактиката до известна степен. Всяко огнище го тушираме колкото се може по-бързо. Все още разполагаме с ресурса да го направим, но скоро може да не успяваме“, обясни генералът.

По думите му верният показател е колко са тежките случаи и каква е смъртността.

"Никога не сме претендирали, че не изпускаме случаите. На 7 случая откриваме 2, подобрили сме откриваемостта", посочи още Мутафчийски.

И подчерта – масовото тестване не означава, че ще се ходи от къща на къща, защото това би било невъзможно. Масовото тестване означавало да се даде възможност да се тества широк кръг от контактните лица, лекари, прицелни групи и такива на случаен принцип.

На въпрос за разпускане на мерките, Мутафчийски каза, че няма данни за стабилизиране на ситуацията, за да се преприеме такова нищо.

"Виждаме как се изчерпват ресурсите. Когато се намали тенденцията, може да се обсъждат такива мерки", посочи той.

Относно втория пик на болестта, генералът каза, че разхлабването на мерките трябва да се прави под условие, особено когато няма лек за болестта.

"На Запад политиците казват - да, ще охлабим мерките, но ние знаем, че това може да доведе до влошаване на обстановката", даде за пример Мутафчийски.

И отказа да разкрие дали Щабът ще иска удължаване на извънредното положение, защото това е политическо решение.

Ген.-майор Мутафчийски е на мнение, че у нас мерките не са чак толкова ограничаващи. Посочи, че цялостна забрана има за моловете и ресторантите и заведенията, но хората може ли да излизат - като например да идат до магазина, да разходят кучето, дори да посетят фризьор.

"Това, дето се носи, че никой не излиза, не е точно така", посочи началникът на щаба.

Той каза, че не е било съвсем уместно провеждането в 23 ч. на последния брифинг относно пожарите край АЕЦ "Чернобил". Мутафчийски обаче смята, че това е било необходимо.

"Особено последната (пресконференция, бел. ред.) сигурно е била стресираща. Нито гледам какви хейтъри има, какви сайтове, но виждам каква сила има върху определена част от обществото. Те докараха до това 1,2,3% да мислят, че няма коронавирус. И в същото време се носи мълва, че ще има и радиоактивност", коментира Мутафчийски.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
2
ПраБългарин (преди 2 години)
Рейтинг: 56535 | Одобрение: -27450
А ти като си много умен, какво предлагаш?
2
0
Чичо (преди 2 години)
Рейтинг: 43352 | Одобрение: 6487
Дааа, ясно, не се правиш.
0
6
ПраБългарин (преди 2 години)
Рейтинг: 56535 | Одобрение: -27450
Генерала е ръководител на щаба за борба с коронавируса. Той носи отговорност за случващото се, а Бойко носи отговорност пред народа като управляващ. За една дупка над булеварда хората се насраха да пишат, едва ли не е паднало едно от кръговите кръстовища върху платното за движение, ако имаме сценария на Италия, ще ни чуят в другата галактика и кой ще е на топа на новините???? на кой оставката ще искат??? А по коя причина има по малко смъртност и заразяване никой не знае, но това не означава да отпаднат забраните. Имам приятели в Испания, които са го изкарали, единия от които не боледува от грип и не е ходил в болница никога, но сега му се наложи, защото е получил задух. То като не ти е на главата и човек като гледа по телевизията не е толкова страшно и тежко.
5
1
Чичо (преди 2 години)
Рейтинг: 43352 | Одобрение: 6487
Пра, ти тъп ли си или се правиш ? За нищо не  отговаря "генерала" ти. Ако по някаква причина заболелите и смъртността е малка, то това не е заради мерките им. В много държави мерките са в пъти по-строги, а резултатите им са по-лоши. Тези скачат с пиниза че мерките са взети навреме. Няма такова нещо , всички са взели мерките с разлика от 2-3 дена до седмица. Ако нещата се вговнят, виновни ще са хората които не спазват предписанията. Така че за нищо не отговаря "генерала" или пък Тиквата. Ролята т.н. генерал  може да я изиграе всяка пиарка или дребен чиновник.   
0
6
ПраБългарин (преди 2 години)
Рейтинг: 56535 | Одобрение: -27450
Генерала е прав, натискайте си парцалите и бъдете по смирени. Ако вие бяхте на негово място, как щяхте да постъпите, като носите отговорност за толкова хора? Не вярвам тука да има по отворени от доктора-генерал или хора, които да са по наясно със ситуацията, важното е да няма жертви и като гледам за сега се справят много добре. А хората не са спрели да щъкат по улици и магазини.... 
6
0
motoristka (преди 2 години)
Рейтинг: 77841 | Одобрение: 36411
чака-рака, ти, като гласува за тиквата, само доказваш, че  и ти си тиква...., но много хора не са....
Минусите от троловете, потвърждават правотата на написаното! :)
5
1
Чичо (преди 2 години)
Рейтинг: 43352 | Одобрение: 6487
Тоя наЧакаракания е тъп като всеки гербераст.Ухилен
6
0
kris (преди 2 години)
Рейтинг: 257874 | Одобрение: 31354
Чака-Рака.....ляв гей ще наричаш баща си, докато аз твърдо си вървя от дясно и не съм лезбиец като тебе.....Защо не си пишеш тъпите коментари по статията, а се заяждаш с другите....? Няма да е лошо да обърнеш внимание и на грамотността, да не ти се смеят останалите....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
3
0
555 (преди 2 години)
Рейтинг: 1504 | Одобрение: 249
Никога не е късно да станеш за резил.
0
7
чака-рака (преди 2 години)
Рейтинг: 5178 | Одобрение: 1373
като гледам електората на бсп много бой ще отнесете пак аве криси ти като си ляв гей що гласуваш за тръмп..или всичко е объркано в главата ти много ??
4
0
някой (преди 2 години)
Рейтинг: 48396 | Одобрение: 11351
Той може и да не е обикновен, но за сметка на това всички там сте напълно обикновени, но по-лошото е, че взехте хората за балъци, а вие си направихте такава лоша реклама, че едва ли може повече, но знае ли човек, глупостта е безгранична.
1
0
Кака Слонка (преди 2 години)
Рейтинг: 21779 | Одобрение: 939
Защото ти го каза, и ние ти повярвахме. Какво с епромени сега?
ВСЕКИ КОЙТО МИ ДИСЛАЙКНЕ КОМЕНТАР МАЙКА МУ ДА УМРЕ ДО 2 ДНИ И ДА АКО ИМА ДЕТЕ ДА ГО ПОГРЕБЕ ДО 3 ДНИ!!!
7
0
kris (преди 2 години)
Рейтинг: 257874 | Одобрение: 31354
Изперка я.....всички дъртаци там горе изперкаха, уплашени за жалкия си животец, да не ги метнат в хладилния камион......!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
4
0
4udovi6teto (преди 2 години)
Рейтинг: 36500 | Одобрение: 9445
Тоя съвсем изперка.:errm:
Валери Станков

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама