Георг Георгиев, ГЕРБ: Радев иска да създаде хаос. Чия дата всъщност е 4 април?

14.01.2021 / 18:04 6

Редактор: Александър Дечев

e-mail: alexander_dechev_petel.bg@abv.bg

Кадър: БНТ

Зам.-външният министър и лидер на младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев даде своя коментар за обявената от президента Румен Радев дата за парламентарни избори - 4 април.

"4 април не е никакъв проблем, но не виждам разлика в двете дати 28 март и 4 април. По-важният въпрос е кой дръпна конците, натисна копчето, чия дата всъщност е 4 април и каква разлика прави тя със седмица по-рано. Ако си припомним някои изказвания на президента, той искаше да прави избори още есента, а сега казва "има време". Има време, но за какво? За това фундаментално и философски да променим идеята на изборите в България и начина, по който те се провеждат. Предполагам, че не си е направил труда нито да прочете изборния кодекс, нито да се запознае малко с международни актове. Но от 2012 г. има едно решение на съда по правата на човека в Страсбург, което именно тълкува решение предходно на българско правителство за въвеждане на изменения в изборния кодекс по-малко от година преди датата на изборите. В момента президентът иска от нас това - да нарушим съветите на Венецианската комисия, да сме в разрез с добри практики, които идват например от съда по правата на човека. Иска да сме в разрез с всичко онова, което би могло да направи изборите прозрачно честни и открити пред българските граждани", каза Георгиев.

"Аз добре си давам сметка, че той трябваше по някакъв начин в четвъртата си година да оправдае това нищо правене, което се случи в президентската институция, но в крайна сметка това не може да се случва в един толкова важен закон като изборния. Не може да се случва за сметка на изборното право на българските граждани. Радев няма навика да мисли за всички български граждани еднакво. Това да чертае разделителни линии, това да създава пропасти между нас като българи, като народ е нещото, с което ние вече свикнахме. Макар да казах, че 4 април е една добра дата, не мога тук да не изразя леката си тревога от факта, че тази година на 4 април ще бъде католическия Великден, арменския Великден. Имаме немалки арменски и католически общности в България. Това е един от най-големите християнски празници. Не бива да забравяме, че българите ще гласуват и в чужбина. Немалко от държавите са и католически, в които Великден се празнува тържествено. Това ще създаде проблеми пред хората да упражняват правото си на глас. Няма как да го е съобразил това президента. Но той е длъжен тогава, когато се отмята от нещо, което самият той първоначално е анонсирал, и впоследствие абсолютно безсмислено го сменя със седмица по-късно, да даде обяснението пред нас какво наложи тази промяна.

Гласуването по пощата - то трябва да се състои и в трети страни, трябва да имаме време за обезпечим този процес, да имаме време да го откоментираме с чуждите администрации, да го свържем с пощенските служби. Не можем да правим каквото на президента му хрумне и където на него му хрумне. Не всички се въртят около нас и не всички са готови да се съобразяват с нас. 90 процента от света се намира в тотален локдаун. А тук говорим за едни абсолютно самоцелни, дошли неясно от къде, предложения за промени в изборното законодателство.

Президентът, търсейки тази своя индулгенция за своето безсмислие през последните 4 години, се опитва да създаде един хаос, да насади чувството и желанието в хората да не гласуват, да ги отчужди от изборния процес и да компрометира неговата честност, за да може хората в крайна сметка да бъдат разочаровани, което е върху тези, които организират впоследствие изборите", заяви той.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
1
айки (преди 8 месеца)
Рейтинг: 24200 | Одобрение: 7685
     щом сте толкова сигурни в себе си какво значение има датата......ама май не сте, по сигурно е ,че ще сте в затвора....
5
0
ас (преди 8 месеца)
Рейтинг: 74227 | Одобрение: 16687
както прави младешкот герб тука??? тяхната работа е предимно да набира любовници за герберите да чакат на опашки и да унищожават офисите на опзицията. а и да провокират полицията по веме на пртести и да малтретират безпомощи жени в палатки.
6
0
Cтамат (преди 8 месеца)
Рейтинг: 4733 | Одобрение: 1798
Голямо гербаво квичене, ей! Като настъпени псета вият герберастките боклуци и крадци.
5
0
Мракобес (преди 8 месеца)
Рейтинг: 28462 | Одобрение: 5802
На който ще да е - явно имате проблем с него и ще ви духне под опашките! Щом на вас ви пречи - всичко е наред! Ухилен Нека да ви лази Президента по нервите, така както вие наглеете и лазите по нервите на народа! И махнете тия деси, дариткови караянчеви и други подобни врескала, сачева и т.н. Един кокошарник бездарен сте заформили. Честно ако вкарате повече от 8% в парламента , значи народа е много зле!
МУТРИ ВЪН! Девиз на ГЕРБ: Крадене! Крадене! Крадене! Това са троловете в политиката!
7
1
kris (преди 8 месеца)
Рейтинг: 210982 | Одобрение: 17997
Очаквахме го.....всички гербаджийски псета да си заложат задниците на амбразурата.....! Избори идат и гербераските тролове се активирах даже....Колко ли им плащат.....??
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама
sikik