Георги Господинов става милионер от "Времеубежище"

05.06.2023 / 10:12 6

Кадър ФБ, Г. Господинов

Георги Господинов вече е най-успешният финансово български писател.

Според изчисленията абсолютния хит "Времеубежище" вече му е донесъл 7 цифрена сума, пише Лупа.бг.

Изданието припомня, че носителят на награда "Букър" Георги Господинов си подели сравнително сумата от 50 000 евро с преводачката на "Времеубежище" Анджела Родел.

Според източници на изданието със сигурност спечеленото от продажбите е невероятно за България, а книгата ще се продава по света вероятно десетилетия наред.

За никого не е тайна, че българските автори с малки изключения подписват договори с издателите си за хонорар, вариращ между 10 и 15% от коричната цена. Обикновено - 10. Съвсем различна е ситуацията е няколко броящи се на пръсти оборотни имена като Милен Русков, Венета Райкова и самият Господинов, които прибират 1/4 от продажната цена на всяка книга.

Георги Господинов е единственият български писателител, който вместо да мрънка, категорично е заявявал, че в днешно време български автор може да се издържа от писане на художествена литература. И е живо доказателство за думите си. Без да му бъде оказвана специална помощ или да е печелил някаква държавна субсидия, неговите романи са преведени на около 15 езика за последните 8-9 години.

Само "Времеубежище" има вече 8 допечатки, готви се и нова. Според запознати общият тираж на книгата може да надхвърли нечуваните от времето на соца 50 000 бройки. С корична цена 24 лв. и 21.60 за поръчване през интернет, всеки може сам да си направи сметката.

Ето и какво каза преди повече от 10 години Господинов за проблемите на българските автори:

"Не пишат достатъчно интересно... Въпреки, че напоследък се появиха доста добри писатели, смятам, че техните работи просто не са достатъчно адекватни за съвременната аудитория. Наистина забелязвам напредък в литературата ни напоследък. Трябва да признаем обаче, че макар и да имаме нужда от по-добра среда за развитие, вината за неуспехите ни си е основно наша - на писателите".

Наградата "Букър" на Георги Господинов дава различна посока и смисъл не само на неговата работа, отваря вратите и пред България, дава друга посока за страната ни. Няколко дни подред опашки в дъжда се извиваха на Панаира на книгата, хората чакаха с часове, за да се срещнат и получат автограф от писателя. 

"Хората са тук, хората чакат и като видят нещо хубаво, хората се събират, радостта събира", сподели в "Денят започва с Георги Любенов" писателят, предаде БНТ. 

Както и едно време "Времеубежище" беше изчерпана, хората започнаха да търсят познанства, за да я купят под щанда. Това не се е случвало от 30 години. 

Какви чувства и мисли са вълнували Георги Господинов и Анджела Родел в деня преди обявяване на наградата - вижте целия разговор с писателя. За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
2
петково (преди 4 месеца)
Рейтинг: 8009 | Одобрение: -2571
Да направим проста сметка: 50000Х25Х0,25=300 000, което е много далеч от милиона. Нека да си ги харчи с кеф.
3
1
Голям праз (преди 4 месеца)
Рейтинг: 29048 | Одобрение: 4258
Крайно време беше и писател да стане милионер!!! Аман от ритнитопковци, плейтметки, разни мутри и т.н., които имат петдесетина думи в активният си речник!!!
4
3
KRISTINCHO (преди 4 месеца)
Рейтинг: 40444 | Одобрение: -496
Това е първият българин който с честен труд стана милионер.
Нищо добро не те чака, ако в двора ти влезе КОМУНИСТ, ЦИГАНИН или КОЗА.
1
0
Радостин (преди 4 месеца)
Рейтинг: 103933 | Одобрение: 1663
Вече е 25 лева. 
Всеки да си получи заслуженото !
2
1
kjk (преди 4 месеца)
Рейтинг: 24745 | Одобрение: 2085
Цената наместо да пада ,расте!?Преди седмица беше 20 лв!Шокиран

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама