Германия призна македонския език и идентичност, призова България да спре да спъва Скопие за ЕС

16.06.2023 / 15:31 7

Пиксабей

Германският Бундестаг гласува късно снощи декларация, в която призовава България да се въздържа от поставянето на допълнителни условия към Северна Македония, освен постигнатия вече компромис за конституционна промяна, предаде БНТ.

Декларацията е изготвена от трите партии в управляващата коалиция на федералната република. В документа се казва още, че Германският Бундестаг признава македонската култура, идентичност и език.

Според германските депутати от управляващата коалиция въпреки усилията на София, Скопие и останалите държави от ЕС, различията между двете съседни държани все още не са напълно разрешени и те представляват опасност за процеса на разширяване на ЕС.

Берлин смята, че трябва да се положат всички усилия, за да се предприеме следващата стъпка в процеса на присъединяване на Северна Македония.

Германският Бундестаг приветства усилията на правителствата в Скопие и София да засилят сътрудничеството в различни културни и икономически области с цел сближаване.

Според евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев декларацията е приета по молба на министър-председателя в Скопие. Ковачев благодари на колегите си от Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз в Бундестага, че не са подкрепили документа.

"Проблемът, или по-точно странният феномен е, че те се молят на друга държава да признае в решение на Парламент това, че македонският език, култура и идентичност съществуват. Аз нe съм чувал за друг подобен феномен на нашата планета, където една държава да е толкова несигурна в своята идентичност, език и култура, че да трябва да моли друга държава с политическо решение на законодателен орган да признае езика, културата и идентичността", заяви Андрей Ковачев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ.

 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
cron1 (преди 10 месеца)
Рейтинг: 80245 | Одобрение: -8725
А нещо за ОТКРАДНАТА НИ ИСТОРИЯ, не споменаха ли? Гняв
Марио Кроненберг
3
1
ас (преди 10 месеца)
Рейтинг: 149000 | Одобрение: 23460
ето още един + ор членството в европедофилския саюз "В документа се казва още, че Германският Бундестаг признава македонската култура, идентичност и език." вече останахме и без език.
4
1
Dexter (преди 10 месеца)
Рейтинг: 254 | Одобрение: -186
Вето може да се даде и в последствие от България при добра воля. България единствено е дала съгласието си за започване на преговори с ЕС, като Северна Македония би следвало да изпълнява определени клаузи, а разбирам от вещи лица, че не само не е започнала активна работа, а протака допълнително,т.е. в Северна Македония няма политическа воля. Така чужденците ще видят, че си имат работа с идиоти и малко от малко могат да се сетят, че българите са били прави. България винаги е помагала на Македония, а за благодарност е получавала храчки в лицето и злословия зад гърба. Все едно да обясниш на съвременна копейка, че не е права... Интелектът й не стига за такова умствено напрягане!
Не е нужно да работиш в аптека, за да си заобиколен от капути...
4
3
kaka (преди 10 месеца)
Рейтинг: 71214 | Одобрение: 9099
Е прав беше Слави за пореден път.И немските евро гейчета от партията която подкрепя престъпника тикваун ни го начукаха с 200. Сега вероятно и булката на гроб със свалени гащи - ПП ,е много доволна от това да види унизената ни България.
5
1
Ванката (преди 10 месеца)
Рейтинг: 47839 | Одобрение: 9564
Македония - западна България, тъй че никакво признаване!
Простите хора лесно се манипулират и управляват!
2
3
kjk (преди 10 месеца)
Рейтинг: 37081 | Одобрение: 4241
Няма да признае, ама щяха да я обявят за македонска територия!!!:errm:
1
3
Серж (преди 10 месеца)
Рейтинг: 161726 | Одобрение: 31821
Някой продажник, дето вдигна ветото осъден ще има ли?Гняв

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама