Гешев: Това е само началото, очаквайте продължение

04.02.2020 / 20:18 6

„Това е само началото, очаквайте продължение!“. Това заяви главният прокурор Иван Гешев по повод работата на прокуратурата по отношение борбата с корупцията и битовата престъпност. 

В Брюксел, където е на работно посещение, Иван Гешев потвърди, че има ново разследване срещу бизнесмена Васил Божков - този път за убийства, изнасилвания и принуда. 


„Само загряваме. Виждате какво правим през последните 3 години. Виждате хора, които са в арестите. Всички са изправени пред българския съд. Някои задочно като Цветан Василев”, заяви Гешев пред БНТ.

Специализираната прокуратура е отделила материалите от образуваното вече производство срещу бизнесмена за укриване на данъци и пране на пари. Новото разследване е за извършени убийства, изнасилвания и принуди, извършени от 2012 г. досега.

„Ще се събират доказателства за много престъпления – убийства и всякакви други престъпления, които са свързани, да кажем конкретно за убийствата - с хазартна дейност”, каза Гешев.

По новото дело разследващите ще извършват анализ на всички убийства през годините, свързани с хора от хазартния бизнес. Прокуратурата и МВР призовават всички граждани, които имат информация, да сигнализират на следните телефони, като анонимността им е гарантирана: 

Гешев обяви още, че държавното обвинение проверява законна ли е колекцията на Божков.

„Тези съкровища са откраднати и изкопани от българската земя. Имаме данни, че са закупени от иманяри, изнесени са нелегално от страната, изпрани са през аукциони, за да попаднат в тази колекция. Имаме данни, че част от тази колекция има незаконен произход”, заяви Гешев.

До дни обвинението ще изпрати документи до ОАЕ за екстрадицията на бизнесмена.

Иван Гешев посочи още, че не е проследил последното изявление на президента. „Главният прокурор няма лични врагове, прокуратурата няма лични врагове, единствената война, която води прокуратурата е войната с престъпността, с хората, които нарушават закона, с всеки, който не спазва закона, независимо на каква висша държавна длъжност се намира, независимо дали е социално слаб или е криминален авторитет от прехода и милиардер“, посочи главният прокурор и подчерта, че прокуратурата не се занимава с политически въпроси. 

„Българската прокуратура работи добре с правоприлагащите и правоохранителните органи на евроатлантическите партньори на страната, включително и със САЩ“. Така Иван Гешев отговори на въпрос - как ще коментира думите на посланика на САЩ у нас Н.Пр. Херо Мустафа, че предстои американската страна да забрани влизането в страната на уличен в корупция български гражданин. 

Главният прокурор подчерта необходимостта от взаимодействие между институциите и допълни: „Прокуратурата си е свършила работата, сега „топката“ е в българския съд. Прокуратурата ще защитава обвинителната теза, прокуратурата е направила всичко, което не е правено в продължение на 30-години, прокуратурата смята да продължи“.

Главният прокурор на Република България отбеляза още, че е привърженик на разширението на правомощията на Европейската прокуратура, но уточни, че това е въпрос на политическо решение.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
4
pirat (преди 3 години)
Рейтинг: 8945 | Одобрение: 1885
С няколко думи ще имаме българския вариант на "Междузвездни войни".Тоя като се е харесал в ролята,да навлича пардесюто и шлема на Дарт Вейдър!
7
2
някой (преди 3 години)
Рейтинг: 48396 | Одобрение: 11351
Този смешник имал данни за "съкровищата", че къде ти бяха данните до сега продажнико, та не ги оповести и използва толкова години, когато беше "под крилото" на другото недоразумение, и двамата ръководени от "слънцето", за което се знае, че блести с "прекрасния" си изказ и образованост. Това безумие не граничи, а си е направо глупост.
7
1
4udovi6teto (преди 3 години)
Рейтинг: 36500 | Одобрение: 9445
Не съм нито адвокат, нито фен на Божков. Просто недоумявам защо публично се обсъжда някакво предварително производство - и всеки юрист знае за презумпцията за невиновност...Докато няма съдебно решение, защо се говори за Божков като за престъпник?:errm:
Валери Станков
8
1
Чичо (преди 3 години)
Рейтинг: 43352 | Одобрение: 6487
"Това е само началото..." Което ще рече, че ще продължи да отстрелва политически противници на ГЕРБ и бизнесмени които не се отчитат на управляващите.
6
2
4udovi6teto (преди 3 години)
Рейтинг: 36500 | Одобрение: 9445
Тоя взе да става банален, бръщолеви една и съща песен като развален грамофон. Ангелче
Валери Станков

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама