"Гласове": Погромът над демокрацията! "България има нов премиер и той е...

19.06.2019 / 16:58 18

Автор: Атанас Добрев, "Гласове"

Процесът по пълното умъртвяване на българската демокрация е на път да приключи. Последният пирон в ковчега й забиха ГЕРБ и ДПС с предложението да се замени държавното финансиране на партиите с частно. И така харизаха българската партийна система в ръцете на олигархията.

Този процес започна отдавна – с овладяването на съдебната власт, със създаването на органа за политическа репресия, маскиран като комисия за борба  корупцията, с превземането на медиите и манипулирането на изборния процес. Така бяха разрушени основните стълбове на всяка демократична система – честни избори, плурализъм, разделение на властите и свобода на словото.

Ако бъдещето на политическите партии бъде поверено в ръцете на бизнеса, какъвто е замисълът на негласните коалиционни партньори ГЕРБ и ДПС, подкрепяни от техните придатъци ОП и „Атака“, порочният кръг се затваря.

Оттук нататък не хората, а парите ще избират кой и как да управлява държавата. И досега между парите и партиите съществуваше скрита симбиоза. За сметка на париите. Обществени поръчки се раздаваха на обръчи от фирми, които от своя страна връщаха част от печалбата към властта. Черни каси пълнеха джобовете на партийните върхушки. Но осветяването на тези практики предизвикваше скандал. Сега дори скандалът става невъзможен. Корупцията се узаконява. Порокът е въздигнат в норма.

Официализира се схемата пари-политика-пари прим.

Неслучайно през годините се търсеха възможности как, чрез закона, да бъде прекъснато това опасно кръвосмешение. Така се стигна до забраната фирми да правят дарения на партиите. А лимитът за даренията от физически лица бе закован на 10 000 лв. За да няма зависимости. И за да бъде защитен, доколкото е възможно, общественият интерес. Да, вярно, и с тези правила се злоупотребяваше. Крупните предприемачи използваха служителите си, за да симулират лични дарения, но все пак имаше неудобства. Докато сега се слага кръст на тези малки демократични завоевания.

Кой крупен бизнесмен би финансирал опозиционна партия, при положение, че няма гаранции за възвръщаемост? И срещу какво? Отсега е ясно, че занапред автентична опозиция не може да съществува. Ако ли някой реши да инвестира в партия, различна от управляващата, то ще е само за да осигури продължаването на схемата за облагодетелстване. Средства ще се влагат единствено в патерици, когато титулярната гарнитура се износи.

Някой ще възрази –  а нима опозицията няма свои приятелски фирми, които да я финансират? Диктатурата и това е предвидила. За несъгласните с „правата“ линия предприемачи има специален набор от инструменти за вразумяване – КПКОНПИ, прокуратура, НАП...Мнозина вече изпатиха. Някои още лежат по арестите, къде с доказателства, къде без. Всеки, който се противи на режима, ще търка наровете да изнемога. Кой ще е тоя смелчага, който ще се опъне на партията-държава, при положение, че целият крупен бизнес в България се храни от десницата й?

Впрочем, този ход ще е пагубен и за самия бизнес. В това наддаване ще оцелеят само големите.

Този „американски модел на финансиране“, както го нарече Карадайъ, превръща политическите избраници в търговски пътници на бизнеса. Достатъчно е да видим какво се случва отвъд океана. Когато оръжейният бизнес търси печалба – издига на власт войнолюбци. Когато петролно-газовото лоби се бори за пазари - САЩ налагат санкции. И т.н. У нас бизнесът изпитва недостиг на работна ръка. Колко му е да си внесе мигранти?  

При този модел на финансиране политиката изчезва и отстъпва място на пазара - в образованието, в здравеопазването, в екологията. Вече официално. За социална политика забравете!

Това предложение е далеч по-опасно от назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС. С него Пеевски директно става премиер. Но протести няма.

Затова подкрепата за опозицията на последните европейски избори беше фундаментално важна. Не заради Нинова и БСП, а в името на оцеляването на демокрацията. При евентуална промяна на съотношението между двете водещи партии, трудно щеше да е възможна подобна разюзданост. Но народът не го разбра. Партиите в опозиция също. Сега всички ще сърбат това, което сами си надробиха.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
41
50
Наблюдател (преди 4 години)
Рейтинг: 23900 | Одобрение: 1285
- ,, .....Ти голям рейтинг днеска направи ...  пак си 1000 бройки на зад ....." Наакания   ------- Е и ?????Ангелче Просто потвърдихте, че ти и Нексусът манипулирате броячите в ущтръб на противниците, на Партията Майка ГерП. И го правите чисто по Комунистически : - ,, Има Човек, има проблем! Няма Човек, няма проблем." Нищо ново под слънцето!!!8-)  Какъвто Менторът, такъв  и слугинажът. Намусен То много акъл не се иска за тази работа, да си пъдарин!!!!Усмивка Колкото по-прости, невежи и злобни, толкова по-добре.  Занимание и цел за ограничени и комплексирани мозъци като Вас е, да си гледате рейтинга, точките и местата в класацията. Каквито са Ви възможностите (скромни), такива са Ви и целите в живота.:'( Една мисъл написана точно за такива като Вас:  - „На някои се налага да работят много дълго, за да постигнат своята незначителност. Върху други незначителността се стоварва като дар от бога.“  Ухилен........... Какви са ми приоритетите и целта тук!!!!!  Да се развличам, да си полафя с останалите колеги, ......... но се видя, че по-важно ще е  да развенчавам мита за Бащицата Слънце и да оплювам фалша, неграмотността и наглостта на слугинажът му, ....  гербаджийските тролчета. Лесно няма да ми ,,затворите" устата,  особенно пък плашейки ме с рейтинги - мейтинги !!!!!  От страхливци и плямпачи на Вашето ниво, страх много - много нямам.  ;)  
43
52
Наблюдател (преди 4 години)
Рейтинг: 23900 | Одобрение: 1285
- ,, ....Сентенцията е че Папаза направи далаверата с теца от ЧЕХ .... " наакания     ------ Ужас!!!!!Гняв  По-неустно, да не казвам тъпо използване на думичката = сентенцията=, в общия смисъла на изречението не бях срещал!!!!!!:'( Знаеш ли значението на тази думичка бре Мууууунчоооу и кога се използва ???? Не, .... не е истина това,:dizzy: ....... че на такъв малограмотник като теб, са поверили Модераторски задължения тук във Форума. Защо не си вършиш  тихичко работата като модератор, да манипулираш броячите и да триеш Постове, ами седнал да се излагаш пишеш глупости, по най-неграмотния начин. Ти направо си за 2-ри клас бре чадо и то от изоставащите в класа!!!!! Гняв 
45
59
Наблюдател (преди 4 години)
Рейтинг: 23900 | Одобрение: 1285
- ,, ....  За това и статията е за плитки мозъци като твоят (сиреч на Снайпер)     "  Наакания  ---------  Неговият ако е плитък, твоят  Мунчо направо липсва или е промит, което е по-лошото!!!!!!:'( Откога неграмотен!!! и с нисък коефицент на интелект индивид, взе да има претенции за АКЪЛ ??????? Всеки непредубеден, четейки постовете ти би стигнал до същия извод!!!!!8-) Четеш неудобните за ГерП статии : - ,,  Както дяволът чете евангелието!!!!"   .....  Че ти си по-чекист и от оплюваните от теб = комуняги=!!!!! Имам чувството, че Антон Тодоров, Тома Биков и Илиана Беновска направо бледнеят пред теб :'(. Има един лаф който се отнася за теб, с пълна сила : "Дай на глупака власт и му гледай сеира"!!!!!  Схвана ли Мунчо????????Ангелче
6
8
ас (преди 4 години)
Рейтинг: 145382 | Одобрение: 22962
аптекар до колкото помня слави искаше и намаляване на депутатите на 120 ама по тази точка никои нищо не казва.
10
9
Ханк Рум (преди 4 години)
Рейтинг: 15599 | Одобрение: 2924
До предния. Папазов не беше директор на пристанището от "комунизма" насам!
8
7
Снайпер (преди 4 години)
Рейтинг: 13131 | Одобрение: 2441
Ти не си дивак и локумчо. Ти в кой век живееш бе? Да не си в средновековието да седи Доган на една маса с Бойко. Естествено че не седи на една маса но взима каквото си поиска. Със сигурност Бойко е зависим по някакъв начин от прокуратурата а Пеевски и Доган държат прокуратурата. Те не пипат кметовете на ГЕРБ и Доган получава ТЕЦ-ове пристанища Вивакоми Булгартабаци. Бахти заблудения си. Чети и се образовай. Заради такива заспали смотаняци като теб България е под робство. 
"Как с една фраза да опишеш цялата руска история? Страната на задушените възможности. Владетелите се променят. Архипелага остава" Солженицин
16
6
Снайпер (преди 4 години)
Рейтинг: 13131 | Одобрение: 2441
Кое не е истина бе Дивак? че ДПС и ГЕРБ управляват заедно ли? Че олигарсите не са присвоили цяла България ли? Трябва да си на много тежки наркотици като някои кметове на ГЕРБ за да не виждаш истината или просто си подлога на хранилка при ГЕРБ и ДПС, някой мишок дето без тях е за никъде. 
"Как с една фраза да опишеш цялата руска история? Страната на задушените възможности. Владетелите се променят. Архипелага остава" Солженицин
15
8
ас (преди 4 години)
Рейтинг: 145382 | Одобрение: 22962
да земат поине да легализират наркотиците и проституцията. ще е по дибре за бизне са им. 
30
6
t-rex (преди 4 години)
Рейтинг: 712 | Одобрение: 147
легализация на корупцията
44
35
Варна (преди 4 години)
Рейтинг: 92131 | Одобрение: 38206
така става, когато българите избират за премиер мутра, държана с хиляда компромата от прокуратурата, която пък е зависима от агентът на ДС Ахмед Доган. Накрая ДС владее България открито. Честита ви Мутроландия
"Защо ние убиваме децата?" - зададе въпроса през 1992 година един сръбски войник и сам отговори на него: "Понеже те някога ще порастат и ще дойдат да ни убият вече възрастни".

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама