Готвят промяна: Карантината няма да важи за всички длъжности в България, защото така обществото може да спре да функционира напълно

27.10.2020 / 12:35 5

Булфото

Правилото за карантина при контакт със заразен няма да важи за всички длъжности в България, защото така има риск почти всички да бъдат затворени и да няма как да функционира обществото изобщо.

Заради случаите с отменените карантини на президента Румен Радев и на премиера Бойко Борисов ще се наложи заповедта за поставяне под задължителна изолация при контакт със заразен с коронавирус да бъде променена.

Това стана ясно от думите на главния санитарен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред "Свободна Европа". Той самият също е под карантина заради контактите си с премиера, който е с COVID-19.

От Министерството на здравеопазването са категорични, че отрицателният резултат от PCR тест отчита само моментното състояние на лицето, без обаче да е основание за преустановяване на карантината или намаляване на нейния срок.

Това потвърди и доц. Кунчев. Според него обаче заповедта трябва да се прецизира, като в нея бъдат описани длъжности, които са изключения, за които ще е възможно изолацията да бъде отменена.

Очевидно е, че не можем да затворим държавата, а ако карантинираме всички управници, на практика ще се случи точно това, подчерта експертът. Той поясни, че по тази причина в заповедта ще бъде описано при какви длъжности е възможно след два отрицателни теста, направени през два дни, карантината да бъде свалена.

"Представете си, че затворим цялото здравно министерство, защото министърът е общувал с премиера или неговите заместници са общували с него. Кой ще движи нещата?", мотивира се доц. Кунчев.

Според него подобен подход е логичен, но тъй като заповедта е написана без изключения, на практика в момента тя се нарушава и така "хората се дразнят".

По негови думи, за да няма такова дразнение, трябва ясно да бъде описано при какви длъжности и в какви ситуации тази заповед може да бъде отменяна.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
на светло (преди 2 години)
Рейтинг: 5209 | Одобрение: 909
ама тия съвсем се побъркаха............
за сега - добре!
2
0
Пешо от Виница (преди 2 години)
Рейтинг: 90193 | Одобрение: 29373
И що тъй? Да нямат два гъза повече? Ех, тъпотия българска!!!! 
3
1
бачо Кольо (преди 2 години)
Рейтинг: 13899 | Одобрение: 3779
За "елита"няма карантина-техния КОВИД е кат за големци,не е от простия вид като за народа!
Колкото повече,толкова повече!
6
0
pital (преди 2 години)
Рейтинг: 3338 | Одобрение: 1373
Какво е това полвинчато нещо? Или има карантина или не. 

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама