Графенът може да ликвидира дупките по пътищата, смятат специалисти

11.11.2019 / 18:52 2

Снимка Булфото

Специалисти асфалтират експериментално улица в британско село с материал с примесен графен с надеждата така да предотвратят образуването на пукнатини в настилката, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Графенът е свръхздрав и гъвкав материал от въглерод с особено подреждане.

За експериментът е избрана 750-метрова отсечка от главния път през село Кърбридж, западно от Оксфорд. За настилка се използва нов материал - Gipave от частично рециклиран асфалт, примесен с малко графен. Макар и да е с 20 процента по-скъп от обикновеният асфалт, би трябвало заради трайността му той да се окаже по-изгоден.

Графеновият асфалт се разработва от две италиански компании - "Директа плюс" и "Итеркимика". Те финансират и изпитанието в Оксфордшир. Подобни тестова са планирани и в Оман и САЩ. С графенов асфалт вече е настлан участък от Виа Ардеатина край Рим и досегашните резултати са отлични.

Графенът беше открит през 2004 г. от Андре Гейм и Константин Новоселов, които спечелиха Нобелова награда през 2010 г. Той е слой графит с дебелина само един атом. Структурата му е много здрава и провежда изключително добре електричество и топлина. Той е 200 пъти по-здрав от стоманата, по-проводим от медта и по-гъвкав от каучука. Затова възможните му приложения са много - в електрониката, биомедицинските устройства, за филтриране на вода, за слънчеви панели и батерии. Употребата му обаче се ограничава заради високата му цена в сравнение с други материали.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
cron1 (преди 3 седмици)
Рейтинг: 6340 | Одобрение: 1365
За съжаление този материал все още е доста скъп, а в БГ и без това половината пари, отпуснати за пътни ремонти, СЕ КРАДАТ!:'(:dizzy::unsure:
3
0
Пешо от Виница (преди 3 седмици)
Рейтинг: 37103 | Одобрение: 15688
"С графенов асфалт вече е настлан участък от Виа Ардеатина край Рим и досегашните резултати са отлични."- За родните пътища този материал въобще не е ГОДЕН! Някой ще ме запита защо?  Еми...., ако този материал се използва то как ще просъщестуват родните пътни фирми? Нали се прави ремонт заради ремонта всяка година. Ремонтираш с новия материал и забравяш поне за 10 години , но точно това не им трябва на нашите майстори!!! Огромни подкупи ще дадат ,само и само да се докаже ,че е негоден за нашите условия....Язък за Нобеловата награда ,която не може да намери приложение в страната на Алиса....:errm:

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама