Гражданин издейства глоба на Боил Банов за тютюнопушене

09.04.2020 / 10:28 5

Източник: segabg.com

Столичната РЗИ наложи акт на Боил Банов заради тютюнопушене на работното място по сигнал на гражданин. Поводът е дистанционно правителствено заседание, на което министърът на културата здраво подръпва от цигара.

Авторът на сигнала е добричлията Стойчо Стойчев. На 23 март вечерта той кротко гледа вкъщи телевизионен репортаж, информиращ за действия на министрите във връзка с коронавируса. Изведнъж на кадрите се вижда обгърнатия в тютюнев дим Банов, което шокира Стойчев. 

Следва сигнал по електронната поща до приемната на правителството, РЗИ и няколко медии: "Уважаеми дами и господа, гледайки новини по Канал 1, емисията на 23.03.2020 г. в 18.00 часа, беше излъчен репортаж, в който бе показан министър-председателя във видео конферентна връзка с министрите. На екрана показаха таблета на г-н Борисов, на който точнно в центъра беше министър Банов с цигара в кабинета си - в нарушение на действащото законодателство. Моля да предприемете необходимите действия и да санкционирате нарушението!". Стойчев прилага телевизионните кадри. А отговорът до него от 8 април на директора на РЗИ Данчо Пенчев гласи: "Констатирано е нарушение на чл. 56, ал. 2 от Закона за здравето от господин Боил Банов - Министър на културата, който пуши в кабинета си. На лицето е съставен акт за административно нарушение".

Във визирания от Пенчев законов текст пише: "Забранява се тютюнопушенето и в помещенията с обособени работни места, където се полага труд, както и в помещенията към тях със спомагателно и обслужващо предназначение". Глобата пък е от 300 до 500 лв. при първо нарушение. Прави впечатление, че проверяващите не са се разколебали от някои неточности на Стойчев (отдавна визираната програма на БНТ не се казва Канал 1). Нито пък са потънали в размишления къде точно е Банов при разговора с колегите си по смисъла на закона. От писмото на Пенчев до добричлията се разбира категорично, че министърът е сгафил, защото се е намирал на "обособено работно място - Министерство на културата, находящо се на бул. "Ал. Стамболийски", №17, район "Възраждане", гр. София".

Самият Стойчев сподели, че често е сигналиризал институции по различни поводи, но никога заради тютюнопушене. Той е 50-годишен, инженер по образование, занимава се с частен бизнес.

Пушенето на работното място от висши представители на управлението е доста чувствителна обществена тема, макар в повечето случаи да не води до последствия за нарушителите. Шумен скандал се състоя през 2009 г. Тогава 25-годишната варненка Валерия Петрова бе уволнена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, защото се оплака от цигарания дим в сградата на МРРБ. Тя направила забележка на служители, но й било отговорено, че няма проблем, щом самият министър (Асен Гагаузов) пуши.Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
Голям праз (преди 2 години)
Рейтинг: 22944 | Одобрение: 3209
Е Пешо какво - да му ръкопляскаме ли???
1
0
d4 (преди 2 години)
Рейтинг: 310 | Одобрение: 20
Ахахаха, супер!
1
0
ас (преди 2 години)
Рейтинг: 113193 | Одобрение: 20268
той поне се е сетил да скрие ботилката
0
1
Пешо от Виница (преди 2 години)
Рейтинг: 89032 | Одобрение: 29102
Е, и? Забелязаха ли те ,Стойчев?! Забелязаха те и сега се кефиш из Толбухин!! Вървиш из улиците с малко смешна усмивка, ама...за теб не е проблем. Важното е ,че се говори за теб,нъл тъй?Навярно и сам живееш или си при мама и тате. Ела във Варна ,бре...Ухилен
0
0
stupki (преди 2 години)
Рейтинг: 240 | Одобрение: 30
Като те хваната си го приемаш и плащаш.
Ремонт камиони София

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама