Граждански протест ще наястоява за затваряне на Делфинариума

24.08.2019 / 11:01 10

Снимка: www.bulrest.com

За 12 часа е обявен протест пред Делфинариума във Варна, с искане той да бъде затворен, предаа БНР.

Причината за гражданското недоволство е, смъртен случай на бебе делфинче, за който се твърди, че е станал пред посетители по време на представление.

От ръководството на Делфинариума отричат това.

Според организаторите на протеста, през последните 5 години има 8 смъртни случая на делфини, от които 5 регистрирани.

Ето и становището на Делфинариума:

"През последните седмици в публичното пространство беше казано много за Делфинариум Варна. Редица неверни твърдения със сензационен характер спечелиха вниманието на медиите. Делфинариум Варна е институция, която съществува от 35 години, не на база сензация, а качествена грижа и експертиза. Като такава, сме длъжни да хвърлим светлина върху неверните обвинения, които бяха отправени към нас. Време е непроверените твърдения да отстъпят пред фактите. 1. Никога новородените делфинчета в Делфинариума, както и техните майки, не са участвали в представления. В първите месеци на развитието си, бебето не се отделя от майка си и тя не позволява на никого да се доближи до него. Световно известен факт. За осигуряване на допълнително спокойствие на новороденото и неговата майка, те бяха изолирани в отделен басейн, а Делфинариумът бе затворен в първите дни след раждането. 2. Варненският делфинариум функционира съгласно действащото българско законодателство. Всички питомци в него са родени при нас или са дошли от други делфинариуми, като 2 от тях обитават Делфинариума от самото му откриване преди 35 години. За обитателите се полагат компетентни грижи, от единствените в България тесни специалисти по водни бозайници – биолог и ветеринарен лекар.

Рибата, с която храним нашите питомци, се доставя от специализиран доставчик от Холандия, който снабдява и други делфинариуми в Европа, и бива подложена на биологични анализи и контрол. 3. Делфинариумите нямат единствено атракционна функция. Доказано е, че те въздействат благоприятно на хора с различни заболявания.

По тази причина Делфинариум Варна е допускал и допуска безвъзмездно деца и възрастни, на които контактът с делфините може да повлияе лечебно. Това е и една от причините делфинариумите да не са явление единствено в България. В Европа делфинариумите са над 40 – в Испания – 10, в Германия – 2, в Италия – 3, в Португалия – 2, в Румъния – 1, в Украйна – 5, в Холандия – 3, и много други. Само на територията на САЩ делфинариумите са над 30. 4.

Делфини, обитаващи делфинариуми, не могат да бъдат пуснати в дива среда, защото няма да се приспособят към нея. Какво означава това? Че ако пуснем един питомен делфин в дива среда, той не би оцелял. Делфините в Делфинариум Варна, както и във всички други делфинариуми по света, са родени и отгледани в питомна среда. В условията на отглеждане в делфинариуми, делфините живеят много по-дълго, отколкото в дива среда. Това е резултат от постоянните професионални грижи, които се полагат за тях – благоприятна среда, оптимално и здравословно хранене и ежедневно медицинско наблюдение.

В допълнение – само за първите 7 месеца от 2019 г., по бреговете на българското Черноморие са изхвърлени над 40 мъртви малки и големи делфини, в следствие на заплитане в рибарски мрежи и замърсявания.

Поради факта, че темата за делфините изисква тясно специализирани познания, молим и разчитаме медиите да проверяват твърденията на хора, които не са специалисти в областта, и поради това, твърдят неверни факти. На разположение сме да окажем необходимото съдействие с информация."

 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
25
8
ДИВАКА (преди 4 години)
Рейтинг: 24299 | Одобрение: 4004
НАЙ-ДОБРЕ Е ДА ОТИДАТ ДА ПРОТЕСТИРАТ ПРЕД СВИНАРНИКА..ТАМ ПРИНУДИТЕЛНО СА ЗАТВОРИЛИ 240 ШОПАРА И СВИНКИ..ХРАНЯТ ГИ С ЕВТИНИ КЮФТЕТА И ГИ ЗАТВАРЯТ В ОТДЕЛНИ СЕКЦИИ..ПО ИНТЕРЕСИ.. Изплезване:devil:Ухилен
10
9
Tито (преди 4 години)
Рейтинг: 23443 | Одобрение: 3398
Ниджей рива, на чужд гроб, шиптър изгустиран ! На джилфинити басейна, е 20 пъти по голям от таванчето ти без баня.
20
9
Ханк Рум (преди 4 години)
Рейтинг: 15599 | Одобрение: 2924
Никой не ги кара насила, нексус! За това получават награди и грижи. С няколко думи, заработват хляба си, а не чакат на тате и мама, както ти казваш за други ... Ухилен
29
8
Ханк Рум (преди 4 години)
Рейтинг: 15599 | Одобрение: 2924
Ами да затворят улици и пътища в България, че ежедневно десетки се пребиват и умират ...
26
13
Наблюдател (преди 4 години)
Рейтинг: 23900 | Одобрение: 1285
Платени  "природозащитници". :dizzy:Гняв От известно време се говори под сурдинката, че един от Босовете на Сик смята също да строи  частен Делфинариум! А сега познайте до три пъти ;): - Какви са протестиращите и кои интереси  защитават?????? :wassat::dizzy:Гняв 
23
12
гарфилд (преди 4 години)
Рейтинг: 51789 | Одобрение: 16849
Всички протестиращи, да ги затворят в психиатрията. 
32
9
Дзън Дзън (преди 4 години)
Рейтинг: 925 | Одобрение: 125
Тито,след делфинариума ще настояват да затворят морето.
47
22
Tито (преди 4 години)
Рейтинг: 23443 | Одобрение: 3398
Те и в морето умират делфини бе, мама ви ненормална. Защо и за това не протестирате? Делфинариума е една от забележителностите на Варна, която привлича туристи и как ли не са го затворили, заради група безделници.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама