Грета Тунберг е номинирана за Нобелова награда за мир и през 2020 г.

03.02.2020 / 21:45 6

Двама шведски депутати номинираха сънародничката си Грета Тунберг за Нобелова награда за мир за 2020 г., съобщи Асошиейтед прес, цитирана от clubz.bg.

Йенс Холм и Хакан Свенелинг, членове на шведската Лява партия, обявиха в понеделник, че Тунберг "е работила усърдно, за да накара политиците да си отворят очите за климатичната криза" и "действията, които ограничат емисиите и се съобразяват с Парижкото споразумение следователно са мироопазващ акт". 

Ключовата сделка от Париж през 2015 г. призовава бедните и богатите страни да ограничат повишаването на температурата на Земята, заради която се разтапят ледниците и покачват нивата на водата. Правителствата са задължени да представят национални стратегии, за ограничаване на емисиите и да се ограничи под 2 градуса покачването на термометрите.

Седемнайсетгодишната Тунберг призовава учениците да пропуснат училище и да се присъединят към протестите, като настояват за по-активни действия. Това движение значително надрасна границите на Швеция. Поддръжници на екоактивистката никнат навсякъде по света.

Всеки депутат може да номинира когото пожелае за Нобелова награда и трима представители на норвежкия парламент избраха Тунберг миналата година.Тогава тя загуби от етиопския премиер Абий Ахмед Али.

През 2019 г. екоактивистката бе сред четиримата носители на Награда „Райт Лайвлихуд", възприемана като "алтернативния Нобел". Тя също бе избрана за Човек на годината от списание "Тайм".

Норвежката Нобелова комисия не коментира публично кандидатурите, които през 2020 г. трябваше да бъдат представени до 1 февруари."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
pirat (преди 3 месеца)
Рейтинг: 9245 | Одобрение: 2185
Буди недоумение приза за мир,след като тая откачената фъфли за климатичните промени?Нерде едното,нерде другото.И защо не се бори за истинската причина,а тя е,че населението на Земята расте в геометрична прогресия и всеки иска да яде!Отдавна минахме разумните граници и това е поради натиска на правителствата да повишават раждаемостта на принципа-повече деца,повече работници!
3
0
ас (преди 3 месеца)
Рейтинг: 32507 | Одобрение: 11052
ама кой ще получи наградата бащаи или оня индиец дето и пише постовете???
5
0
някой (преди 3 месеца)
Рейтинг: 13229 | Одобрение: 3094
Щом и видимо болните ги номинират за пореден път, да се замислят тези, които издигат кандидатурата и. Няма ли компетентни органи, които да се заемам с изследването на това дете, други, които да се замислят за здравето , и такива, които наистина да защитават идеите за чиста природа и решаване на проблемите с климата.
3
0
Partizanin (преди 3 месеца)
Рейтинг: 9102 | Одобрение: 2157
Ухилен  Номинирайте и Баце, той завалийката само такава награда няма.....
Добрый совет всем: Сидите тихо "До", чтоб не случилось "После"....
4
0
fox81 (преди 3 месеца)
Рейтинг: 1885 | Одобрение: 480
Тази луда мома, не си намери място под слънцето. Мисли се за много умна, но се замисля, че платените зелени и пълнят мозАка с глупости. Нямам нищо против екологията, напротив, обожавам я и правя всичко, което е нужно за да е чисто не само на мен, но и на околните.
Винаги верни!
5
1
MrBean (преди 3 месеца)
Рейтинг: 30024 | Одобрение: 4709
Е щом са от лява партия се обяснява безумието им. И защо за мир,та тя пали чергата на сума ти бедни и войнствени държави.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама