Херодот е писал, че материали за пирамидите в Египет идвали от Черно море. От Варна тръгва експедиция, която ще докаже това (снимки)

27.03.2019 / 11:58 0

Херодот, наричан Бащата на Историята, разказва, че при строежа на големите пирамиди в Египет, е използвано желязо. Той посочва обаче и откъде фараоните са си набавяли този метал, който да им помогне да достигнат безсмъртието, в което са вярвали. Желязото, калаят, а в някои случаи и златото, са идвали до Египет от Черно море, категоричен е Херодот.

Днес все още има археолози и историци, които поставят тези твърдения под съмнение, затова международна група учени и изследователи се е заела да даде доказателство, че това е напълно възможно. За тази цел те идват в България, за да построят кораб от тръстика край Варна и да плават с него в Черно и Егейско море, по маршрутите на  мореплавателите от древността.

Името на плавателния съд и на експедицията е „Абора IV”. Тя е продължение на други подобни плавания с тръстикови кораби, като последната от тях - „Абора III”, успява да пресече Северния Атлантически океан.

Зад смелото начинание, което тази пролет ще започне от района на Варна, стои д-р Доминик Гьорлитц, основател на Асоциацията за експериментална археология и изследвания в Германия.

Днес той представи идеята си в Археологическия музей в морския ни град, който от своя страна е домът на най-старото обработено злато в света, което също е доказателство за древността и степента на развитие на цивилизацията по нашите земи.

На пресконференцията присъстваха не само медии, а и представители на няколко компании от Белослав и Варна, които застават зад проекта, както кметовете на двете общини.

За реализацията на „Абора IV” на брега на Варненското езеро край Белослав ще бъде построена съвременна реплика на древноегипетски кораб, с който ще бъде осъществено плаване с международен екипаж по маршрут Варна – Истанбул - Чанак кале (Троя) - Егейските острови - остров Крит.

В екипажа на плаването ще има и български учен – Теодор Роков от Регионалния исторически музей във Варна. Той сподели днес, че е особено развълнуван да се включи в това начинание, което идва на фона на две важни годишнини.

Първата е 35 години от първото експериментално плаване с древен плавателен съд. Това е експедицията на Тим Северин „Аргонавтика“ по пътя на Язон в търсене на Златното руно, в която участва и българинът Теодор Троев.

Тази година се навършват и 50 години от експедицията на Тур Хейердал „Ра“ - първото плаване с древен папирусов кораб, каквито са използвали древните египтяни. Проектът „Абора IV” е на практика продължение на тази идея и затова за да стане кръстник на кораба се очаква във Варна да пристигне най-големия син на великия норвежки изследовател.

В екипажа на „Абора IV” ще се включат представители на Германия, Боливия, Холандия, Русия, САЩ, Турция, Гърция, Кипър и България.

Тръстиковият кораб ще е с дължина 14 метра, а материалът за построяването му в България идва чак от Боливия. Очаква се плаването за започне през месец юли.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама