Индианци строят тръстиков кораб край Белослав! Боливийците от племето аймара слагат началото на голямо приключение (снимки)

10.06.2019 / 14:31 2

снимки: Тео Роков, Фейсбук

Двамата боливийски индианци от племето аймара пристигнаха в Белослав, за да положат началото на строежа на тръстиков кораб. С него ще бъде извършена плаване от поредицата експедиции "Абора", което трябва да докаже писмените свидетели на Херодот, че материали за строежи на пирамидите в Египет са идвали по море от днешните български земи.

За пристигането на екзотичните корабостроители съобщи във Фейсбук Тео Роков от Регионалния исторически музей - Варна, който ще е българският представител в екипажа на „Абора IV”. 

Както "Петел" вече писа, за реализацията на „Абора IV” на брега на Варненското езеро край Белослав ще бъде построена съвременна реплика на древноегипетски кораб, с който ще бъде осъществено плаване с международен екипаж по маршрут Варна – Истанбул - Чанак кале (Троя) - Егейските острови - остров Крит.

Тази година се навършват и 50 години от експедицията на Тур Хейердал „Ра“ - първото плаване с древен папирусов кораб, каквито са използвали древните египтяни. Проектът „Абора IV” е на практика продължение на тази идея и затова за да стане кръстник на кораба се очаква във Варна да пристигне най-големия син на великия норвежки изследовател.

В екипажа на „Абора IV” ще се включат представители на Германия, Боливия, Холандия, Русия, САЩ, Турция, Гърция, Кипър и България. Тръстиковият кораб ще е с дължина 14 метра. Очаква се плаването за започне през месец юли.

 

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
6
6
Atna (преди 1 седмица)
Рейтинг: 3693 | Одобрение: 1728
Да взимат Винету от Банкя за "капитан" и да се маха.
5
9
Пешо от Виница (преди 1 седмица)
Рейтинг: 10510 | Одобрение: 5440
Наши индианци ще има ли в екипажа?

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама