Христо Казанджиев: Замразяването на цената на газа е политическо решение в нарушение на закона

07.09.2020 / 08:54 1

Снимка Булфото, архив

Отлагането на решението на КЕВР за повишаване на цената на газа със заповед на министъра, за да се извърши проверка на начина на ценообразуване, е грубо нарушение на закона. Енергийният експерт Христо Казанджиев заяви в студиото на БиТиВи, че това е брутално нарушение на закона и се чуди защо все още прокуратурата не е реагирала, цитиран от news.bg. От публикации в медиите той е разбрал, че заповедта на министъра е издадена по лично нареждане на премиера - което е още по-тежко нарушение на закона. "Има закони, премиерът над закона ли е", попита енергийният експерт.

Единственият, който е оторизиран да взима решения в тази посока, е КЕВР, е категоричен Христо Казанджиев.

Едно такова спиране е изцяло политическо решение и политическа намеса, което носи значителни загуби на едно търговско дружество - "Булгаргаз". Прогнозата на Казанджиев е, че "Булгаргаз" ще се генерира само за септември месец загуби за десетки милиони, а е през октомври месец увеличението на цената ще се наложи да бъде не 20, а 40%, т.е. ще бъде шоково, а не плавно.

Това, че има намеса от страна на министъра на енергетиката и евентуално на премиера, е негативен сигнал към целия газов пазар, че правителството може в нарушение на закона да се намесва в образуването на цените. Една такава намеса влияе крайно негативно на пазара на природен газ.

А увеличението на цената на газа е неизбежна, тъй като вече новият начин на формиране е по формула, съобразена със спот пазара и цената на петрола. Христо Казанджиев обясни, че с тази нова формула флуктуациите вече ще се видими и за крайния потребител, а увеличението сега е напълно нормално, заради по-голямото потребление през зимните месеци. На въпрос къде отива онова "историческо намаление" на цената, обявено от правителството през март месец, Казанджиев обясни, че тогава се е злоупотребило с начина на поднасяне на информацията - въпросното намаление е на база на цената за един месец, без да се обяснява какъв ще бъде годишният разрез. А той е около 15%.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
2
петково (преди 2 месеца)
Рейтинг: 3273 | Одобрение: -172
На потребителите газа се продава на тройна цена от декларираната в договорите с Газпром, а да не говорим за цената на спотовите пазари, която е 2 пъти по-ниска от тази на Газпром. Това е причината и никой да не ти казва на каква цена се продава газа на дребно.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама