Инджова: Смяната на лева с еврото ще е изгодна за бизнесмени, банкери и властта. Да му мислят бедните

12.02.2020 / 08:06 9

Редактор: Александър Дечев

e-mail: alexander_dechev_petel.bg@abv.bg

Бившият премиер на България Ренета Инджова смята, че смяната на лева с еврото няма да е удачно за бедните хора от населението.

"Всички ще бъдат обхванати от страх, дано да не се стигне до паника. Властниците са решили да играят един друг вид хазарт - този, който почнаха в началото на 90-те години на Магурата. От 94-та година досега е едно и също. Ако започне сега едно обръщане - левовете в евро, после еврото в левове. Това е една игра, която ще е изгодна за бизнесмени, за банкери - още повече, за власта, която разполага с огромен фискален и валутен резерв още повече. Ще си поиграят докато вземат онова, което имат и най-бедните. Те помежду си като си поиграят ще си разпределят, защото виждате тектоничните пластове се променят, а пък властта много хубаво прави - още една криза, още един пожар, и казват "ама как ще сменяме сега правителството, като взел да се клати борда". Искам да предупредя да не стане тука от борба за борда, против борда и т.н., всички да се окажат зад борда", каза тя.

"Като се знае, че в чакалнята на Еврозоната се влиза с едни такива движения, ще се окаже, че когато дойде ред да се влиза в самата Еврозона ще ни сложат едни други условия. А какво става ако се случи шоковото прехвърляне от един на друг режим? Къде са макроикономистите в страната да кажат психологическия фактор колко е важен за създаването на очаквания, за движението на пазара", коментира още тя.

Запитана не е ли факт, че както казва Бойко Борисов, всички държави, които са в Еврозоната са добре, тя отговори: "Това са макроикономическите и геостратегическите разбирания на Борисов. Ами ако в този геостратегически сандвич, в който е поставен в момента, се окаже, че друга посока ще му заръчат. Така както вероятно са му заръчали да прави това допълнително споразумение, което може би и да няма никаква стойност, защото те вече са заложени регламентите за това. Аз ви казвам категорично, че онова, което в петък е прието, обслужва едни специфични интереси да си поиграем малко на хазарт. Не казвам нищо повече. Но играенето на хазарт от бедни хора води до техния крах. Бедните да му мислят като си поиграят".

"Грешката е това, че се създаде една валута при изключително големи разлики между равнищата, в които са включващите се една друга страни. Точно тези разлики се използват, за да се правят ползи за развитите страни. Затова една Германия ще се чуди сега какво да прави с търговския си излишък, защото толкова хубаво търгува, че събра за сметка на други, които са в минус. Една държава като Великобритания разбра, че вноските й са повече отколкото са ползите й, и си тръгва. Сега за еврото всички сме закачени за него чрез марката. Ние имахме възможност да превключваме от една на друга по-интересна за нас котва", коментира още Инджова.

Цвети Пиронкова с уникално признание - уайлд кард за нея за предстоящия сезон на Големия ШлемПроверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
ас (преди 2 години)
Рейтинг: 107373 | Одобрение: 19808
стояне законите постояно се пренаписват в полза на власт имащите.
2
0
ас (преди 2 години)
Рейтинг: 107373 | Одобрение: 19808
пра ние още искаме свобода и демокраци. а сега какво пулучихме сасипаха българската икономика и производство изнасяме тонове злато(за жълти стотинки) и внасяме боклуци. да не говорим за сободата на словото валеркатаи новото куче на греб.
3
3
Шопа (преди 2 години)
Рейтинг: 6215 | Одобрение: 1230
ПОЛИТИКАТА НА ГОЛЕМИТЕ Е НИЕ ДА ИЗЧЕЗНЕМ...:alien:
0
8
ПраБългарин (преди 2 години)
Рейтинг: 51346 | Одобрение: -26824
Едно време искахте демокрация и свобода, получихте ги, а сега с носталгия към миналото живеете, тоя народ няма угодия.
11
3
Пешо от Виница (преди 2 години)
Рейтинг: 87555 | Одобрение: 28700
Е, сега ви го казаха в прав текст!!! Да мислят четящите! Да мислят ,тези които още не разбраха,че точно държавата е най-големия крадец от джобовете на средната класа,която е много мъничка, но я има. Да мислят,и ония от най-бедните -а те са 70-80% от обществото,защото от техните джобове ще се откраднат паричките.....И не мислете за управляващата клика. Тя отдавна си е купила билети за Малдивите.....Гняв

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама