Иван Костов: Като премиер направих България много по-силна

15.04.2019 / 16:25 22

Снимка: Булфото

В Европа няма национализъм. Тодор Живков също не е патриот, а комунистически диктатор. Не може човек, който е искал да прави България 16-та република на СССР, да се нарича националист.

Това заяви в предаването "Свободна зона" по ТВ Европа бившият премиер Иван Костов. "Имах съмнение, че първото СДС е избрано от БКП за опонент. Знаеше се за много хора, че не изглеждат „достоверни“. Не съм бил сътрудник на Иван Илиев, който беше главен икономически експерт на Тодор Живков. Други хора бяха. Ако бяха слушали Иван Илиев, нямаше през 1990 г. страната ни да стигне до фалит. Ако политиката на БКП беше много по-зряла, нямаше да се стигне до двете тежки катастрофи и щяхме да последваме сценария на Словакия и Полша. През първата половина на 80-те година България трудно започна да взима кредити, за да покрива външния си дълг. Иван Илиев и много други икономисти виждаха назряващата финансова криза", коментира Костов.

"Никога не съм бил привърженик на идеята за преустройство по времето на социализма, а за радикални промени. Бях доста по-радикален и казах в БНТ, че БКП не може да направи перестройката. Никога не съм бил привърженик на малката държава и на разграждането ѝ. Считал съм, че трябва да има демократизация в политическото общество", категоричен беше бившият министър-председател.

"Голяма част от българските проблеми произтича от слабите държавни институции. От БСП не са открили колелото, когато говорят за силна държава и институции. Всички западни страни са силни държави. Силата им произтича от финансовите им и икономически ангажименти. Когато бях премиер, направих много по-силна България, отколкото това, което заварих през 1997 г.", допълни бившият председател на СДС.

"Правителството на малцинството на Филип Димитров нямаше възможности да напредне. Съотношението на хората, които искаха демократични реформи и онези, които дърпаха СДС надолу, беше обратното, спрямо това, което имах аз като премиер. Подкрепял съм Филип Димитров, защото съм вярвал, че тя беше възможната в онази ситуация, в която се намираше страната. Другото щеше да бъде "премиер като кукла на конци". След 1989 г. нямаше много хора, които да наложат в СДС монолитна насока. Демократичната общност все още не беше узряла", каза още Иван Костов.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
2
ПраБългарин (преди 2 месеца)
Рейтинг: 4266 | Одобрение: 136
В историята на демокрацията НЯМА ПО ГОЛЯМ ПРЕДАТЕЛ и ПРОДАЖНИК от ИВАН КОСТОВ.
11
1
аптекаря (преди 2 месеца)
Рейтинг: 4328 | Одобрение: 728
Точно Иван Костов, като министър ПОДАРИ ТЕХНОИМПЕКС на Корнелия Нинова, продаваше банки за 1 лев., трактори за 5 лв. Освен, че непрекъснато обикаляше света с  Надежда Михайлова с друго не може да се запомни.
6
9
n eXu s (преди 2 месеца)
Рейтинг: 67128 | Одобрение: -46617
6
5
Darth_Revan (преди 2 месеца)
Рейтинг: 4299 | Одобрение: -2421
Нексусе,кой е паразита???
https://www.youtube.com/channel/UCsgKzIyHP7LsdxaafT2LMxA
6
10
Darth_Revan (преди 2 месеца)
Рейтинг: 4299 | Одобрение: -2421
Уйо,поздрав за коментара!Сега ще счупиш рекорда по минусите,тоест ще се види колко са червените дебилчета които четат статията!И нека минусите започнат Ухилен
https://www.youtube.com/channel/UCsgKzIyHP7LsdxaafT2LMxA
16
4
ДИВАКА (преди 2 месеца)
Рейтинг: 27185 | Одобрение: -3825
АЛО,ЧЛЕНА ..ЗАВРИ СИ НИКА В ДУПЕТО И СЕ НАСЛАЖДАВАЙ ..ОЛИГОФРЕН..ИзплезванеУсмивкаУхилен
6
25
Уйо (преди 2 месеца)
Рейтинг: 32340 | Одобрение: 6890
Единствения силен премиер на България от Богдан Филов насам. Недолюбван, но поел една фалирана от комунягите държава и я изправил на крака. Сега комунетата ще наскачат като че ли имат нажежен ръжен в г*за, но те са с вградено умствено ограничение и не трябва да им се сърди човек.
25
6
Дедо (преди 2 месеца)
Рейтинг: 2691 | Одобрение: 1531
Ти ли бе, идиот, който съсипа селското ни стопанство( с прословутите тричленки),който продаде БГА "Балкан" на евреина Зееви за 1(един) лев(а той после всичко разпродаде за милиони), който затвори КЗ-Варна с мекерето си Добрин Митев(той що избяга чак в Нова Зеландия)и остави 6000 работници без работа и още,и още !!! По-добре отново се скрий в дупката, в която се спотайваше досега и изобщо не се показвай повече !!!!!!!!!!!!!!
27
4
някой (преди 2 месеца)
Рейтинг: 3432 | Одобрение: 407
Ти ли Иване направи България по-силна, как можа да ти се събере такова нещо в устата, или дори да ти дойде наум такова нещо. Ти дадена началото и разпродаде държавата, а ако и дори съвсем малка част от думите ти бяха истина, щеше да си в елита на държавата все още, не се ли сеща за това. А ти, Нексусчо, защо ли не се учудвам на коментара ти, ти винаги си с тези, които са съсипвали и съсипват страната и народа ни. 
22
5
ДИВАКА (преди 2 месеца)
Рейтинг: 27185 | Одобрение: -3825
ЗАЩО ВСИЧКИ ЦИГАНИ СА НАГЛИ..И ТОЯ И ВИНКЕЛА И МОСКОВСКИ..ТОЯ РАЗВИЛ НА ТЕРИТОРИЯТА ГЪЗА И ГО НАПРАВИЛ ПО-СИЛЕН..А ДАЛИ Е НИзплезванеУсмивкаУхиленАГЪЛ,А...
4
30
n eXu s (преди 2 месеца)
Рейтинг: 67128 | Одобрение: -46617

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама