Иван Портних: Влизаме да ремонтираме и малките улички във Варна

14.03.2019 / 14:05 19

Снимка Булфото

Варна може да стане първият град в България със станции за зареждане на водородни автомобили. В момента се проучват възможности за тяхното изграждане, съобщи в интервю за Дарик кметът Иван Портних. Като част от стратегията морската столица да стане зелен град той посочи още изграждането на парк в квартал „Възраждане” и проекта за такъв във „Виница”.След обновяването на парка в квартал „Аспарухово” той ще се превърне в естествено продължение на Морската градина, където в момента също се извършват ремонти, посочи още Портних. По думите му в града вече са изградени 25 километра велоалеи, а мрежата ще бъде разширявана.

Варна се нарежда след София по БВП на глава на население и градът става все по-атрактивен за чуждите инвеститори. 15 аутсорсинг компании вече имат офиси. Компанията "Coca-cola" ще изгражда база край Варна, като оттук ще управлява бизнеса си в цяла Югоизточна Европа. Техният интерес е заради високия потенциал на кадрите, смята Портних.

„Финансовото състояние на общината е изключително стабилно и това е отразено в проверките на всички институции. Кредитният рейтинг на Варна е изравнен с националния със забележката, че е по-добър от него, но такъв не може да бъде присъден. Затова и обявихме рекордна макрорамка в размер на близо половин милиард лева. При встъпването ми в първия мандат през 2013 г. макрорамка от 250 млн. лв. изглеждаше фантастични и нереално”.

След завършването на булевард „Левски” и текущите ремонти на основни отсечки, усилията ще бъдат насочени към малките улици и междублоките пространства.

Строителството на нова библиотека ще струва около 30 млн. лв. Част от средствата ще дойдат от общинския бюджет, а за останалата част от сумата ще се търси помощ от държавата.

Варна ще кандидатства по европейски проекти за обновяване на всички читалища в града. Тази година предстои ремонт на читалището в квартал „Владиславово”. Средства са предвидени и за реконструкция на филиала на театъра в морската столица.

Кметът посочи, че културният календар се адаптира към туристическия сезон и даде за пример музикалния фестивал „Варненско лято”, който тази година ще започне през месец март и ще продължи до ноември.

„Градът ни направи голяма крачка с навлизането на нискобюджетните авиокомпании. Надявам се на успешен летен сезон. Засега има ръст при записванията на туристи от Великобритания, Чехия и Полша”.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
2
Mitko (преди 4 години)
Рейтинг: 2833 | Одобрение: 578
Моля ви разгледайте възможност за разширяване на тротоара на кръстовище там къде предвидено паркиране, за да предотвратя неправилно паркиране на кръстовище и пешеходна пътека. Така се увеличава видимостта на шофьорите, иначе създава опасност за пешеходците, които трябва да ги заобикалят, понякога и да излизат на платното на пресичащата улица което увеличава опасността за тях. Дори да не се налага да излизат на пресичащата улица, спрялата там кола пречи на видимостта на шофьорите и те в последния момент могат да видят „изскачащия“ иззад неправилно-спрялата кола пешеходец. Особено ако колата е по-висока. Ограничава сериозно видимостта на шофьорите, които влизат в кръстовището. Такива кръстовища най-често са нерегулирани, съответно шофьорът без предимство трябва да подаде предницата си, за да може да види идва ли някой. Прави вземането на завоите по-трудно дори за опитни шофьори. Тази мярка е използвана в много европейски градове. Тук можете да прочетете подробна статия относно тази мярка http://bgurban.com/%D0%B0-%D1%82%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%88-%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%8A%D0%B3%D1%8A%D0%BB%D0%B0/ Тази мярка предвидена с НАРЕДБА № РД-02-20-2/20.12.2017 г. Чл. 87. (2) При нерегулирани със светофар пешеходни пътеки се оформят тротоарни уширения съгласно фигура 1 от приложение № 19. (3) Техните дължини са, както следва: 1. за улици от първостепенната улична мрежа – 15,00 m; 2. за улици от второстепенната улична мрежа – 8,00 m. Чл. 95. Приложение № 22 - Фигура 1, Фигура 2 Чл. 120. (5) Началото и краят на ленти или площадки за паркиране се определят в рамките на улични кръстовища, като се осигурява достатъчно видимост, както следва: 1. за улици, пресичащи улици от първостепенната улична мрежа – 15,00 m; 2. за улици, пресичащи улици от второстепенната улична мрежа – 8,00 m; 3. за улици, пресичащи пешеходни зони – 18,00 m. (6) Началото и краят на лентите и площадките за паркиране се отделят от осигуреното пространство за видимост с бордюр с височина най-малко 80 mm и се оформят като част от тротоара.
3
4
Atna (преди 4 години)
Рейтинг: 5209 | Одобрение: 2239
30 млн. за библиотека ?!?!??!
9
3
гарфилд (преди 4 години)
Рейтинг: 46980 | Одобрение: 15690
Портних,остави ни малко местенце,където да вървим спокойно.То е ясно,че колите ги караме все по-малко,из разкопаната от теб почти цяла Варна.Колата ми паяжина хвана,от неспирните ти ремонти,но ако влезеш в малките улички,ще я прибера в гаража,да не ти пречи.Ухилен
16
2
Морски (преди 4 години)
Рейтинг: 18732 | Одобрение: 6742
Влизате,или излизате да ремонтирате уличките? А кога ще спрете безумното застрояване в центъра и ще помислите за повече паркове и места за паркиране? Да ти бетонират тъпата кратуна дано!
18
9
Blue hills (преди 4 години)
Рейтинг: 28900 | Одобрение: 12685
Явно бърза да се похвали, след като ни натресе да плащаме 225 000 лв глоби.
20
3
Сашо (преди 4 години)
Рейтинг: 1595 | Одобрение: 985
кметът трябва да направи карта на не разкопаните улици, за да стигаме все пак до работа.
17
8
Blue hills (преди 4 години)
Рейтинг: 28900 | Одобрение: 12685
Ако четеш някой медии ще си помисиш, че живееш в Лас Вегас.
38
4
Варна (преди 4 години)
Рейтинг: 92130 | Одобрение: 38205
"След обновяването на парка в квартал „Аспарухово” той ще се превърне в естествено продължение на Морската градина, където в момента също се извършват ремонти, посочи още Портних. По думите му в града вече са изградени 25 километра велоалеи" След като прочетох това изречение се убедих, че Портних не само, че не е варненец, но явно и не ходил често из града. Дайте му една карта и го разходете по 25-те километра велоалеи, че да не говори небивалици
"Защо ние убиваме децата?" - зададе въпроса през 1992 година един сръбски войник и сам отговори на него: "Понеже те някога ще порастат и ще дойдат да ни убият вече възрастни".
32
8
Sand (преди 4 години)
Рейтинг: 13861 | Одобрение: 4696
Що не разкопаете и магистралата от летището до Златните ? Пътят за Аксаково и Добрич да не забравете , съборете и Аспарухов мост ,че пречи на корабоплавенето ! 
29
7
Варна (преди 4 години)
Рейтинг: 92130 | Одобрение: 38205
Браво Портних, оправи целия град. страхотно е. всички са доволни
"Защо ние убиваме децата?" - зададе въпроса през 1992 година един сръбски войник и сам отговори на него: "Понеже те някога ще порастат и ще дойдат да ни убият вече възрастни".

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама