Иван Портних: Влизаме да ремонтираме и малките улички във Варна

14.03.2019 / 14:05 19

Снимка Булфото

Варна може да стане първият град в България със станции за зареждане на водородни автомобили. В момента се проучват възможности за тяхното изграждане, съобщи в интервю за Дарик кметът Иван Портних. Като част от стратегията морската столица да стане зелен град той посочи още изграждането на парк в квартал „Възраждане” и проекта за такъв във „Виница”.След обновяването на парка в квартал „Аспарухово” той ще се превърне в естествено продължение на Морската градина, където в момента също се извършват ремонти, посочи още Портних. По думите му в града вече са изградени 25 километра велоалеи, а мрежата ще бъде разширявана.

Варна се нарежда след София по БВП на глава на население и градът става все по-атрактивен за чуждите инвеститори. 15 аутсорсинг компании вече имат офиси. Компанията "Coca-cola" ще изгражда база край Варна, като оттук ще управлява бизнеса си в цяла Югоизточна Европа. Техният интерес е заради високия потенциал на кадрите, смята Портних.

„Финансовото състояние на общината е изключително стабилно и това е отразено в проверките на всички институции. Кредитният рейтинг на Варна е изравнен с националния със забележката, че е по-добър от него, но такъв не може да бъде присъден. Затова и обявихме рекордна макрорамка в размер на близо половин милиард лева. При встъпването ми в първия мандат през 2013 г. макрорамка от 250 млн. лв. изглеждаше фантастични и нереално”.

След завършването на булевард „Левски” и текущите ремонти на основни отсечки, усилията ще бъдат насочени към малките улици и междублоките пространства.

Строителството на нова библиотека ще струва около 30 млн. лв. Част от средствата ще дойдат от общинския бюджет, а за останалата част от сумата ще се търси помощ от държавата.

Варна ще кандидатства по европейски проекти за обновяване на всички читалища в града. Тази година предстои ремонт на читалището в квартал „Владиславово”. Средства са предвидени и за реконструкция на филиала на театъра в морската столица.

Кметът посочи, че културният календар се адаптира към туристическия сезон и даде за пример музикалния фестивал „Варненско лято”, който тази година ще започне през месец март и ще продължи до ноември.

„Градът ни направи голяма крачка с навлизането на нискобюджетните авиокомпании. Надявам се на успешен летен сезон. Засега има ръст при записванията на туристи от Великобритания, Чехия и Полша”.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
3
РЕКОРД_ПО_THUMBS_DOWN (преди 1 седмица)
Рейтинг: 1427 | Одобрение: -2743
"Сигнал" още не се е регистрирал. Тва вече е велико. УхиленУхиленУхиленУхиленУхиленУхиленУхиленУхиленУхиленУхиленУхиленУхиленУхиленУхиленУхиленУхиленУхиленУхиленУхиленУхиленУхиленУхиленУхиленУхилен
ОБИД ДАБАДА НАИ НЕХАРЕЗВАНЕАД ГОМЕНДИРАЖД В БЕДЕЛ БГ.
1
1
Mitko (преди 1 седмица)
Рейтинг: 1978 | Одобрение: 403
Моля ви разгледайте възможност за разширяване на тротоара на кръстовище там къде предвидено паркиране, за да предотвратя неправилно паркиране на кръстовище и пешеходна пътека. Така се увеличава видимостта на шофьорите, иначе създава опасност за пешеходците, които трябва да ги заобикалят, понякога и да излизат на платното на пресичащата улица което увеличава опасността за тях. Дори да не се налага да излизат на пресичащата улица, спрялата там кола пречи на видимостта на шофьорите и те в последния момент могат да видят „изскачащия“ иззад неправилно-спрялата кола пешеходец. Особено ако колата е по-висока. Ограничава сериозно видимостта на шофьорите, които влизат в кръстовището. Такива кръстовища най-често са нерегулирани, съответно шофьорът без предимство трябва да подаде предницата си, за да може да види идва ли някой. Прави вземането на завоите по-трудно дори за опитни шофьори. Тази мярка е използвана в много европейски градове. Тук можете да прочетете подробна статия относно тази мярка http://bgurban.com/%D0%B0-%D1%82%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%88-%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%8A%D0%B3%D1%8A%D0%BB%D0%B0/ Тази мярка предвидена с НАРЕДБА № РД-02-20-2/20.12.2017 г. Чл. 87. (2) При нерегулирани със светофар пешеходни пътеки се оформят тротоарни уширения съгласно фигура 1 от приложение № 19. (3) Техните дължини са, както следва: 1. за улици от първостепенната улична мрежа – 15,00 m; 2. за улици от второстепенната улична мрежа – 8,00 m. Чл. 95. Приложение № 22 - Фигура 1, Фигура 2 Чл. 120. (5) Началото и краят на ленти или площадки за паркиране се определят в рамките на улични кръстовища, като се осигурява достатъчно видимост, както следва: 1. за улици, пресичащи улици от първостепенната улична мрежа – 15,00 m; 2. за улици, пресичащи улици от второстепенната улична мрежа – 8,00 m; 3. за улици, пресичащи пешеходни зони – 18,00 m. (6) Началото и краят на лентите и площадките за паркиране се отделят от осигуреното пространство за видимост с бордюр с височина най-малко 80 mm и се оформят като част от тротоара.
5
16
РЕКОРД_ПО_THUMBS_DOWN (преди 1 седмица)
Рейтинг: 1427 | Одобрение: -2743
БРАВО, ПОРТНИХ! НАЙ-ДОБРИЯ КМЕТ! НАПРЕД ГЕРБ! НАПРЕД ПОРТНИХ! НАПРЕД БОЙКО БОРИСОВ! ВАРНА --> МОРСКА СТОЛИЦА ОТНОВО, БЛАГОДАРЕНИЕ НА ГЕРБ!
ОБИД ДАБАДА НАИ НЕХАРЕЗВАНЕАД ГОМЕНДИРАЖД В БЕДЕЛ БГ.
3
3
Atna (преди 1 седмица)
Рейтинг: 2570 | Одобрение: 1240
30 млн. за библиотека ?!?!??!
9
3
гарфилд (преди 1 седмица)
Рейтинг: 9893 | Одобрение: 4338
Портних,остави ни малко местенце,където да вървим спокойно.То е ясно,че колите ги караме все по-малко,из разкопаната от теб почти цяла Варна.Колата ми паяжина хвана,от неспирните ти ремонти,но ако влезеш в малките улички,ще я прибера в гаража,да не ти пречи.Ухилен
16
2
Морски (преди 1 седмица)
Рейтинг: 8357 | Одобрение: 3327
Влизате,или излизате да ремонтирате уличките? А кога ще спрете безумното застрояване в центъра и ще помислите за повече паркове и места за паркиране? Да ти бетонират тъпата кратуна дано!
8
2
Смотан сайт (преди 1 седмица)
Рейтинг: 569 | Одобрение: 209
Все ми е на акъла, че ще оправят улици като "Княз Николаевич" и "Васил Друмев", например Ухилен
Истината право в очите
18
5
Blue hills (преди 1 седмица)
Рейтинг: 18697 | Одобрение: 9552
Явно бърза да се похвали, след като ни натресе да плащаме 225 000 лв глоби.
19
3
Сашо (преди 1 седмица)
Рейтинг: 1274 | Одобрение: 814
кметът трябва да направи карта на не разкопаните улици, за да стигаме все пак до работа.
17
4
Blue hills (преди 1 седмица)
Рейтинг: 18697 | Одобрение: 9552
Ако четеш някой медии ще си помисиш, че живееш в Лас Вегас.
27
5
пекаря (преди 1 седмица)
Рейтинг: 1573 | Одобрение: 628
Кмете спри се бе човек, ти хептен лувна. Поне ни кажи къде няма да копаеш, че да знаем от къде да минаваме.
ЗАЩО НЕ РЪКОПЛЯСКАТЕ .??? .
38
4
Варна (преди 1 седмица)
Рейтинг: 52440 | Одобрение: 28230
"След обновяването на парка в квартал „Аспарухово” той ще се превърне в естествено продължение на Морската градина, където в момента също се извършват ремонти, посочи още Портних. По думите му в града вече са изградени 25 километра велоалеи" След като прочетох това изречение се убедих, че Портних не само, че не е варненец, но явно и не ходил често из града. Дайте му една карта и го разходете по 25-те километра велоалеи, че да не говори небивалици
ОСТАВКА НА ПОРТНИХ И ЦЕЛИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ!
32
8
Sand (преди 1 седмица)
Рейтинг: 7774 | Одобрение: 3374
Що не разкопаете и магистралата от летището до Златните ? Пътят за Аксаково и Добрич да не забравете , съборете и Аспарухов мост ,че пречи на корабоплавенето ! 
29
7
Варна (преди 1 седмица)
Рейтинг: 52440 | Одобрение: 28230
Браво Портних, оправи целия град. страхотно е. всички са доволни
ОСТАВКА НА ПОРТНИХ И ЦЕЛИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама