Иван Портних: Влизаме да ремонтираме и малките улички във Варна

14.03.2019 / 14:05 19

Снимка Булфото

Варна може да стане първият град в България със станции за зареждане на водородни автомобили. В момента се проучват възможности за тяхното изграждане, съобщи в интервю за Дарик кметът Иван Портних. Като част от стратегията морската столица да стане зелен град той посочи още изграждането на парк в квартал „Възраждане” и проекта за такъв във „Виница”.След обновяването на парка в квартал „Аспарухово” той ще се превърне в естествено продължение на Морската градина, където в момента също се извършват ремонти, посочи още Портних. По думите му в града вече са изградени 25 километра велоалеи, а мрежата ще бъде разширявана.

Варна се нарежда след София по БВП на глава на население и градът става все по-атрактивен за чуждите инвеститори. 15 аутсорсинг компании вече имат офиси. Компанията "Coca-cola" ще изгражда база край Варна, като оттук ще управлява бизнеса си в цяла Югоизточна Европа. Техният интерес е заради високия потенциал на кадрите, смята Портних.

„Финансовото състояние на общината е изключително стабилно и това е отразено в проверките на всички институции. Кредитният рейтинг на Варна е изравнен с националния със забележката, че е по-добър от него, но такъв не може да бъде присъден. Затова и обявихме рекордна макрорамка в размер на близо половин милиард лева. При встъпването ми в първия мандат през 2013 г. макрорамка от 250 млн. лв. изглеждаше фантастични и нереално”.

След завършването на булевард „Левски” и текущите ремонти на основни отсечки, усилията ще бъдат насочени към малките улици и междублоките пространства.

Строителството на нова библиотека ще струва около 30 млн. лв. Част от средствата ще дойдат от общинския бюджет, а за останалата част от сумата ще се търси помощ от държавата.

Варна ще кандидатства по европейски проекти за обновяване на всички читалища в града. Тази година предстои ремонт на читалището в квартал „Владиславово”. Средства са предвидени и за реконструкция на филиала на театъра в морската столица.

Кметът посочи, че културният календар се адаптира към туристическия сезон и даде за пример музикалния фестивал „Варненско лято”, който тази година ще започне през месец март и ще продължи до ноември.

„Градът ни направи голяма крачка с навлизането на нискобюджетните авиокомпании. Надявам се на успешен летен сезон. Засега има ръст при записванията на туристи от Великобритания, Чехия и Полша”.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
3
РЕКОРД_ПО_THUMBS_DOWN (преди 2 месеца)
Рейтинг: 5999 | Одобрение: -6551
"Сигнал" още не се е регистрирал. Тва вече е велико. УхиленУхиленУхиленУхиленУхиленУхиленУхиленУхиленУхиленУхиленУхиленУхиленУхиленУхиленУхиленУхиленУхиленУхиленУхиленУхиленУхиленУхиленУхиленУхилен
ОБИД ДАБАДА НАИ НЕХАРЕЗВАНЕАД ГОМЕНДИРАЖД В БЕДЕЛ БГ.
1
1
Mitko (преди 2 месеца)
Рейтинг: 2186 | Одобрение: 471
Моля ви разгледайте възможност за разширяване на тротоара на кръстовище там къде предвидено паркиране, за да предотвратя неправилно паркиране на кръстовище и пешеходна пътека. Така се увеличава видимостта на шофьорите, иначе създава опасност за пешеходците, които трябва да ги заобикалят, понякога и да излизат на платното на пресичащата улица което увеличава опасността за тях. Дори да не се налага да излизат на пресичащата улица, спрялата там кола пречи на видимостта на шофьорите и те в последния момент могат да видят „изскачащия“ иззад неправилно-спрялата кола пешеходец. Особено ако колата е по-висока. Ограничава сериозно видимостта на шофьорите, които влизат в кръстовището. Такива кръстовища най-често са нерегулирани, съответно шофьорът без предимство трябва да подаде предницата си, за да може да види идва ли някой. Прави вземането на завоите по-трудно дори за опитни шофьори. Тази мярка е използвана в много европейски градове. Тук можете да прочетете подробна статия относно тази мярка http://bgurban.com/%D0%B0-%D1%82%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%88-%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%8A%D0%B3%D1%8A%D0%BB%D0%B0/ Тази мярка предвидена с НАРЕДБА № РД-02-20-2/20.12.2017 г. Чл. 87. (2) При нерегулирани със светофар пешеходни пътеки се оформят тротоарни уширения съгласно фигура 1 от приложение № 19. (3) Техните дължини са, както следва: 1. за улици от първостепенната улична мрежа – 15,00 m; 2. за улици от второстепенната улична мрежа – 8,00 m. Чл. 95. Приложение № 22 - Фигура 1, Фигура 2 Чл. 120. (5) Началото и краят на ленти или площадки за паркиране се определят в рамките на улични кръстовища, като се осигурява достатъчно видимост, както следва: 1. за улици, пресичащи улици от първостепенната улична мрежа – 15,00 m; 2. за улици, пресичащи улици от второстепенната улична мрежа – 8,00 m; 3. за улици, пресичащи пешеходни зони – 18,00 m. (6) Началото и краят на лентите и площадките за паркиране се отделят от осигуреното пространство за видимост с бордюр с височина най-малко 80 mm и се оформят като част от тротоара.
5
16
РЕКОРД_ПО_THUMBS_DOWN (преди 2 месеца)
Рейтинг: 5999 | Одобрение: -6551
БРАВО, ПОРТНИХ! НАЙ-ДОБРИЯ КМЕТ! НАПРЕД ГЕРБ! НАПРЕД ПОРТНИХ! НАПРЕД БОЙКО БОРИСОВ! ВАРНА --> МОРСКА СТОЛИЦА ОТНОВО, БЛАГОДАРЕНИЕ НА ГЕРБ!
ОБИД ДАБАДА НАИ НЕХАРЕЗВАНЕАД ГОМЕНДИРАЖД В БЕДЕЛ БГ.
3
4
Atna (преди 2 месеца)
Рейтинг: 3386 | Одобрение: 1636
30 млн. за библиотека ?!?!??!
9
3
гарфилд (преди 2 месеца)
Рейтинг: 12109 | Одобрение: 5519
Портних,остави ни малко местенце,където да вървим спокойно.То е ясно,че колите ги караме все по-малко,из разкопаната от теб почти цяла Варна.Колата ми паяжина хвана,от неспирните ти ремонти,но ако влезеш в малките улички,ще я прибера в гаража,да не ти пречи.Ухилен
16
2
Морски (преди 2 месеца)
Рейтинг: 18167 | Одобрение: 6112
Влизате,или излизате да ремонтирате уличките? А кога ще спрете безумното застрояване в центъра и ще помислите за повече паркове и места за паркиране? Да ти бетонират тъпата кратуна дано!
8
2
Смотан сайт (преди 2 месеца)
Рейтинг: 1739 | Одобрение: 329
Все ми е на акъла, че ще оправят улици като "Княз Николаевич" и "Васил Друмев", например Ухилен
Истината право в очите
18
9
Blue hills (преди 2 месеца)
Рейтинг: 20248 | Одобрение: 10443
Явно бърза да се похвали, след като ни натресе да плащаме 225 000 лв глоби.
20
3
Сашо (преди 2 месеца)
Рейтинг: 1517 | Одобрение: 967
кметът трябва да направи карта на не разкопаните улици, за да стигаме все пак до работа.
17
8
Blue hills (преди 2 месеца)
Рейтинг: 20248 | Одобрение: 10443
Ако четеш някой медии ще си помисиш, че живееш в Лас Вегас.
27
5
пекаря (преди 2 месеца)
Рейтинг: 3645 | Одобрение: 1095
Кмете спри се бе човек, ти хептен лувна. Поне ни кажи къде няма да копаеш, че да знаем от къде да минаваме.
НЕ КРИТЕКУВАЙТЕ БСП, ЗАЩОТО ЮРДЕК БГ. ЩЕ ИЗТРИЕ КОМЕНТАРА ВИ.
38
4
Варна (преди 2 месеца)
Рейтинг: 57960 | Одобрение: 31315
"След обновяването на парка в квартал „Аспарухово” той ще се превърне в естествено продължение на Морската градина, където в момента също се извършват ремонти, посочи още Портних. По думите му в града вече са изградени 25 километра велоалеи" След като прочетох това изречение се убедих, че Портних не само, че не е варненец, но явно и не ходил често из града. Дайте му една карта и го разходете по 25-те километра велоалеи, че да не говори небивалици
ОСТАВКА НА ПОРТНИХ И ЦЕЛИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ!
32
8
Sand (преди 2 месеца)
Рейтинг: 9357 | Одобрение: 3992
Що не разкопаете и магистралата от летището до Златните ? Пътят за Аксаково и Добрич да не забравете , съборете и Аспарухов мост ,че пречи на корабоплавенето ! 
29
7
Варна (преди 2 месеца)
Рейтинг: 57960 | Одобрение: 31315
Браво Портних, оправи целия град. страхотно е. всички са доволни
ОСТАВКА НА ПОРТНИХ И ЦЕЛИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама