Иво Божков: Плащах по 5000 долара на семестър в Канада вместо 1000, защото не исках да взема канадско гражданство

21.08.2021 / 17:27 6

Кадър И.Божков и Булфото

Известният журналист от протестите Иво Божков написа интересен коментар за казуса с канадското гражданство на Кирил Петков.

Ето какво разказва той:

"Относно казуса с канадското гражданство на Кирил Петков и измислените дипломи от чужбина ще ви разкажа моята история.

Родителите ми, които работеха като лекари в Тунис от 91-ва ме пратиха през 99-та в Канада, за да получа възможно най-доброто образование. Завърших хуманитарни науки в колежа Жан Дьо Бребьоф през 2001 и политически науки в Монреалския университет през юни 2005-та.

През цялото време плащах такси като за чужденец, които бяха значително по-високи от символичните такси за канадци. За да се намалят огромните такси, но и защото Канада е едно от най-добрите места за живеене на планетата, родителите ми започнаха процедура за получаване на канадско гражданство през 2003-та. Тогава бях започнал да уча политология и следях активно събитията в България. От Конституцията знаех, че за да се кандидатираш за президент или друга висша държавна длъжност има едно много просто правило - не трябва да имаш двойно гражданство! Още тогава бях решил да се върна в България след като завърша и имах ясното съзнание, че искам чрез политическа и обществена дейност да допринеса за това страната ми да се доближи поне малко до това което виждах пред себе си в Канада. За това, не подадох документи за канадско гражданство заедно с нашите и сестра ми.

Това решение означаваше, че ще продължа да плащам по 5 000$ на семестър вместо 1000$. Тъй като родителите ми изнемогваха с тези такси, нямаше друг начин освен да уча 6 месеца и да работя 6 месеца. Тамошната образователна система го позволяваше. Само че като чужденец нямах право и да работя освен ако за въпросната работа няма нито един желаещ канадец. За това работех без договор в цех за пълнене на пликчета с рекламни брошури и след това разнасянето им по вратите на кварталите. А един път седмично се редях пред църква или социална служба, за получаване на огромни пликове с храна със скоро-изтичащ срок на годност (Канада наистина е най-социалната държава!)

И така завърших успешно през юни 2005-та запазвайки си само българското гражданство. Като завършил канадски университет имах възможността в рамките на 6 месеца да си намеря работа, за която да получа работна виза, както и да получа много точки ако подам документ за гражданство. Канада одобряват на базата на точкова система и да си млад, говорещ двата езика и завършил на място практически означаваше да го получа.

Разказвам всичко това, за да споделя, че всяко решение в живота има цена, която рано или късно плащаме. Също така и, че няма човек, който да се е появил от небето целия в бяло. Кирил Петков безспорно е един от нужните мотори за промяна на България!

PS: Забравих да доуточня - забраната за двойно гражданство е дескриминационен анахронизъм, който трябва да бъде премахнат от Конституцията!За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
някой (преди 2 години)
Рейтинг: 48396 | Одобрение: 11351
Вярно е "Пра ...", но само едно, че си абсолютен малоумник и завършен идиот.
1
10
ПраБългарин (преди 2 години)
Рейтинг: 61257 | Одобрение: -28488
Вярно ли е, че Киро и баща му изкупували парцели на околовръстното в София и ги продавали на данъчна оценка? 
1
4
Sicario (преди 2 години)
Рейтинг: 8860 | Одобрение: -2620
doko не знам ама това е най-смисленият коментар който съм прочел в този тролски сайт. Адмирации
deaf forever
3
0
doko (преди 2 години)
Рейтинг: 3425 | Одобрение: 1060
Аз съм и за това да се промени конституцията ,че хора с двойно гражданство да нямат право да гласуват на избори.Визирам най вече бардчедите от една южна съседка.Като компромисен вариант родените в България изселници да гласуват,но техните деца,внуции и т.н. родени  в чужда държава и не знаейки български език да не гласуват.Това е един от вариантите да се реши проблема с изборния туризъм.
doko
1
11
Sicario (преди 2 години)
Рейтинг: 8860 | Одобрение: -2620
Всички тролове да излязат и да защитят льотчика и неговите протежета в правителството.
deaf forever
7
10
Звезди (преди 2 години)
Рейтинг: 25785 | Одобрение: 4105
"PS: Забравих да доуточня - забраната за двойно гражданство е дескриминационен анахронизъм, който трябва да бъде премахнат от Конституцията!"  :getlost: Що не опитате, вие мекерета, дето се правите на големите демократи, да заемете пост министър, премиер, президент с двойно гражданство в държавите (чуждите), в които сте живеели/живеете и които давате за пример?! Е, давате ги за пример, ама само когато и както ви е удобно. Верно ли е дескриминационен анахронизъм? 'Оди го кажи на БайДън, например, на Меркел, на Джонсън, на Путин и други. На всеки левак, който има някакви сърбежи - конституцията и законите му пречат. Иска да бъдат написани така, както на него, левака - му отърва. А не във вид, в който да защитават държавата и гражданите.
Няма такова нещо като малко свобода. Или си напълно свободен, или не си свободен!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама