Изтича срокът за умъртвяване на прасетата в Южна България

11.08.2019 / 08:25 3

Днес изтича срокът, в който стопаните от Южна България трябва доброволно да изколят прасетата в личните си стопанства като мярка за справяне с разпространението на болестта африканска чума по свинете. От утре ще се пристъпи към принудително умъртвяване на животните от областната дирекция по безопасност на храните.

Добитото месо от животните, отглеждани в обекти тип "заден двор" може да се съхранява дълго само след топлинна обработка за минимум 30 минути на 70°С, достигнати във вътрешността на месото, предвид факта, че вирусът на африканската чума по свинете е изключително устойчив при изсушаване, осоляване, опушване, охлаждане и замразяване на месото, предупреждават експертите.

 

До 26 август трябва да са изготвени списъците, според които ще се изплаща компенсацията от 300 лева за дезинфекция на задните дворове, обясни тази седмица земеделският министър Десислава Танева. Списъците са задължение на ветеринарните лекари по места и кметовете. "Всички домашни свине, отглеждани независимо къде, в каква стопанска обстановка, с каква големина, трябва да са с мерки за биосигурност и регистрирани", каза още Танева. За целта БАБХ започва да раздава информационни бюлетини във всички населени места с разяснения какво е биосигурност в лично стопанство и какво е в голямо. "Нашата цел е следващата година всеки, който иска да отглежда свине без значение в какъв обем, да бъде с мерки за биосигурност и регистриран", обясни министърът.

Тези дни стана ясно и че се предвиждат промени в Закона за лова, така че ловният сезон за диви прасета да започва от средата на септември и да продължи до края на февруари. Целта е популацията на дивите прасета да бъде намалена драстично.

2 млрд. лв. могат да достигнат загубите за българската икономика, ако заразата от заболяването Африканска чума по свинете не бъде овладяна, обяви вчера пред Би Ти Ви изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев. Той изтъкна още, че ситуацията е много тревожна, а основен фактор за пренасяне на болестта са хората, които пренасят вируса. "Мога да ви кажа много примери как е дошъл вирусът при нас. Едно е чрез диви прасета и контакт на ловци с двора вкъщи, другото е чрез храни. В месото вирусът стои три-четири месеца", обясни Илиев.

 

Сега

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
6
11
Mercenary (преди 4 месеца)
Рейтинг: 43165 | Одобрение: 9660
Комунистическият трол си ти! Фен на комуниста Бойко и престъпното му управление.
19
17
n eXu s (преди 4 месеца)
Рейтинг: 188360 | Одобрение: 34110
Май имаме ново-стар комунистически трол. При това со женски акаунт.
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM
6
5
Лудогорка (преди 4 месеца)
Рейтинг: 1343 | Одобрение: 488
Полша с гневна реакция към България: Защо лъжете за чумата по свинете при вас? В свое телевизионно интервю от тази сутрин за полската телевизия Марек Савицки от Аграрната народна партия в Полша, който беше и министър на земеделието в Полша за периода 2007 – 2012 година буквално обвини България в лъжа за свинската африканска чума и поиска международно разследване на това какво и как се случва в България. Според него приказките на българските власти не отговарят на истината и чумата е измислена с някаква друга цел, защото България вече месец не допуска чужди лаборатории да вземат проби на територията на своята страна. Африканската чума е болест с която се борят много държави, но България е първата която си прави пробите сама и не дава на никой друг да прави изследвания, това освен, че поставя въпроси буди и много съмнения за нещо нередно в цялата ситуация. Ние следим с повишено внимание какво се случва в България, защото се убиват животни без да е доказано, че са болни и това е в противовес на всички европейски директиви. Според нас от Аграрната партия на Полша в България няма никаква чума, а за пореден път някой иска да усвои едни пари от ЕС, но за какво така и не можем като граждани на европейският съюз да осъзнаем този факт. Всички сме наясно, че в България някои неща нямат разумно обяснение и че много хора от тъмната страна на закона са директно свързани с властта, но ако са стигнали до там, да убиват невинни животни в дворовете на хората, за да забогатява някой от това, то значи в тази страна управляват варвари, не хора с морал, заключва полският политик. източник: https://xaknewsbulgariabg1.blogspot.com/2019/08/blog-post_298.html

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама