Кабинетът отвърна на Румен Радев за F-16

24.07.2019 / 22:15 6

Сега

Двама министри дадоха извънреден брифинг тази вечер, за да отвърнат на критиките на президента Румен Радев относно сделката със САЩ за нови изтребители F-16.

"Дебатът за покупка на въоръжение никога не е лек, защото навсякъде в държавите подобни сделки са били значителни като цена, но такъв дебат да се превръща в популистки, е неприемливо", заяви финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от БГНЕС. Той и колегата му Красимир Каракачанов отхвърлиха обвиненията, че липсва дебат и прозрачност по темата. „Още по-убедени сме в легитимността на подобно решение, тъй като правителствата на САЩ и България са се разбрали по определени решения, а видите ли президентът се съмнява в начина, по който това решение е постигнато”, коментира Горанов.

Финансовият министър попита държавния глава през медиите ще върне ли и закона за бюджета и това част ли е от сценарий за протакане на сделката. "С тази провокация достатъчно ли е? Ако с подобни аргументи ще се върне и законът за държавния бюджет ние ще трябва да търсим нашата политическа стратегия", добави Горанов. Смесването на различни теми и то от президента е неприемливо за нас, подчерта финансовият министър.

"Готови сме НС да заседава допълнително и да се преодолее и едно вето по Закона за бюджета. Бих приел, че с вето само на ратификационните договори той иска да затворим дебата. Лицемерно ще е в следващите дни да видим и едно вето върху бюджета. Ако това е позицията на президента, да заяви позицията си и по отношение на актуализацията на бюджета, тъй като единият проект без другия няма как да продължи", каза още министърът.

"Не е истина, че самолетите не са способни да изпълняват задълженията си. Винаги съм бил привърженик институциите да говорят помежду си. МО както и МФ, както и Министерството на икономиката и МВнР, ангажирани с преговорния процес, мога да гарантирам, че си свършиха съвестно работата. През април във Вашингтон цената беше намалена със 160 млн. долара. Почти е сигурно, че цената ще бъде намалена с още 60 млн. долара. Това са 60 млн., за които бях споменал, когато гледахме този въпрос в комисията по отбрана", каза Каракачанов.

Председателят на комисията по отбрана ген. Константин Попов заяви, че комисията решително отхвърля мотивите на президента. Мотивите не са състоятелни и се различаваха сериозно от това, което каза президентът в 18 ч. Убедени сме, че познаваме достатъчно добре договорите, каза още Попов.

Трябва да има доверие между две правителства, за да има договор и сделка. Екипите на българската и американската страна, всички преговори сме водили почтено и открито, каза и зам.-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов. Американското правителство базира военните си продажби на 3 закона и вътрешна нормативна база. Всички държави извършват едни и същи процедури. Всяко внушение за неравноправен договор ерозира доверието на американското правителство, коментира още Запрянов.

Днес президентът обясни мотивите си да върне Закона за ратификация на договорите със САЩ за нови изтребители F-16. Той изтъкна, че решението международните договори да не бъдат направени публично достояние е причина подписването им да бъде забавено, а депутатите да разяснят на обществото какво се казва в тях, да се проведе дебат в НС. Според него всички подробности трябва да са ясни за гражданите, тъй като предстои страната ни да плати 2,2 милиарда лева без ДДС авансово и да очаква доставка на самолетите най-рано след 4-5 години. При това досега това, което ще получи страната ни, е орязан пакет въоръжение, оборудване и обучение на персонал, което ще ограничи способностите на машините. Според президента, има заложени скрити разходи за инфраструктура, транспорт, въоръжение, данъци, такси и прочие, които ние тепърва ще плащаме отгоре на 2,2-та милиарда лева без ДДС. Освен това американската страна има право да променя клаузи в договора, без да се допитва до България. Така страната ни поема задължения за скрити и неясни разходи, които ще се плащат десетилетия наред от нашите правителства. Държавният глава зададе няколко въпроса, на които е абсолютно необходимо да бъде отговорено, преди да ратифицираме договорите:

Кога ще придобием пълния необходим пакет – въоръжение, оборудване, обучение и услуги, които гарантират многофункционалността на самолетите F-16?

Кога ще добием нужното за поддръжката на самолетите, което в противен случай би донесло допълнителни разходи и забавяне в ползването им?

Кога ще имаме нужната инфраструктура, за да ги ползваме?

Кога ще купим следващите 8 самолета?

Кога ескадрилата ще е готова за бой всъщност?

Кога и колко ще платим за всичко това?Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
3
някой (преди 2 години)
Рейтинг: 32042 | Одобрение: 7462
Бях написал под друга статия, че и "правителството" трябва да е на всички български граждани, а не само на шепа избиратели и "мъртви души", дори повече от Президента Радев, защото лостовете за управление са в техни ръце, но те използват тези лостове за крадене и съсипване на народа, кое от това не е ясно.
6
22
bokostikvonius (преди 2 години)
Рейтинг: -152 | Одобрение: -1617
Чаршафчо , теб да не те хапе щъркела?
22
6
kris (преди 2 години)
Рейтинг: 211787 | Одобрение: 18297
Изходили се две шимпанзета по въпроса.....Научили една думичка - популизъм и сега си защитават комисионните......! Абе докога шебеците с червени задници ще подскачат по дървото.....?? Я бегом в Африка, където ви е мястото.....маймуношебеци....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
17
5
ДИВАКА (преди 2 години)
Рейтинг: 24300 | Одобрение: 4005
ТА КОЙ ОТ ВЪПРОСИТЕ НА ПРЕЗИДЕНТА ,НЕ ПРАВИЛЕН ИЛИ АРГУМЕНТИРАН..ЗАЩО ГРОБ СЕ ПРАВИ НА НЕОЩИПАНА МОМА..ЗАМЕСТИХ ЕДНО ОПРЕДЕЛЕНИЕ..ЗА "БЛАГОЗВУЧНОСТ"..ЗАЩО СЕ ДОПИТВАТ САМО ДО НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ,ЩО ЗА ТАКОВА ВАЖНО РЕШЕНИЕ НЯМА РЕФЕРЕНДУМ ..СЛАВЧО,ЧАЛГАР..ЗАЩО МЪЛЧИШ КАТО ПУКАЛ..И МОЛЯ БЕЗ ДА МИ ОТГОВАРЯТЕ ЗА "НАРОДНИТЕ" ПРЕДСТАВИТЕЛИ,МЪРТВИТЕ НЯМАТ ГЛАС..ТАКА ,ЧЕ ТОВА НЕ Е ВОЛЯТА НА НАРОДА..МИЛИОНИ ДОРИ НЕ СА ГЛАСУВАЛИ..Изплезване:devil:Изплезване ИСКАМ ДА СПЯ СПОКОЙНО,ПОНЕ СИ ИЗЛЯХ ДУШАТА..
14
26
bokostikvonius (преди 2 години)
Рейтинг: -152 | Одобрение: -1617
Тиквата пак ли е на пиедестал Ухилен 

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама
sikik