Какво е криптовалута всъщност?

23.03.2020 / 09:24 0


Криптовалута е на практика цифрови пари с електронен начин на прехвърляне.

Принципите на криптографията (наука за криптиране на информация) се прилагат към криптовалутите, за да се въведе разпределена, децентрализирана и сигурна, цифрова платежна система. Без банки, без намеса на правителството, без централна парична политика. Напълно независим и в ръцете на потребителите.

Добавената стойност не се генерира от централните банки, а чисто от потребителите. Първата публично търгувана криптовалута от този вид е Биткойн, която е известна от 2009г.

Дали да инвестираме в криптовалути?

През 2010 г. цената на Биткойн беше 0,5 цента всеки. През май 2017 г. Биткойн струваше около $1800 евро, през ноември 2017 г. вече беше $9000, а в края на декември 2017 г. цената беше малко под $20 000 за Bitcoin!

В самото начало на криптовалутите никой всъщност не знаеше за какво са добри. Ако по това време бяхте инвестирали $100, днес щяхте да сте горд Bitcoin милионер. Със сигурност е лесно да се каже с ретроспекция, но ако мислите, че влакът е тръгнал и сте пропуснали още един шанс, наистина грешите.

Криптовалутите са не само алтернативни средства за разплащане като биткойн, но и носят технологичен напредък като напр. Ethereum с неговите интелигентни договори. Освен това те работят напълно независимо и прилично, никоя държава и нито една банка не могат да регулират тези валути - търсенето и предлагането определят курса. Това предлага потенциала да обърне цялата финансова система с главата надолу и да я революционизира. Преводи, плащания, заеми и др., В бъдеще няма да са необходими трети страни като банки.

Проучване на Центъра за алтернативни финанси в Кеймбридж заяви, че през май 2019 г. има приблизително 20 милиона активни потребители на криптовалути. Това съответства на потребителска база от 0,25% от световното население. Тогава всички налични криптовалути имаха пазарна максимална стойност от около 100 милиарда долара. Ако сравните това със стойността на всички банкноти в обращение в евро (приблизително 1 трилион евро), това ще бъде дял от около 10%.

В средата на май 2019 г. пазарната капитализация вече беше над 170 милиарда долара. Измервана спрямо глобалния обем пари, това би било 0,12%.

През декември 2017 г. и първото тримесечие на 2018 г., след най-високото ниво от над 700 милиарда долара, пазарната капитализация намаля до 350 милиарда долара.

След като 2017 г. беше годината на криптовалутите с доходност над 3 000%, пролетта на 2018 г. показва, че след редица печалби от големи инвеститори и търговци на хедж фондове, сочна корекция беше крайно необходима. Вдъхновени от перспективата за загубени данъчни приходи, регулаторните и финансовите власти вече бавно се пробуждат и допринасят със своята роля за коригирането му. Паническите продажби на инвеститорите, които влязоха твърде късно, останаха в загуби.

Въпреки намалението на пазарната оценка от над 750 милиарда на 200 милиарда, целият пазар на криптовалути се увеличава десетократно на година през Q1 2017 до Q2 2019. Остава да видим до каква степен и в какъв период крипто пазарът ще се възстанови през 2020 г., дали може да възобнови бързия растеж на 2017 г. и до каква степен техническите иновации ще допринесат за подновен растеж на пазара.

В началото на 2019 г., в дълбокия криптовалутен спад, пазарната капитализация беше 130 милиарда щатски долара. Едва в началото на април 2019 г. поръчка от 20 000 биткойни проби 200-дневната бариера пред биковия пазар и пазарната капитализация нарасна до 180 милиарда щатски долара. Q1 на 2020г, пазара на крипто се държи около $200 милиардната оценка. Пазарът на криптовалути бавно се разраства, изглежда и фокусът отново е върху техническия прогрес на крипто приложенията. Изместването на фокуса повече върху качествата на самата технология, от колкото до бързото забогатяване от нея, може да доведе и до плавното и стабилно ценово развитие.

 

*публикация"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тукПоследни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама