Къщата на Мишо Бирата срещу 10 млн. евро във Варна

13.01.2015 / 10:03 22

Къщата на покойния бизнесмен Михаил Михов, добил популярност като Мишо Бирата, е обявена за продажба. Исканата цена за стогодишната сграда на централната варненска улица „Братя Шкорпил“ е 10 млн. евро. Имотът е на пазара от около четири месеца, но към момента не предизвиква сериозен интерес. В него сега живее собственикът му Пламен Михов, който го наследи след смъртта на майка си Ева. Пламен е от нейния първи брак, а Михаил Михов се грижи за него още от дете.

Сградата е архитектурен паметник и се състои от три етажа с обща площ 1000 кв. м. По описанието на брокера Калоян Балинов от агенцията за недвижими имоти, която предлага къщата, на първия етаж има голяма зала за срещи, библиотека, столова и кухня. На втория етаж са разположени две спални, три бани, хол и офис, а на последния – три спални и хол. Дворът е с площ 2,4 дка и там има сауна и открит басейн.

„Къщата е в отлично състояние, обзаведена е като малък замък. Мебелите са от масивно дърво, изработени в Италия. Стените и таваните също са облицовани в дърво. Имотът е един от най-скъпите в България“, коментира пред Дарик Балинов. Според него обявената цена няма да бъде заплатена от бъдещия купувач, но е основа за започване на преговори. Реалната цена е под 5 млн. евро, смята брокерът. Къщата не е ипотекирана, а собственикът й не търси бърза сделка, тъй като не е притиснат от материални затруднения.

Агенции за недвижими имоти са предлагали на клиенти имота без знанието на Пламен Михов. Те са обявявали цени между 1 и 1,5 млн. евро. След като офертата за 10 млн. евро излиза официално, е имало няколко запитвания, но като цяло интересът е слаб. Една от причините за това е отдръпването на руснаците от пазара на имоти във Варна, твърди Балинов.

Михаил и Ева Михови купуват през 2000 г. емблематичната за Варна сграда, която е построена в началото на 20 век от индустриалеца Асен Николов. През 30-те години в нея се е помещавало консулството на Австрия, а след 9 септември – консулството на Съветския съюз. След като за него е построена нова сграда, там е преместен средношколският отдел на варненската библиотека. През 90-те години къщата е реституирана от наследниците на Николов. Тя предлагат на Община Варна да я купи за около 350 000 лева, спомня си основателят на музея „Стара Варна“ Ламбрин Сотиров. В местния бюджет обаче няма достатъчно пари и имотът е продаден семейство Михови.

„Къщата беше изключително амортизирана и се нуждаеше от основен ремонт. Михов го направи, оставяйки само стените. Вложението му не беше никак малко. Къщата е солидно построена и неслучайно в продължение на десетилетия е била дипломатическа сграда“, разказва Сотиров. До смъртта на Михов на фасадата на сградата беше поставен бразилският флаг, тъй като бизнесменът беше почетен консул на южноамериканската държава.

Михаил Михов почина на 30 март 2011 г. в в хотелска стая в Правец. Според заключението на аутопсията причината за смъртта му е масивен инфаркт. Той получи прозвището Мишо Бирата, след появата на подслушани разговори между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов. Съпругата на бизнесмена Ева Михова почина на 2 май 2012 г. във Военномедицинска академия в София от цироза на черния дроб.

Сн.: panoramio.com


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
1
Losh (преди 9 години)
Рейтинг: 41320 | Одобрение: 11485
Не бъркайте левовете с еврото , мили брокерчета
9
2
corector (преди 9 години)
Рейтинг: 5901 | Одобрение: 2641
Това е пълен абсурд.Имам в предвид цената.За такива пари човек може да си купи имение на карибите или където поиска.Сградата може да е хубава, обзавеждането може да е супер, ама е в България.За сравнение пет звездният хотел "Димят" се продаваше за 13 милиона евро без ДДС преди година, две и май пак никой не го взе...
4
0
KrasenM (преди 9 години)
Рейтинг: 994 | Одобрение: 199
10 млн. евро? Че кое и струва толкова пари? Сигурно мястото. Къде се намира точно?
15
2
zakluch (преди 9 години)
Рейтинг: 31191 | Одобрение: 5611
Кажете ми честно, как може хора да живеят в такива палати, като на улицата срещат други хора, които нямат какво да ядат? Каква е тази мания, каква е тази болест ;(
Повече за мен тук Ключодържатели
18
5
Dooobre!!! (преди 9 години)
Рейтинг: 17161 | Одобрение: 6491
До “до дооообре “. Много лично приемаш коментарите ми! Само един съвет - не се опитвай да се правиш на психолог и анализатор. Още един съвет - ако коментираш, прави го по-интелигентно и по-малко емоционално, защото иначе става смешно. Още един - откажи се да даваш определения от типа на “Пача", защото това особено много показва колко е мисловния ти и словесен багаж! Толкова от мен към теб, който и какъвто или каквато и да си. Аз не съм жена за твое сведение. Точка към теб.
Да живей България!
16
5
Dooobre!!! (преди 9 години)
Рейтинг: 17161 | Одобрение: 6491
До “до doooobre “ - не знам защо реши да ми пишеш в женски род - това е твой проблем. Тези хора съвсем не ги познавам само от вестниците, но не виждам защо трябва да го доказвам точно на някой анонимен, а и какво общо има това с мнението ми, че парите, придобити по не съвсем честен начин не носят радост на никого! От друга страна - тези 100 тояги на чуждия гръб ти къде точно ги видя?! В това, че може да се направи някакво добро за децата ли????? Това е наказание според теб????
Да живей България!
19
7
Dooobre!!! (преди 9 години)
Рейтинг: 17161 | Одобрение: 6491
Ученико, пише, мойто момче! За 350 000 български лева - толкова, за колкото можеше да си купиш един средно голям апартамент в центъра на града по онова същото време... Ламбрин е прав, че къщата беше изоставена от много години и не се поддържаше. Прав е, че Михов я възстанови и може би е хвърлил доста пари, за да я приведе в сегашния й вид, но... какво е направил Пламен, та да иска тези безумни милиони...?!?
Да живей България!
28
8
Dooobre!!! (преди 9 години)
Рейтинг: 17161 | Одобрение: 6491
...“собственикът й не търси бърза сделка, тъй като не е притиснат от материални затруднения“... NO COMMENT бихме казали... Ноооо... драги ми собственико! Не забравяй, че богатите също плачат! Не забравяй, че многото пари и имоти не донесоха особено голямо щастие нито на Мишо, нито на Ева... Бог да прости всичките им грехове... защото такива пари не се трупат с честен труд, а с много и то тежки грехове /най-малкото грехове пред собствената съвест - ако такава съществува у такива хора!/... Най-мъдрото решение в случая би било тази сграда да се предостави на децата на Варна. Да се ползва за обучението им в изкуства, езици, за изложби и културни мероприятия... Така както едно време имаше Пионерски дом с такова предназначение, сега би могло да бъде Дом за развитие на детските таланти... А какво по-голямо удовлетворение може да има за един човек, който има достатъчно пари, от това да направи нещо добро за децата.... Размечтах се!!! Много малко хора са способни да преодолеят егоизма и алчността си, за да направят нещо добро за другите... Едва ли този “собственик“ ще се окаже един от тях...
Да живей България!
6
7
Gogata (преди 9 години)
Рейтинг: 5208 | Одобрение: 598
Това са адски много пари, дайте ги после за благотворителност
УМНОКРЕСЛИВИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗХВЪРЛЕНИ ОТ ВЛАСТТА! КОЙТО ИМА УМ В ГЛАВАТА СИ ЩЕ СЕ ОБЕДИНИ СРЕЩУ ТЕЗИ ЛИБЕРАЛНИ БЕСОВЕ. НЕ МОЖЕМ ДА ОСТАВИМ ШЕПА ЛИГЛЬОВЦИ ДА СИ ИГРАЯТ НА ДЪРЖАВА, ДОКАТО ДРУСАТ И РАЗИГРАВАТ КОНЯ НА АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО. ПРАЙДОВЦИ НА ЕКЗИСТЕНЦИАЛНАТА ПУСТОТА.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама