Кацаров: Локдаунът е единствената алтернатива

29.10.2021 / 16:19 10

Булфото

"Ако зеленият сертификат не даде резултат, алтернативата е локдаун". Това заяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров в резиденция Бояна, където се срещна с посланиците на Европейския съюз в България. Срещата бе по инициатива на словенското председателство.

"За разлика от предишните вълни този път ние проведохме предварителна подготовка. Имаме план, осигурихме предварително достатъчно лекарства, разкриваме поетапно легла за болни, поддържаме непрекъсната връзка с производителите на кислород. Засега имаме достатъчно лекарства, осигурено е и достатъчно количество кислород“, каза той.

"Нарастването на броя на заразените лица в последните седмици, затруднява здравната ни система, която вече е близо до максималния си капацитет, особено по отношение на интензивните легла“, допълни той.

Министърът увери, че са предприети необходимите действия за осигуряване на допълнителни интензивни легла и тяхното оборудване. Проблем е осигуряването на медицински персонал и това е основният показател, който здравните власти следят, тъй като е важно да се осигури лечение на всички болни. Министър Кацаров подчерта пред посланиците, че ако въведените мерки със зелен сертификат не дадат резултат, единствената алтернатива остава въвеждането на локдаун. В същото време, както той припомни, след две седмици в страната предстоят президентски и парламентарни избори. „Стремим се всячески да го избегнем, да приложим максимално строго противоепидемичните мерки. Надявам се те да дадат резултат и да избегнем пълно затваряне на страната, за да можем да проведем изборите, макар и в условия на пандемия“, заяви още здравният министър.

Д-р Кацаров обясни на посланиците двете основни предизвикателства пред управлението на пандемията у нас. Едното е, че здравната ни система е в лошо състояние и е тежко дебалансирана. Служебното правителство няма нито необходимото време, нито правомощия да проведе необходимите реформи.

Второто предизвикателство е свързано с това, че страната ни е в предизборна кампания вече 6 месеца. В битката си за гласоподаватели политическите партии използват служебното правителство като боксова круша. „Някои от тях са готови да яхнат всяка популистка вълна, всеки популистки призив в стремежа си да спечелят някой глас в повече на изборите и изобщо не се интересуват от нищо друго, включително и от живота и здравето на хората“, обясни министър Кацаров, цитиран от "Топ Новини". Правителството, по думите му, се налага да понесе всички политически удари и в същото време да предприема мерки за извеждането на страната от здравната криза.


По отношение на ниските нива на ваксинация у нас д-р Стойчо Кацаров заяви, че причините за това са комплексни. Те са свързани с особености на историята, културата, тоталитарното минало, религията, които са формирали народопсихологията ни. В последните 10-15 години страната ни се управлява от популистки правителства, които ни превърнаха в модел на корумпирана държава. „Този начин на управление с ширеща се корупция, популизъм като основна политическа визия има своите последици. Настъпва деморализация, хората започват да губят ориентири за добро и зло, създава се недоверие към властта и към демокрацията дори. На тази почва много лесно проникват сред населението мистични теории, че ще чипират хората, че тези ваксини ще се използват за нещо друго, а не за превенция“, коментира д-р Кацаров. Той бе категоричен, че партиите, които са заложили в предизборната си кампания на идеята, че 80% от българското население са антиваксъри, ще загубят. Това не е така и масовото ваксиниране след въвеждането на зеления сертификат го доказва. „Повечето от протестите са политически и партийни, част от предизборнната кампания“, заяви той и увери, че ситуацията с пандемията в страната е тежка, но все още е под контрол. Д-р Кацаров бе категоричен, че все още може да се избегне локдаун и да се излезе от кризата.

Министър Кацаров отговори изчерпателно на всички въпроси, поставени му от посланиците на страните членки на ЕС. Той благодари за тяхната подкрепа и ги увери, че страната ще се опита да се справи с кризата сама, но ако се наложи ще търси помощ от ЕС по някои от механизмите за подкрепа и солидарност, съобщиха от пресцентъра на здравното ведомство. За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
SANDOKAN1963 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 7543 | Одобрение: 968
Благодаря на КРИС и  Пра..... и ето  какво  мисля ....вируса се изменя постоянно..ваксината  следва  вируса ,,,така ,вас постоянно ви ваксинират,ок. НО  КАТО ЦАЛО ....ваксинираните пренасят  вируса...и  заразата продължава...ИСПАНСКИЯТ ГРИП,не е  отшумял от  ваксина а  от  колективен имунитет....ами  ако  ваксинираните  започнат да  умират от  щам който е  неизвестен  К-19 ДЕЛТА ИПСИЛОН,,така  е  станало и  тогава,,,това е  мое  мнение
mobilis in mobili
0
3
ПраБългарин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 56573 | Одобрение: -27442
сандо над 100 човека умират на ден, това ли е спасението за теб?? Ти го караш леко нали и не вярваш на другите, които го карат тежко? И аз бях така до момента, в който ми се случиха някой неща по точно на мои близки, които ми обърнаха представите... здрави прави хора едвам ги спасиха.
3
5
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 257963 | Одобрение: 31373
Сандо...съжалявам, че си го хванал Ковида и се надявам да оздравеш.....Ще станеш по-силен и поне за година ще си железен.....Кръсницата ми го хвана, въпреки, че има две бодвания на Файзер, след необмислено ходене на "почивка" в санаториум....Не ме послуша да си седи на задника.....Това е положението, който се шматка има по-голям шанс да го хване....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
0
1
Кака Слонка (преди 1 годинa)
Рейтинг: 21779 | Одобрение: 939
Ама искаме локдаун като през март 2020-ане е като ноември 2020 когато всичко си работеше само кафетата не. ИСкаме пълен локдаун на магазинчете и всьо. Знаете ли, че докато траеше пълния локдаун и хората нямаха пари в Административния съд на чиновниците са раздени към 5-те бона заплата още 3 (8000 лв за месец) а ние стояхме без пари 
ВСЕКИ КОЙТО МИ ДИСЛАЙКНЕ КОМЕНТАР МАЙКА МУ ДА УМРЕ ДО 2 ДНИ И ДА АКО ИМА ДЕТЕ ДА ГО ПОГРЕБЕ ДО 3 ДНИ!!!
3
1
SANDOKAN1963 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 7543 | Одобрение: 968
в момента  съм  с  К-19 --7 ДЕН...но  съм против  ВАЦСИНИТЕ....ТРЯБВА всеки  да  прЕболедува....това  е  спасението...КАЗАХ..
mobilis in mobili
0
0
Свободен (преди 1 годинa)
Рейтинг: 2261 | Одобрение: 196
Очаквам с нетърпение
2
5
ПХК (преди 1 годинa)
Рейтинг: 16965 | Одобрение: -5255
Каквито и мерки да се предприеме, вече е твърде късно. Втори сме по смъртност в СВЕТА след Хърватия. Изпусна се възможността хора да  бъдат убедени за ваксинация и оттук нататък алтернативата е  който оцелее ще оцелее, въпрос на шанс. 
ЗА ВСЕКИ ВЛАК СИ ИМА ПЪТНИЦИ.
0
3
Чичкото (преди 1 годинa)
Рейтинг: 81735 | Одобрение: -4765
Само се плюмчиш драги Няма да посмееш да го направиш преди изборите Заприличал си на бясно куче което се дърпа за да ни ухапе 
Истината преди всичко
2
4
Либертарианец (преди 1 годинa)
Рейтинг: 3844 | Одобрение: -566
Давай! Въвеждайте. Щом мислите, че имате сърце и топки. Пък ще проверим дали имате, моментално след локдауна. Вие, посрани наведени фашисти си мислите, че щом зад вас са Брюксел и Вашингтон, че сте много велики и недосегаеми ли? Не. Не сте! 
Свободата - е възможност да следваш съдбата си!
0
3
Чичкото (преди 1 годинa)
Рейтинг: 81735 | Одобрение: -4765
Нямаш си на представа колко им пука на останалите страни от ЕС дали ще въвеждаш локдаун или не Ние живеещите тук знаем Преди изборите нямада посмееш да го направиш Само се правиш на интересен Все по вече заприличваш на ГЕНЕРАЛА ОТ НОЩ
Истината преди всичко

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама