Кацаров: Пречупихме вълната. Утре излизаме от тъмночервената зона

26.11.2021 / 14:20 11

Кадър Нова тв

Епидемиологичната обстановка се подобрява. Утре вероятно ще излезем от тъмночервената зона. Това каза на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров.

„Епидемичната кривата стигна ниво почти равна на 500. Това чакахме от няколко седмици”, заяви проф. Мира Кожухарова, предаде Нова тв.

Връх на вълната е бил на 4 ноември, когато е била регистрирана заболеваемост от 728,3 на 100 000 население.

„Към момента кривата много рязко спада. Това е добрата новина”, каза Кожухарова.

Здравните власти отчетоха положителен резултат от зелените сертификати. Именно благодарение на тях е имало висок процент на хора, които се тестват.

„Това има много положителен резултат в епидемична вълна, защото се хващат случаите”, обясни проф. Кожухарова.

По думите й над 25% е ваксинираното население към момента у нас.

МЗ взе решение, като благодарност за това, което проф. Кожухарова е направила, да я награди със златен медал.

Остава висок броя на смъртните случаи, което е свързано на първо място с отказа от ваксинация, което би имало добър ехект именно в тази област, обясни проф. кожухарова

Кацаров подчерта, че епидемиологичната обстановка се подобрява както по отношение на броя на заразените, така и по отношение на броя на хоспитализациите, на смъртността, предаде Гласове.

"От 1 декември влиза в сила нов цикъл на извънредна епидемична обстановка. Правителството я удължи с четири месеца. Това налага издаването на нови заповеди. Те са издадени. Има някои корекции, които сме направили в тях и искаме да ги представим на вашето внимание и да отговорим на въпроси, ако имате такива", заяви още Кацаров.

Съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова уточни, че в момента кривата на заболеваемост рязко спада, което е много добра новина.

"Постепенно наблюдаваме и намаляване на хората, които се нуждаят от болнично лечение. Броят им също намалява. Разбира се, освен приятната новина, че тази вълна затихва, броят на смъртните случаи е висок. На първо място причина за това е отказът от ваксинация. Данните, които имаме показват обаче, че макар и бавно броят на ваксинираните се увеличава", добави тя. 

Съветничката на здравния министър обърна внимание на положителния ефект от зелените сертифкати.

"В началото те бяха приети по един войствен начин, но сега всички сме убедени, че има полза от тях. Независимо от това, че общо взето бяха започнали да се увеличават броя на изследваните проби, във връзка със зелените сертификати, много рязко нарасна броят на хората, които се изследваха. Това по време на епидемична вълна има положителен ефект, защото положителните бързо се откриват и във всички случаи това съдейства за намаление на разпростренението", каза още проф. Кожухарова.

Министерството на здравеопазването въвежда нови мерки.

При граничния здравен контрол даваме приоритет на зеления сертификат, които го имат, да могат да влизат в страната. Отлагаме с три дни човек, влязъл от зона, от която се иска тест, времето да е 72 часа. Ситуацията в страната отива към благоприятния оранжев цвят, за нас е много важно да намалим риска от допускане на хора, които ще внесат зараза, казаха от МЗ.

Разрешават се извънкласните занимания. Създава се и възможност за допълнително индивидуални консултации, за явяване на изпити. Това става със заповед на здравния министър, която влиза в сила от 1 декември. В заповедта се променят и възможностите за допълнително и дуално обучение, предаде Дарик.

„Условието за наличие на сертификат и безопасна среда – не се променя. Децата, които имат допълнителни дейности, не е нужно да се тестват повторно“, допълни Кацаров. 

 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
2
ПраБългарин (преди 2 години)
Рейтинг: 61913 | Одобрение: -28422
пълни глупости говориш, ама твоя си работа, колко хора загубиха близките си ей така от много умуване...
0
0
милен (преди 2 години)
Рейтинг: 29338 | Одобрение: 3708
 По добре е да умрем живи, както ни е научил Апостола Левски от колкото да умираме от "ваксините" полумъртви и със занижени жизнени показатели, вследствие на "ваксините".
0
1
ПраБългарин (преди 2 години)
Рейтинг: 61913 | Одобрение: -28422
Да не сте луди да се ваксинирате, по добре да умрете... или минете тежко през клиничната пътека в болницата, за да ви дойде акъла в главите, бай Ганьо обича трудния начин за възприемане УхиленУхилен
0
4
West (преди 2 години)
Рейтинг: 4459 | Одобрение: -4556
Трънков, от къде черпиш информация, че хора с три дози Пфайзер, боледуват и изкарват тежко ковид? От задника си ли вадиш тези данни? За твое сведение, аз съм ваксиниран с Пфайзер и на работата ми, почти всички се разболяха, кой по-тежко, кой по-леко, но на мен болнавия и податливия ми няма нищо!!! Що така бе болен мозък? 
1
0
Трънков (преди 2 години)
Рейтинг: 645 | Одобрение: 55
Тепърва идва "Омикорн" от ЮАР и Египет към България и защо ли имам зловещи съмнения че това е съвсем нов ковид 22! Става все по-зле в Европа с все повече заразени тежко с три дози. И няма никакви наказания за турско-немската Пфайзер и прочие мафиотски фирми! Само допреди няколко месеца гърмяха Пфайзер - Модерна и прочие че всички с три дози няма да се заразят тежко с ковид и ще го прекарат леко! Да ама Не! 
Евксиноград
0
1
142006 (преди 2 години)
Рейтинг: 6856 | Одобрение: -124
СТАТИСТИКАТА Я ПРАВИТЕ КАКТО СИ ИСКАТЕ,ЗАЩОТО ИМА ОТПУСНАТИ ПАРИ ЗА ТЕСТОВЕ КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ ОСВОЯТ ОТ СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО.
2
2
Ванката (преди 2 години)
Рейтинг: 44747 | Одобрение: 8867
Кацата пробута изтичащите ваксини и се оправи стъкмистиката! Приятел ваксиниран в Лондон е в момента болен с висока температура и го боли цялото тяло! Да ви имам "качествените" ваксини!
Простите хора лесно се манипулират и управляват!
4
5
KRISTINCHO (преди 2 години)
Рейтинг: 40888 | Одобрение: -397
Пречупен е мозъка на Кацаров. Не знам колко трябва да си нагъл и прост за да правиш такива изявления.
Нищо добро не те чака, ако в двора ти влезе КОМУНИСТ, ЦИГАНИН или КОЗА.
1
5
Rakita (преди 2 години)
Рейтинг: 935 | Одобрение: -790
Пречупели сте дядовият ми
докога

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама