Кирил Петков в първо интервю пред световна медия каза дали трябва да бъде арестуван Бойко

07.12.2021 / 15:33 7

Булфото

Кирил Петков даде първото си голямо интервю за чуждестранна медия, в което даде отговор на въпроса дали трябва да бъде прокурорски преследван Борисов и евентуално арестуван.

"Ще прилагаме закона без пощада", казва той пред германския "Шпигел", пише Дойче Веле. И обещава: "Ще изчистим петното на корупцията, полепнало по името на България".

Първото си голямо интервю за чуждестранна медия след изборната победа бъдещият министър-председател Кирил Петков даде на германското списание „Шпигел“. В него той изтъква, че коалиционните преговори са били проведени по нов, прозрачен начин и че бъдещите управляващи имат амбицията да възстановят върховенството на закона в страната. „Шпигел“ озаглавява интервюто с цитата „Ще прилагаме закона без пощада“.

"Не мога да понасям, когато говорят за България като за най-бедната страна"

Пред германското издание Петков обяснява успеха на „Продължаваме промяната“ с това, че избирателите са възприели ангажимента на Кирил Петков и Асен Василев срещу корупцията като обещание: „Нашата запазена марка ще е това, че спазваме обещанията си. Не можем да обещаем богатство на всички, но обещаваме упорита работа и нулева толерантност спрямо корупцията. Ще прилагаме закона без пощада. Искаме да изчистим петното на корупцията, което е полепнало по името на България. И да го променим в положителна посока - като запазена марка на една страна, която се е справила с този проблем“, казва Петков. По-нататък той обяснява, че е мотивиран от големия потенциал на страната, който стои неизползван. „Не мога да понасям, когато говорят за България като за най-бедната страна в ЕС“, казва още Петков.

В интервюто за „Шпигел“ той изтъква и причините, поради които България днес е по-бедна дори от Румъния. По думите му това се дължи на неправилното използване на европейските средства, които или са пълнили нечии джобове, или са били влагани в грешни проекти.

„За четирите месеца, в които ние (с Асен Василев - бел.ред.) работихме като част от служебното правителство, икономическият ръст достигна ниво от 10%“, казва Петков пред германското издание.

По-нататък той разяснява, че „Продължаваме промяната“ от самото начало залага на честност и прозрачност, отхвърляйки всякакви финансови помощи от заинтересовани спонсори или предложения за подсигуряване на избирателски гласове. В тази връзка бъдещият премиер казва: „Няма нито един човек, който би могъл да ми се обади и да ми каже: „Кириле, сега трябва да направиш това или това“.

На въпрос на „Шпигел“ дали би подкрепил прокурорски разследвания срещу бившия премиер Борисов и неговия антураж, Кирил Петков отговаря, че е за изграждането на напълно независимо и ефективно правосъдие. В същото време той казва, че е против това да се искат следствени действия само срещу една определена личност.

„Но ние се нуждаем от действително безукорен главен прокурор. Най-добре би било, ако сегашният титуляр на поста се оттегли доброволно“, добавя Петков.

"Шпигел" задава на Кирил Петков и един въпрос, който си заслужава да бъде цитиран дословно: „Партията на бившия премиер Борисов, която е в съществена степен отговорна за отчаяното състояние на България, е член на Европейската народна партия - тоест, побратимена е с германския ХДС. Какво означава това с оглед на т.нар. западна ценностна система?".

"България вече няма да бъде безмълвен партньор в периферията на Европа"

„И ние това се питаме“, отговаря Петков и добавя: „Зад какви ценности застава всъщност това партийно семейство? Има ли в Европарламента неразрешена търговия с гласове в замяна на затварянето на очи пред корупцията? В случая с България ми се струва, че това е било именно така. Който раздава европейски пари, без да проверява дали в страната-получател има върховенство на закона, увеличава проблемите допълнително. За това трябва да се говори. Впрочем, България вече няма да бъде безмълвен партньор в периферията на Европа“, казва Петков, припомняйки, че Бойко Борисов не владее английски.

Германското списание „Шпигел“ пита бъдещия премиер и това: дали ще се промени нещо по отношение на ветото на България срещу започване на присъединителни преговори със Северна Македония. В отговор Петков заявява, че въпросите трябва да се решат от работни групи, така че думата да не се дава на националистите от двете страни на границата. Според него е редно в бъдеще акцентът да се поставя върху активизирането на икономическите отношения между двете съседни държави, а не толкова върху различните тълкувания на общата история. „Ако сега дадем зелена светлина за начало на преговорите със Северна Македония, без да водим дискусия, това само ще подсили националистите в двата лагера. Ние залагаме на преговори, а не на пропаганда“, казва в края на интервюто Кирил Петков.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
2
Ко? Не! (преди 8 месеца)
Рейтинг: 6351 | Одобрение: -529
Нашата държавичка, който я е хванал, тоя я е крал, като невидял последните десетилетия. Не само Борисов ами и Орешарски и кръговете зад него преди Борисов, и тройната коалиция и царя и така нататък и така нататък. Няма да му стигнат полицаите и затворите ако иска да арестува всички виновни за кражби и измами. Само, че как цитирам: "Ще прилагаме закона без пощада" и как да му вярваме след, като той самия направи измама в първия си ден в политиката, като наруши конституцията на България, като излъга за гражданството си.
1
1
Радостин (преди 8 месеца)
Рейтинг: 51680 | Одобрение: -280
Не за арест за затвора са ГЕРБ.
Всеки да си получи заслуженото !
2
0
Чичкото (преди 8 месеца)
Рейтинг: 81266 | Одобрение: -2694
ГАРВАН ГАРВАНУ ОКО НЕ ВАДИ ЗА 30 ГОДИНИ ОСЪДЕН ДЕПУТАТ МИНИСТЪР И ДРУГ ВЛИЯТЕЛЕН ПОЛИТИК НЯМА Затова голям залък лапни голяма дума не казвай И все пак внимавай със залакът фа не се задавиш с него
Истината преди всичко
4
3
ас (преди 8 месеца)
Рейтинг: 107189 | Одобрение: 19774
направо каза ДА само че с повече думи.
4
2
аха (преди 8 месеца)
Рейтинг: 9385 | Одобрение: 2445
САМО ДА НЕ СИ ОСТАНЕ -ВСЯКО ЧУДО ЗА 3 ДНИ.ЕДИН ВИЦ НАСТОЯЩ И БИВШ ПРЕМИЕРИ СИ ПРЕДАВАТ ВЛАСТТА ЕКС ПРЕМИЕТА ДЪРЖИ 2 ПЛИКА И ГИ ПОДАВА НА НОВИЯ ПРЕМИЕР, А ТОЙ ПИТА-КАКВИ СА ТЕЗИ ПЛИКОВЕ- ЕКС ПРЕМИЕРА ОТГОВАРЯ-1 ВИЯ ПЛИК ПИШЕ-КОГАТО СТАНЕ ГАФ-ЩЕ СЕ ОПРАВДАЕШ С МЕН. А, ВТОРИЯ ПЛИК- КОГАТО СТАНЕ МНОГО ,АМА МНОГО НАПЕЧЕНО-СЯДАЙ И ПИЩИ 2 ПИСМА
4
4
stefanhstefan (преди 8 месеца)
Рейтинг: 3450 | Одобрение: 580
Браво! Аплодисменти. Точен и премерен изказ.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама