Кошмарът свърши! Ето първите думи на кап. Собаджиев минути след като излезе от варненския затвор и прегърна семейството си

22.12.2015 / 19:34 7

Фото Румен Сарандев

Свобода и да прегърне децата и внуците си – това е единственият коледен подарък, който си бе пожелал българският морски капитан Светлозар Собаджиев. И го получи днес - след 4 години и 9 месеца зад решетките.

„Панама не е дъжава, но България е! Най-много ми помогна външно министерство. Без тяхна помощ сега нямаше да съм тук“, заяви пред чакащите го на портала на варненския затвор журналисти. Там се бяха събрали и семейството, близките и приятелите му, които го посрещнаха със сълзи от радост, разказва Блиц. 

„Първите 10 дни след задържането ми бях онемял от шока. Не можех да говоря, а само пишех бележки. Но всичко вече е лош сън. Продължaваме в морето…“, каза още капитан Собаджиев.

Капитанът днес беше условно предсрочно освободен след прекарани кошмарни 4 години и 6 месеца в панамския затвор „Ла Хоя“ и 3 месеца зад решетките в България. 

Припомняме, че морският вълк с 30-годишна безупречна репутация се оказа окован с белезници, след като на плаващия под холандски флаг и негово командване кораб “Maas Trader” беше задържан на 28 март 2011 година на пристанището в Кристобал. В едно от помещенията на плавателния съд панамците откриха 170 килограма кокаин – разхвърляни безобразно по целия под, а впоследствие властите арестуваха единствено Собаджиев, който останал шокиран, без да има идея за какво става въпрос, предвид факта, че на предното пристанище Баранкила, Колумбия, всичко е било изрядно. 

Месеци наред той стоя затворен без дори да има обвинение. След като панамските власти, с помощта на безумно противоречиви показания на екипажа, посочиха единствено него като виновник за пренасянето на дрогата, му повдигнаха обвинение. По тамошните закони то предвиждаше наказание лишаване от свобода за срок от 10 до 20 години. Дълго време обаче насрочването на съдебен процес беше мираж за Собаджиев, семейството му и цялата европейска морска гилдия. Независимо от факта, че капитанът бе готов на момента да се изправи пред панамските магистрати и да защити невинността, името и честта си, делото бе отлагано на няколко пъти по най-различни и вероятно удобни за някого причини. 

След дългото протакане Светлозар Собаджиев бе осъден на 6 години и 8 месеца месеца затвор на база абсолютно спорни и нито едно категорично доказателства, които да сочат, че именно той има пръст в натоварването на дрогата.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
squeezer (преди 5 години)
Рейтинг: 8805 | Одобрение: 3295
има информация,че капитана е играл с небезизвестния си зет.................дали е бил виновен???
4
4
xXx (преди 5 години)
Рейтинг: 31617 | Одобрение: 12527
Следващия път по добре да скрият стоката .
9
2
абеама (преди 5 години)
Рейтинг: 2684 | Одобрение: 989
Приемам критиката - неправилен изказ. Не се считам за неграмотен, напротив. Да от село съм. Потури? Сериозно? Не виждам причина за твоето лошо държание съгражданино. И ако ще си мерим ... степента на грамотност, предлагам да започнем с главните букви...
Щастлифт съм! Щастлифт въпреки усилията на ГЕРБ!
14
6
абеама (преди 5 години)
Рейтинг: 2684 | Одобрение: 989
Принципно капитанът носи отговорност за кораба. Каквото и да си говорим това е факт. Със сигурност, дори и да е знаел за кокаина, не е действал сам. Ето това вече е несправедливост. Но когато си чужденец в чужда държава си виновен винаги. Поне в България не е така - тука виновните винаги са невинни.
Щастлифт съм! Щастлифт въпреки усилията на ГЕРБ!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама