Костадинов обяви, че ще премахне "колега" за жените със закон за българския език

06.09.2022 / 17:30 8

Кадър ФБ, К. Костадинов

Скоро може да бъде забранено със закон да се употребяват по адрес на жена думи като "съдия", "председател", "адвокат", "министър", "прокурор", "стоматолог", "юрист", "доктор", "програмист", "специалист", "журналист", "счетоводител", "управител" и каквото още се сетите като дума в мъжки род. Те ще трябва да бъдат членувани в женски род. 

Лидерът на Възраждане е възмутен от новината "Омбудсманът се омъжи".

Според него думата "Омбудсман" е "уродлива". 

Той изрази негодуванието си във Фейсбук.

"Току що прочетох следната новина - омбудсманът се омъжи. Ако не знаех, че става въпрос за жена, а не за мъж, щях да реша, че сме разрешили хом****ксуалните бракове без да разберем.

Абсурдното правило да не се използва женски род за професии, незнайно как наложено в многострадалния ни и разтерзан български език, води до подобни рядко малоумни словосъчетания. Защото след "омбудсманът се омъжи" може да прочетем "прокурорът роди". Няма нищо по-естествено от това да употребяваме думи като прокурорка, съдийка, министърка, председателка, адвокатка и каквото още се сетите. А, и да не забравям - думата колежка, от която много префърцунени интелектуалци в женски род се възмущават, защото държат да бъдат наричани колеги, а не колежки. Гиди гьостерица неокастрена...

Що се отнася до словното недоразумение "омбудсман", то трябва да бъде напълно изхвърлено от езика като чуждо, безсмислено и излишно. Да не говорим, че и самата институция е напълно излишна. За всичко това ще се погрижим когато Възраждане започне да управлява България и приеме Закона за българския език, който вече веднъж предложихме в предишното Народно събрание.", пише той.

Под мнението му валят коментари.

"Омбудсманката ли трябва? 🤣 Кога станахте филолог, та да се изказвате по тези теми?", пише потребителка във Фейсбук.

"В шведския, откъдето идва тази дума, ако е жена, става омбудсуоман. Но тази уродлива дума въобще не трябва да бъде използвана в нашия език.", заявява той.

Преди време като общински съветник във Варна Костадинов опита да смени чуждите имена на местности във Варна, но това така и не се случи. Костадинов обвини Борисов, че е спрял смяната на местностти като Кабакум, за да не обиди Ердоган. За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
2
Уйо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 43449 | Одобрение: 7914
Тоя капут не знае ли, че някои думи в българският език нямат женски род? Уважаема госпожо депутатка... УхиленУхилен
2
3
kaka (преди 1 годинa)
Рейтинг: 71214 | Одобрение: 9099
Ами какво да кажа,това са нашите избранници т.е. вашите.Тотално неграмотни не познаващи формите в Българския език и историята ни,но иначе ще променят всичко.Въпросът ми е кога този народ ще се събуди от летаргията и да премахне тази гнусна ,неграмотна и алчна напаст? Що за мазохизъм е това?
2
1
Ко? Не! (преди 1 годинa)
Рейтинг: 13778 | Одобрение: -1467
Всеки път като наближаха избори и Волен подхващаше връх Мусала да му сменя името. Този пък намерил други "силно наболели" проблеми. Всеки луд с номера си. И пак ще каза, че не са луди Волен и Копейкин а са луди тези, които гласуват за тях. Ах гиди гьостерица неокастрена... УхиленУхилен
2
2
Серж (преди 1 годинa)
Рейтинг: 161720 | Одобрение: 31820
Айшето дето питала -Аз, като съм пОтка, как да казвам? Че съм "членка" на ТКЗС-то ли?...
3
4
Cтамат (преди 1 годинa)
Рейтинг: 9972 | Одобрение: 3157
От любов по ПутинА, Костя Копейкин и хабер си няма от "мъжки" и "женски" род.
4
13
MrBean (преди 1 годинa)
Рейтинг: 134885 | Одобрение: -1915
Кат си прост за това не си разбрал! Размърдай си мозъка. А как ти се струва "диригент'ка"?

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама