Край с мощните БМВ-та за младите шофьори, забраняват им и да карат нощем

07.09.2023 / 15:43 7

снимка Булфото

Народните представители приеха новите промени в Закона по пътищата на първо четене. С тях се предвиждат допълнителни условия за новите водачи, по-големи санкции при нарушения и задължение контролните органи да спират на пътя и да връчват на водачите невръчени електронни фишове.  

Според законопроекта, внесен от Александър Ненков (ГЕРБ-СДС), полицаите могат да спират автомобили, да проверяват документите за самоличност и свидетелството за управление както на водача, така и на пътниците, и да връчват на водача и пътниците невръчени електронни фишове за нарушения. Шофьорите, които не са платили глобите си, могат да получат фиш при заявление за друга административна услуга в общината.

Според проектозакона на бившия министър на електронното управление Божидар Божанов от ПП-ДБ ще бъдат премахнати всички стикери от предното стъкло на колата. Информацията за винетка и гражданска застраховка ще бъде достъпна в с автоматизирана справка в централизирани регистри. Според този проект ще отпадне контролния талон към свидетелството за управление и възможността за заплащане на глоби онлайн, без преди това да се налага те да бъдат връчени присъствено. Контролните органи ще бъдат задължени да спират на пътя и да връчват невръчени електронни фишове и наказателни постановления на водачи, които имат повече от пет невръчени такива, предаде БТА. 

Със законопроекта на Настимир Ананиев (ПП-ДБ) се увеличават размерите на глобите и принудителни административни мерки, които не са променяни от 21 години.

С промените се забранява на нов шофьор до година след като има книжка да вдига максимална мощност над 90 kW;

да шофира в часовете от 22:00 до 6:00 часа и да шофира с концентрация на алкохол в кръвта над 0,1 на хиляда и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози.

Четвъртият законопроект е на Димитър Найденов (ПП-ДБ). С него се предлага шофьор, който неправилно пресича жп прелез да бъде глобен с 3000 лева и да му бъде отнета книжката за 1 година. При повторно нарушение да остава без право да шофира за 3 години и да бъде глобен с 5000 лева.

По време на обсъждането депутатът Любен Дилов-син от (ГЕРБ-СДС) предложи задължително в учебните програми след 9-и клас да се учи правилникът за движение по пътищата и запита какъв е смисълът все повече да се усложняват и прецизират текстовете за наказанията, когато хората не познават материята. 

Коментарът на Георги Свиленски от „БСП за България“ беше че Законът за движение по пътищата е променян над сто пъти и акцентира, че  България има нужда от нов закон.

Контролът, изпълнението, налагането на глоби, налагането на фишове и актове трябва да стават единствено от МВР, каза Свиленски за внесения законопроект от ГЕРБ-СДС. Той каза, че БСП няма да подкрепи законопроекта на Божидар Божанов за премахването на всички стикери от предното стъкло, най-малкото защото противоречи на европейска директива. 

За допълнителните регулации за млади водачи, Свиленски смята, че трябва по-голям дебат, иначе философията е правилна. Младите водачи трябва да бъдат отделно категоризирани - движението по магистрали, нощното движение, движението с по-мощните автомобили, движението с придружител, посочи той. Според него обучението на шофьори не трябва да започва и да приключва с едномесечен курс.

Тошко Йорданов („Има такъв народ“) се съгласи с БСП, че връчването на фишовете и събирането на глобите на пътя е работа на МВР, а не на кметовете на общините. „ГЕРБ предлагат, като спрат водача, да направят проверка и на пътниците в колата и ако някой от тях има фишове, да му ги връчат. А защо не и на пешеходците на случаен принцип”, попита той.

За предложението да се забрани на младите шофьори да управляват кола между 22:00 и 6:00 часа, Йорданов попита, ако една година им бъде забранено нощното каране, откъде ще натрупат умения. Освен това той отбеляза, че в този времеви диапазон няма коли, докато между 6:00 и 22:00 часа трафикът е в пъти по-голям. Йорданов отбеляза, че в някои държави младите водачи трябва да шофират определено време с придружител. “Значи старите водачи да си къркат до 0,5 промила, новите водачи - не може“, коментира още Йорданов обсъжданите предложения. За да може да се наказват шофьори, пресекли неправилно жп прелез, трябва да има камери, за доказателство, допълни Йорданов.

В реплика Александър Ненков (ГЕРБ-СДС) обясни, че има над 500 хиляди невръчени наказателни постановления. По думите му правоприлагането си остава в прерогативите на МВР.  По думите на Настимир Ананиев посочи 12% от катастрофите са с нови водачи през деня. През нощта те са двойно повече, обясни той.

Ивайло Чорбов от „Възраждане“ смята, че предложеният законопроект за младите шофьори не е добре обмислен и препоръча да се мисли за нов Закон за движение по пътищата, смятат от партията. Новият водач ще си остава нов, ако продължаваме да отлагаме влизането му в естествена среда на пътя, допълни Чорбов. Колегата му Петър Петров поиска да се помисли по предложението за връчване на няколко електронни фиша накуп, защото не могат да бъдат обжалвани. За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
Ко? Не! (преди 2 месеца)
Рейтинг: 12575 | Одобрение: -1295
Никакви мерки, закони и глоби не могат да възпрат един олигофрен да си покаже идиотщината на света. Да дръпне един балон и да подрифти по някой булевард между пресичащи деца и пенсионери. Да мине на червено след като е ударил 3 водки Made in Ignatievo. Да влезе в насрещното в забранена улица и да псува тези, които карат правилно, че не му дават път. Да кара с книжка и без кника и с 20 неплатени глоби. Простите хора не се интересуват от правила и нямат страх от законите. Борбата с празни чалга кратуни е като борбата на Дон Кихот с вярътните мелници.
1
0
село варна (преди 2 месеца)
Рейтинг: 15018 | Одобрение: -1197
Поредната чиновническа простотия . Кой ще упражнява контрол. Те без книжка, пияни и дрогирани карат та сега ще спазват вечерен час.
1
0
Ванката (преди 2 месеца)
Рейтинг: 40311 | Одобрение: 8176
Пак нищо съществено!
Простите хора лесно се манипулират и управляват!
1
0
Радостин (преди 2 месеца)
Рейтинг: 110436 | Одобрение: 2396
Единствено многократно завишаване на глоби и наказания ще помогнат.
Всеки да си получи заслуженото !
4
0
skokos (преди 2 месеца)
Рейтинг: 7020 | Одобрение: 1255
Поредните необмислени решения. Десетилетия вече не се действа адекватно при промените на закона и правилника. Ама няма лошо, ще има храна за лешоядите журналисти. Ще се набеждават хора, че са виновни за многото ПТП-та, ще се търси вина и в инфраструктурата, а това, че масово се издават свидетелства на лица без нужните знания и умения на никой не му прави впечатление.
4
1
ас (преди 2 месеца)
Рейтинг: 139704 | Одобрение: 22329
сега само гледайте как страната ще се напълни с бмв-та последем модел с двулитров двигателУхиленУхиленУхиленУхилен. да не говорим за поредното синче на някой от оправляваща коалиция това няма да има никакво значение. да не забравяме че милен цветков беше убит с джип купен от гербер. 

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама