Лаура Кьовеши не хареса седем от десет български прокурори

03.03.2021 / 16:14 9

кадър БНТ

Лаура Кьовеши отхвърли седем от десетте кандидати за делегирани прокурори от България, съобщава euroactiv.bg.

Европейската прокуратура е уведомила българското министерство на правосъдието с писмо, че имат забележки по седем от десетте български кандидатури, излъчени на 13 февруари, заяви ексклузивно пред EURACTIV България Милан Ярон, шеф на кабинета на Кьовеши.

“Това не е добър знак. Когато искаме допълнителна информация, това не е, защото някой недостатъчно добре си е попълнил автобиографичните данни, или не му е ясно мотивационното писмо. Това е ясен знак, че не сме доволни от предложените кандидатури”, каза Ярон.

Той обясни, че Европейската прокуратура има две категории забележки, като първата е основно от юридически характер.

“Не смятаме, че българските следователи са подходящи за Европейската прокуратура. Уважаваме тяхната работа, признаваме, че според българския закон те са част от съдебната система, но не смятаме, че такива хора имат необходимата квалификация за Европейската прокуратура. Тъй като българските следователи никога не пледират пред съда, а точно това е част от задачата на европейските прокурори, не смятаме тези кандидатури за подходящи”, каза Ярон.

Той поясни, че в тази категория влизат трима от седемте проблематични кандидати, защото те са следователи.

Във втората категория са кандидати, които са работили като съдии.

“Това са хора, които са били съдии по граждански и търговски дела, без опит в криминално право. Хайде де! Които никога на са водили криминално разследване. И никога не са разследвали престъпления с фондове на ЕС и нямат прокурорски опит. Хайде де! Сериозно ли?”, възкликна той.

“На основата на информацията, която ни беше предоставена и на познаването ни за българската съдебна система, сред кандидатите има хора с много малък или никакъв опит. Те са били активни на ниско местно ниво (районно), докато нашето разбиране за типа престъпления, с които ще се борим, е за такива на окръжно ниво. Мога да спомена три имена, г-жа Вероника Бориславова Трифонова, г-жа Божидара Евгениева Ганева – Димова и г-н Венцислав Данев Фердинандов.“

Ярон каза, че тази информация е била изпратена на българските власти, които след като са се запознали с нея са поискали среща.

“Ние ще организираме тази среща при първа възможност. Но моето очакване е, че българските власти ще ни убеждават, че кандидатите са подходящи, особено ако регламентът се чете по определен начин. Ние обаче не искаме да влизаме в дискусия как да интерпретираме регламента. В писмото на Европейския прокурор се казва ясно, че българската страна трябва да номинира хора със съответния опит и отговарящи на всички изисквания за независимост и морален интегритет”, обясни Ярон.

Запитан дали това означава, че Европейската прокуратура очаква седем нови кандидати от българската страна, той отговори: “Абсолютно!”

На въпрос дали службата на Кьовеши се е сблъскала с подобни проблеми с кандидати от друга страна, той отговори отрицателно.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
ас (преди 2 години)
Рейтинг: 139166 | Одобрение: 22266
е как да си харесва??? все пак те са назначени от човека който ще оправдае създаването на новата и работа.
8
4
гарфилд (преди 2 години)
Рейтинг: 48392 | Одобрение: 16067
Браво на Лаура..И тя показа една конфигурация,от 3 пръста,на Баш Бакан,Каскета и Тулупа.
10
1
айки (преди 2 години)
Рейтинг: 24200 | Одобрение: 7685
това да не е БГ ,че да си вкарват калинките и близачите в действие.....пак ,че трима са оцеляли е добре....
11
1
kris (преди 2 години)
Рейтинг: 306416 | Одобрение: 45146
Поредният опит на шуробаджанаците от ГЕРБ да пробутат поредната порция "baby bugs" , ама май няма да ги огрее този път.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
11
1
Мракобес (преди 2 години)
Рейтинг: 48588 | Одобрение: -947
Лаура, Лаура : )))) ние не харесваме 11 от 10-те , ама кой ни пита нас? Тука всичко е мафия - няма бранш, където да няма вътрешни уговорки и мафиотски структури.
МУТРИ ВЪН! Девиз на ГЕРБ: Крадене! Крадене! Крадене! Това са троловете в политиката!
9
0
Cтамат (преди 2 години)
Рейтинг: 9911 | Одобрение: 3141
Европейската прокуратура не приема българската шуро-баджанащина и безхаберните й рожби. Гешев и министърът на правосъдието за пореден път станаха за смях.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама