Махат чадъра над пенсионери чиновници. Поправка в Кодекса на труда ще дава път на младите

13.11.2014 / 22:22 3

Работодателите от публичния сектор да имат право да прекратяват трудови договори на служители, които са навършили години и условия за пенсиониране, без да се иска изричното им съгласие. Тази поправка в Кодекса на труда подготвят депутати от ГЕРБ, пише "Стандарт".

В момента чиновници в държавната и общинската администрация, които са наети по Кодекса на труда, сами решават кога да се пенсионират. А най-драстични примери имало в сферата на образованието, където учители в пенсионна възраст не освобождават места за младите специалисти.

Промените в Кодекса на труда са били предложени на заседание на ПГ на ГЕРБ от народния представител Георги Андонов, срещнали одобрение сред мнозинството. Единственият аргумент против бил законопроектът да влезе в общата пенсионна реформа, която ще се дебатира следващата година.

"Промяната ще даде възможност за развитие на млади кадри, тъй като в момента работодателите са с вързани ръце в случай, че работник не иска да се пенсионира", коментира Георги Андонов. И допълни: "В същото време млади експерти заминават зад граница заради липса на работа".

Запознати припомниха, че т.нар. задължително пенсиониране бе премахнато по време на първия мандат на ГЕРБ по настояване на синдикатите. Соцдепутатът от предишния парламент Милко Багдасаров направи предложение то отново да влезе в сила. И служители да се пенсионират, без да има съгласието им. Но съпартийците му не го подкрепиха и чадърът за чиновници в пенсия остана.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
ivaylo (преди 5 години)
Рейтинг: 4615 | Одобрение: 155
Така е , правилно е , само да почакаме да видим дали няма и това да е само на думи !
ft
4
1
Blumkvist (преди 5 години)
Рейтинг: 40 | Одобрение: 5
Най-сетне нещо правилно!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама