Манолова: КЕВР да обясни какво се подобрява след вдигането на цените на водата, топлата вода и парното

19.05.2021 / 08:57 2

снимка: Изправи се. БГ

"Средно със 70 % е поскъпнала водата в  последните пет години. На заседания на тъмно в сряда КЕВР и ВиК-дружествата ще решават за бизнес плановете за периода 2022 - 2026 г., които предвиждат ново поскъпване на водата", това каза Мая Манолова във видео на живо във Фейсбук пред КЕВР относно заседанията на комисията днес в 10:00 ч. и в 10:45 ч. Тя призова разговорите да бъдат публични и отворени за граждански организации. 

На тях ще присъстват само ВиК-операторите, за да не могат гражданите да представят своите становища. Зад по-високите цени на водата не стои подобрение на качеството на ВиК-услугата, намаляване на течовете, по-бързо отстраняване на аварии и непрекъснатост на водоподаването, нито КЕВР е направила анализ какво се е променило в резултат на поскъпването, допълни Манолова.

В Разград плащат най-скъпата вода – 3,63 лв., а ВиК-операторът предвижда загубите на вода да намалеят от 70 % в момента на 68 % през 2026 г. ВиК - Добрич, което получи над 20 млн. лв. от Държавния ВиК холдинг, предвижда загубите на вода през 2026 г. да продължат да са 82 %, както е сега, посочи Манолова.

Тя припомни, че ВиК холдингът е раздал кредити на ВиК-дружествата от по 10-15-20 млн. лв., а най-щедрият подарък е бил за ВиК Добрич.

Манолова посочи, че предстои решение на КЕВР през юни и юли за увеличение на цените на парното и тока и призова регулаторът да обясни на хората ползите от поскъпването.

Членовете на КЕВР да излязат от луксозните си кабинети и да отидат при хората с въпроса съгласни ли са с тези бизнес планове и поскъпването на водата, каза Манолова.

Преборихме се КЕВР да обясни и в парламента исканото увеличаване на водата. Отговор обаче гражданите не получиха, а КЕВР удобно не предложи промени в наредбите за качеството и цените на ВиК услугите, за да защити потребителите, заяви Манолова.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
2
ас (преди 6 месеца)
Рейтинг: 81011 | Одобрение: 17476
е как какво банковите им сметки.
1
0
Мракобес (преди 6 месеца)
Рейтинг: 33473 | Одобрение: 6583
Заплатките на шефовете се подобряват!
МУТРИ ВЪН! Девиз на ГЕРБ: Крадене! Крадене! Крадене! Това са троловете в политиката!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама