Манолова към Борисов: Отиваме на избори! Не си единствен, алтернатива има

23.05.2020 / 13:28 13

Снимки izpravise.bg

Манолова обяви икономическа пътна карта с 19 мерки контра-COVID-19
за бързо възстановяване на работните места в следващите 19 месеца


Днес обявявам нашата икономическа пътна карта за бързо възстановяване на работните места и икономическо съживяване на България в следващите 19 месеца. С тази пътна карта ще се явим на парламентарните избори. Имаме план. Предлагаме тези 19 мерки контра-COVID-19, с които за следващите 19 месеца, до края на 2021 г., ще съживим икономиката след срива с коронавируса. Поне толкова време ще е необходимо държавата да излезе от кризата, която се дължи не само на COVID-19, но и на управленската немощ на „Борисов-3“. Борисов не е единствен, алтернатива има.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова по време на протеста днес пред Министерския съвет, съобщават от пресофиса на платформата. Протестът е организиран съвместно с майките на деца с увреждания от Национална гражданска инициатива „Системата ни убива“.

Борисов няма план, но ние имаме. Това е нашият план как държавата ще застане до гражданите, а не срещу тях. Държавата ще бъде омбудсман, а не мащеха за обикновените хора. Алтернатива има. Когато се изправим, всички сме алтернативата, допълни Манолова.

За началото на протеста в 11 часа пристигнаха привърженици на Гражданската платформа и на „Системата ни убива“ от над 24 града – Русе, Велико Търново, Генерал Тошево, Добрич, Варна, Айтос, Банско, Своге, Кресна, Шумен, Ловеч, Раднево, Пазарджик, Батак, Благоевград, Сливен, Смолян и други.

Да подкрепят протеста дойдоха представители на малкия бизнес, самонаети лица, таксиметрови шофьори, розопроизводители, лекари, земеделски производители, пчелари, готвачи, сервитьори и представители на други общности.

По време на речта си Манолова бе категорична, че ще работи за това обикновените граждани да станат първа политическа сила и в следващите 19 месеца ще съсредоточи усилията си в четири цели – бързо възстановяване на работните места на хората, създаване на заетост чрез семейните стопанства, социална подкрепа за обикновените хора и мерки за насочена подкрепа от държавата към малкия и семеен бизнес за създаване на работни места.

По първата цел – възстановяване на работните места - Манолова обяви Национална програма „Работа за всеки“ чрез фокусирани усилия на държавата да стимулира откриването на нови работни места в над 320 хил. микро- и малки фирми, които да наемат нови работници.

„Национална програма „Работа за всеки“ е на стойност 2,5 млрд. лв. Това е мащабна инициатива за възстановяване на трудовата заетост чрез субсидирано увеличаване до 50 % на работещите в микро-, семейния и малкия бизнес“, обяви Манолова.

Тя посочи, че целевата група са около 320 хил. семейни и малки фирми, в които по програмата работодателят ще може да наеме до 50 % допълнително работници на пълно или съкратено работно време. Държавата да заплаща минимална работна заплата и осигуровки на всяко допълнително новооткрито работно място за срок от 19 месеца и със задължение работникът да бъде запазен на работа още поне 6 месеца след това.

До момента, в най-острата фаза на кризата, под 15 млн. лв. са достигнали до работещите за запазване на работните места, каза тя.

Програмата ще се захранва от ресурса от 2/3 за заетост, който правителството призна, че не може да оползотвори, категорична бе Манолова.

В рамките на програмата тя обяви мярката „България е моето вкъщи”, насочена към българските сезонни работници, които традиционно заминават за чужбина.  По тази мярка ще се насочи публичен ресурс за заплати и осигуровки към работодатели, които да наемат за сезонна работа български сезонни работници в сектори като туризъм, селско стопанство и друга сезонна работа.
В Гърция ежегодно заминават над 70 хил. българи за сезонна работа. Мястото им е тук, те трябва да се съберат със семействата си, а децата им трябва да се раждат в България, каза Манолова и добави, че всяко трето дете, по данните на Агенцията по заетостта, се ражда вече извън България.

Втората мярка по Националната програма „Работа за всеки“ е мярката „Вече съм активен” за хора между 18 и 65 години, които нито работят, нито учат, нито имат каквато и да е трудова активност. Програмата ще се развие със социалните партньори и ще субсидира квалификацията и всяко новооткрито работно място и осигуровка на български гражданин от тази целева група за срок от 19 месеца, обясни Манолова.

Като втори приоритет на програмата си Манолова обяви подпомагане от държавата за създаване на семейни стопанства и за подпомагането със земя и пари на всички, които искат да се занимават с отглеждането на традиционни култури и животновъдство. Тя обяви Национална програма „Семейно стопанство”, която ще предоставя земя на домакинства за  зеленчукопроизводство, традиционни култури, производство на рози, мед, плодове и за животновъдство. В мярката Манолова предвижда държавата да заплаща възнаграждение и осигуровки на всяко новооткрито работно място по програмата „Семейно стопанство” за срок от 19 месеца и със задължение работникът да остане на работа още поне 12 месеца след това.

Във връзка с програмата тя обяви и намерението си да създаде държавно предприятие за изкупуване на селскостопанската продукция от дребните производители, за да се преодолеят трудностите им при реализацията на продукцията.

По третата цел планът „Манолова“ включва социални мерки, като предоставяне на държавни чекове за услуги за грижа за децата (детегледачи), грижа за нуждаещи се възрастни граждани, както и грижа за хора със специални потребности. Мярката е насочена към осигуряване на работни места за регистрирани безработни в бюрата по труда и за хора в неплатен отпуск, социални асистенти, патронажна грижа и др. и ще се финансира от социалните фондове. В момента извън услугата на социалните асистенти остават над 10 хиляди души, а наемането на социални асистенти ще подпомогне увеличаването на заетостта, категорична бе Манолова.

Към социалните мерки Манолова предвижда безплатни детска градина и ясла за всяко дете в страната. Мярката е на стойност 300 млн. лв. за 19 месеца и ще подпомогне пряко българските домакинства с деца до 7-годишна възраст.

Особен акцент в социалните мерки е програмата за подпомагане на самотните родители, които в момента в страната са над 500 хил., а  72 % от тях, които бедстват на прага на бедността. Мярката предвижда ваучери за храна, социални услуги, помощ за отопление, детегледачи и други публични услуги, както и пряко финансово подпомагане.

С цел осигуряване на работни места за регистрирани безработни със съответната квалификация в бюрата по труда и наемане на малки строителни фирми планът „Манолова“ предвижда и предоставяне на държавни чекове за услуги за поддържане на дома и домакинството и за битови ремонти (с лимитирана стойност) за частни домове. Мярката е с продължителност до 19 месеца.

За подпомагане на свободните артисти и културни проекти, книгоиздатели, артисти от сценични и други изкуства Манолова обяви предоставяне на ваучери за културен достъп с лимитирана стойност и продължителност до 19 месеца.

По отношение на доходите на най-бедните - пенсионерите, Манолова предвижда преизчисляване на пенсиите с цел справедливо разпределение на обществения ресурс за хората от третата възраст. Мярката е на стойност 350 млн. лв. С нея ще се преодолее несправедливото положение половината пенсионери в страната да са с еднакъв размер на пенсиите си при различен трудов стаж, каза Манолова.

Четвъртият акцент в плана „Манолова“ с 19 мерки за следващите 19 месеца е подкрепа за малкия и среден бизнес с акцент създаване на нови работни места, осигуряване на ликвидни средства и преодоляване на междуфирмената задлъжнялост.
Мерките включват въвеждане на задължение на публичните администрации  да изплащат фактурите за доставки и услуги от бизнеса в рамките на 30 дни. 

Манолова предвижда въвеждане на уведомителен режим за стартиране на нов бизнес, премахване на изискването микропредприятията да изготвят годишни отчети. При 320 хил. предприятия това би спестило на малкия бизнес над 200 млн. лв. годишно.

Намаляване със 75% на патентите, с което се цели пряко подпомагане, в най-острата фаза на кризата в следващите 19 месеца, на таксиметровите шофьори, инструктори, фризьори, занаятчии и други икономически субекти, плащащи патенти.
Като намаляване на данъчната тежест Манолова предлага за срок от 19 месеца да се премахнат данък върху ЕТ, данък върху застрахователни премии, данък върху доход от лихви и срочни банкови депозити и данък наследство. В плана й се предвижда и въвеждане на такса върху сделките с луксозни стоки.

По отношение на потребителските права Манолова ще въведе мярка за временни мораториуми, в рамките на посочените 19 месеца, в случаи на безконтролен ръст на цените на ток, парно, вода, както и върху някои от действията на частните съдебни изпълнители и колектори, когато те касаят безработни лица и домакинства с един или повече безработни членове. Мярката е пряко насочена към подкрепа на домакинствата в условията на кризата с COVID-19 и месеците след нея.

В плана „Манолова“ се предвижда още стартиране на Национална програма за разработване и интегриране на смарт-системи за управление и сигурност, електронни обществени поръчки, дигитално образование, електронно здравеопазване с електронна здравна карта. Мярката е насочена към създаване на работни места в IT-сектора и високите технологии в следващите 19 месеца и към гарантирана прозрачност на публичните услуги.

Във връзка с подготовката на законодателната програма на „Изправи се.БГ“ Манолова обяви, че вече работи по закони за защита правата на обикновените граждани от  произвола на банките, безконтролния внос на боклук, своеволията на колекторите, против единната цена на водата, за строга регулация на частните съдебни изпълнители (ЧСИ), колекторите и бързите кредити, както и Закона за частния фалит, внесен от нея в Народното събрание в качеството й на омбудсман още през юли 2019 г.

С програмата „Работа за всеки“ ще си върнем държавата, ще върнем децата си от чужбина. Държавата, която Борисов превърна в мащеха за вас, ще стане държавата омбудсман. Никой от вас не е сам, никой няма да бъде забравен, каза Манолова и обяви, че с плана си за икономическо съживяване на България в следващите 19 месеца започва обиколка на страната от утре.  "Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
3
стоян (преди 3 дни)
Рейтинг: 2085 | Одобрение: -6465
Kаква е тая кака? Какво търси като ресто? Бе я си.... сегашния главен министър си ОК
4
2
kris (преди 3 дни)
Рейтинг: 127221 | Одобрение: -1884
Заформил се е спор.....кой е прав, кой е близо до истината и каква е истината.....?? Древните казват, че истината винаги е по-средата....! А да видиш картината трябва да се отдалечиш и чак тогава да анализираш, без да взимаш страна и да се абстрахираш от личното си мнение, личнита вкусове и изгоди......Приятелите ми са умни и образовани хора, но докато преди 30 години бяхме всички против соца, сега са минали в другата крайност.....сега са гербераси.....На партитата си обсъждаме "демокрацията" и "лъже пазарната икономика", спорим, но полза няма и предложих да си говорим за всичко останало, но не и за политика за да запазим приятелството .....Вече не се събираме.....не приемам версията им, че алтернатива на Борисов няма и ГЕРБ били свършили страхотна работа, оправила живота им......Разсъждават от лична позиция, без да са отдалечени достатъчно от картината....а картината Е :  кражби на управляващите, лъжи, бедност, наркомания, безотговорност, злоба, измами и всеобща корупция на всички нива и навсякъде.....Това не може да продължава повече, ако имаме поне малко грижа и отговорност за нашите деца.....или те ще напуснат завинаги това блато.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
0
2
уйчо (преди 3 дни)
Рейтинг: 15552 | Одобрение: 1107
 Бий си умрялото псе и чертит празник на светите братя Кирил и Методий.
2
1
Пешо от Виница (преди 3 дни)
Рейтинг: 47584 | Одобрение: 18594
Колеги, забавих отговора си защото имах важни неща за правене, а не защото ми трябваше време да мисля...какво и как! Винаги е добре да има опозиция,защото тези които идват на власт, смятат ,че са богопомазани и ще бъдат вечни! Някои трябва да има ,който или които да ми им казват кривиците ,независимо от партийното им оцветяване! Гледайки от времето на Омир-"Илиада" ще открием подобни  хора,макар и единици ,които са критикували действията на царя. Няма да казвам името на героя и царя,защото се надявам вие сами да ги знаете, а не аз да ви давам готова сдъвкана информация. Та, от него време  до наши дни ,все ще се намерят смели хора ,които ще говорят истината. И няма да коментирам предишните ,макар ,че съм загубил много през 1996-1997г. Колко му е да биеш умряло куче. Живеем в настоящето ,във времето на Батмана! Затова и него критикуваме. Повече действията на местните феодали , а понякога и действията или бездействието на министрите му! А по отношение на Парламента ,то все още има живи свидетели ,които помнят,че аз се отказах да ставам един от тях! Мотиви? Етични ! Хайде да спирам дотук,защото  идва светъл празник на буквите!! С благодарност към светите братя и с малко вина ,че някои още бъркат правописа и граматиката! Навярно ще да съм и аз от един от тях...Бъдете живи и здрави,пък ние утре с Крис заедно ще посрещаме празника! С китка цветя  и благодарност !!
0
2
ПраБългарин (преди 3 дни)
Рейтинг: 10034 | Одобрение: -686
Не си ме засегнал, просто забелязвам, че плюеш по едните, а по други нищо лошо не пишеш, дори ги бравосваш. Аз мога ли да кажа и за теб, че те обозначих? И какво ти пречи това, че само аз казвам нещо добро за кмета? Мога и да кажа лоши неща, но те са по малко от добрите. Стига човек да не е дребнав. Центъра например не ми харесва, хареса ми шишковата, но и там нещо се изложиха с преправянето и забавянето. Не ми харесват тънките велоалейки. Как пък един не каза, че е доволен от някой неща направени в града, колко неща се ремонтираха и подмениха...преди това таквоа чудо не се е случвало в града, ти си по на години, кажи си...
0
2
уйчо (преди 3 дни)
Рейтинг: 15552 | Одобрение: 1107
Пешо, назови платените, ако обичаш, защото ние не знаем. Като си почнал, карай докрай. И ако си против управляващите, както сам казваш, ще бъдеш ли и против следващите такива, защото все някой трябва да управлява, такава е системата. Обясни кои са по-добрите маскари, че и едните, и другите грабели народа. Ти си за парламента направо. 
2
0
Пешо от Виница (преди 3 дни)
Рейтинг: 47584 | Одобрение: 18594
Колега,знаеш ли що означава"йота"? Е, когато прочетеш  и разбереш,тогава и ще дискутирам с теб! Видно е,че от гмежта на плявата се обозначи. И що тъй се засегна? Нима те обозначих или сам изпълзя на светло? Че то ,ние отдавна си знаем кои са платени  и кои са свободни! Някои не са излезли от ахчийницата ,където сърбат подарената им супа и се оригват щастливо хълцайки....Червени,десни  и вся остальная сволоч! Има суверен-народ,който е грабен и от едните и от другите маскари!!! Аз съм за народът, а не за управляващите. Няма засега такива от ония...горе на стълбицата,които са милели и са се грижели за интересите на народа!!! Не може колегите ,в огромната си част да коментират с право излагацията на кметчето в Израел , а ти ...като Матросов на амбразурата ,да го защитаваш безкритично! Е,поне сал един път го критикувай,че то...лъсва платеното писане! Малко гаднично прозвуча,но не би трябвало аз да те уча как да се прикриеш. Ама ,тия от плащащите май са пропуснали тази точка в инструктажа ти! Нейсе...А,за "дебилте"....не познавам точно такива! И нищо лично, ама ти си знаеш!!!
0
5
ПраБългарин (преди 3 дни)
Рейтинг: 10034 | Одобрение: -686
Пешо, коментирай Мая и реакцията на хората на протеста спрямо един журналист, защо не е отговорира на въпросите на Ива Николова? Цитираш Буров, а за бсп и Радев, дума не обелваш. По добре изобщо не го споменавай с тези червени наклонност. Ти сега от кои си, кажи си няма да боли, то е ясно, че си червен ама от дебилте или на платените??? 
4
0
Чичо (преди 3 дни)
Рейтинг: 33130 | Одобрение: 4550
Тиквите трябва да се тормозят. Крадливата мафиотска пасмина трябва да е под напрежение.
3
0
Пешо от Виница (преди 3 дни)
Рейтинг: 47584 | Одобрение: 18594
Някои се правят или са-дебили! Защо не прочетат/ ако въобще могат?/ или да си спомнят/ ако въобще могат да помнят?/ изказванията на Батмана през 2013,2016 и сега по отношение на Паяка-Пеевски. В началото ревеше като набито момченце ,че щели да го арестуват и там вътре в ареста или затвора, Пеевски щял да го убива....А сега нищо не си спомнял, а го счита за едва ли не -благодетел....Също като някои форумци. Платени  подлоги, дебили казано по нашенски в квартала! Когато  коментираш, то поне се опитвай да не ти личи наакания продажен задник-щото мирише на взети пари! Гледах интервюто на Милен Цветков с Батмана. Гледах,слушах и си правих съответните изводи: Каква метаморфоза проявява героя! Каква политическа мимикрия и защо? Сал да оцелее ...пусто желание за власт! Пусти мерак да му целуват задника! Буроввввв! Къде си Буров ,за да кажеш отново: "Тиня и отврат" за такива като него  и за онези ,които  го защитават  платено-затворили очи, стиснали нос и отворили широко някои отверстия.....Пък ако кажат,че не са платени ,то излиза ,че са пълни дебили!!! А, останете си със здраве,че веч стана ракиено време ...
0
8
ПраБългарин (преди 4 дни)
Рейтинг: 10034 | Одобрение: -686
Всеки може да събере 100 човека... Бсп не се спират да клатят властта, сън не спят да умуват, каква подлост да направят на герберите.
0
7
уйчо (преди 4 дни)
Рейтинг: 15552 | Одобрение: 1107
Тая пък ще ни оправя за 19 месеца.
7
0
nimfa1925 (преди 4 дни)
Рейтинг: 4802 | Одобрение: 1457
Интересно защо протестират,след като Боко казва че народа го "ОБИЧА"?
4444444

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама