Мария Бакалова не разбира, защо Холивуд не открива "славянски черти" в лицето й

14.07.2022 / 10:45 8

Кадър Мария Бакалова, Инстаграм

Както вече писахме Мария Бакалова е отхвърлена за роля, за която се търсят актьори със "славянски черти и акцент".

Тя не разбира защо не виждат славянски черти, нали все пак българите сме категоризирани като "южни славяни". 

Наистина ми се къса сърцето, когато видя съобщение за проект, показващ славянската култура и славянски герои, а са кастнати британски актьори, след като съм чула, че за съжаление лицето ми е твърде съвременно или че славянският акцент на моя приятелка не звучи така, както те са си представяли, че звучи в главите им "руският акцент. Това написа на стори българската звезда Мария Бакалова в своя Инстаграм профил, предаде Дарик.

От поста не става ясно за кой филм става въпрос, но темата за продължаващата тенденция в Холивуд за налагане на политиката на идентичността, която изисква различните националности да се представят от актьори от съответните националности или региони, отново се появява на дневен ред.

Всъщност такова понятие като "славянски черти" няма и няма как да има, тъй като славяните не са биологична група, а са условна етнолингвистична група, обитавала Централна и Източна Европа от средата или края на Бронзовата епоха (ок. 2000 – 1000 г. пр.н.е.) до края на Ранното Средновековие (VII–X век) и говорела общ праславянски език. Към III-IV век от този праславянски масив започват постепенно да се отделят и обособяват съвременните славянски езици и народи.

Славянското самоназвание е реконструирано в праславянския език като *словѣнинъ, мн.ч. *словѣне. В най-старите документи на старобългарски език от IX век е регистрирано самоназванието словѣне. Най-ранното споменаване на славяните е в творбите на Прокопий Кесарийски, живял и творил през VI век. В тях славянският етноним е предаден на гръцки като склави (Σκλάβοι), склавени (Σκλαβηνοί), склауени (Σκλαυηνοί), стлавени (Σθλαβηνοί) или склавини (Σκλαβῖνοι). 

Праславянският език не е засвидетелстван писмено. Той е хипотетичен език. За целите на научните изследвания той е реконструиран чрез сравнително-исторически метод, на базата на най-старите старобългарски паметници, чийто материал се сравнява с най-близките индоевропейски езици – балтийски и германски. Праславянският език произлиза от хипотетичния индоевропейски праезик, от който водят началото си и останалите индоевропейски езици. Славянският език е консервативен и остава архаичен, много близък до общия индоевропейски и до индо-иранските езици. За иранско влияние върху славянските езици се смятат например думите „бог“ и „рай“.

 

 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
4
danx12n (преди 1 годинa)
Рейтинг: 14221 | Одобрение: 3021
"Всъщност такова понятие като "славянски черти" няма и няма как да има, тъй като славяните не са биологична група, а са условна етнолингвистична група." 🙂 Тая глупост вие от Petel сте я добавили. Като първата част от изречението вие сте си я съчинили, а втората - копирали от някъде. Именно невежеството ви прави казаното глупост. Чертите на дадена група хора не се формират според биологичения вид, мисирки. Човека като цяло е биологична група, сещате ли се. 
"𝗲𝘂𝗿𝗼𝗮𝘁𝗹𝗮𝗻𝘁𝗶𝗰 𝗳𝗿𝗲𝗲𝗱𝗼𝗺 𝗮𝗻𝗱 𝗶𝗻𝗱𝗲𝗽𝗲𝗻𝗱𝗲𝗻𝗰𝗲 𝗮𝗿𝗲 𝗲𝘅𝗽𝗲𝗻𝘀𝗶𝘃𝗲 𝗽𝘂𝗿𝘀𝘂𝗶𝘁𝘀 𝗮𝗻𝗱 𝗺𝘂𝘀𝘁 𝗯𝗲 𝗽𝗮𝗶𝗱 𝗲𝘅𝗽𝗲𝗻𝘀𝗶𝘃𝗲𝗹𝘆" - обясни робовладелецът на освободения роб, докато му прибираше къшея хляб от ръцете
2
2
уйчо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 88612 | Одобрение: 182
Е няма как да се снимаш в някаква супер тъпа кпмедия, от която да те запомнят само с размазаната торта на лицето и малоумен танц с рокля, вдигната над чатала и да очакваш сериозни предложения. Чакаш Борат 3.
1
6
Горан (преди 1 годинa)
Рейтинг: 12617 | Одобрение: -5048
преди година гледах един подкаст на ТОТО, негов гост беше  актьора Димитър Маринов където той разказваше как е печелил роли на руснаци пред актьори руснаци, на кастингите когато се явява за ролята на руснак разказа че той изиграва ролята според това какво журито очаква и иска да изглежда руснака, те не се интересуват от това дали си руснак, докато руснаците изиграват ролята автентично и според тяхните разбирания, ако Бакалова беше гледала този подкаст може би нямаше да се чуди защо не е спечелила ролята, не е важно какъв си а е важно какво търси журито на кастинга и как вижда и иска да представи дадена роля
да ама не
4
4
Вин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 4717 | Одобрение: -638
Ами, просто защото не сме славяни, а българи и генни изследвания го доказват! Да приличаш на полякиня, белоруска или западноукраинка, щото там са, така наречените славяни, от които никаква материална култура не е останала?!
1
1
Уйо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 43249 | Одобрение: 7924
Негримирана по холивудски изглежда 100 пъти по-добре
3
0
село варна (преди 1 годинa)
Рейтинг: 16456 | Одобрение: -934
Имаше генетично изследване според което сме само 18% славяни, а германците например са 23%.
3
0
... (преди 1 годинa)
Рейтинг: 26842 | Одобрение: 7577
Възможно е "Холивуд" да мисли, че слявяните са негри - нали така е модерно в момента.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама