Математикът Петър Велков: Има няколко неща, които трябва да се направят след локдауна

03.12.2020 / 15:23 5

Кадър: БТВ

Математикът и и експерт по управление на кризите Петър Велков направи анализ на своята фейсбук страница за това какво трябва да се предприеме като мерки след локдауна у нас.

Ето и пълният му пост без редакторска намеса:

"⁉️ Кои от проблемите в системата няма да реши затварянето (локдаунът) на държавата?

✅ То няма да реши именно системните проблеми. Системните проблеми са свързани с неефективните системи за тестване, проследяване и карантиниране, с недостига на хора, които да работят в РЗИ.

✅ Локдаунът не решава проблема с малкото тестове, които правим у нас, а то е ключово, за да овладеем пандемията.

✅ Локдаунът не решава проблемите, свързани с липсата на медицински кадри, които през лятото трябваше поне някаква част да бъдат обучени допълнително (студенти и други медици), нещо, което направиха много държави през летните месеци.

✅ Локдаунът не решава проблемите със събирането на данни, техния достъп и солидните анализи, които могат да се направят на база на тях.

✅ Локдаунът не решава, така да кажем, не обучава хората да спазват мерките, което е другият ключов елемент. От една страна имаме провал на държавата при управлението на пандемията, а от другата страна имаме провал на морала и на обществото ни, което е свързано с това, че голям % от българите не вярват, че има вирус и не спазват елементарни мерки.

⁉️ Какво трябва да се направи след локдауна?

✅ Да се повиши тестването.

✅ Да се повиши капацитетът на РЗИ службите с хора, които могат да извършват тестване, карантиниране, проследяване. В момента имаме няколко десетки хиляди официално позитивни и още стотици хиляди техни контактни, потенциално сеещи заразата необезпокоявани. Това е тотална абдикация да се проследява основния процес, по който може да се контролира пандемията.

✅ Да се създаде приложение за проследяване, което ще подпомогне професионалното управление на пандемията, ще подпомогне РЗИ службите и ще подигне възможности за управление, базирано на данни.

✅ Другото е обществото да спазва мерките и контролът от страна на държавата. Ако ние продължим да не спазваме мерките, в тези студени месеци, в които прекарваме много време в затворено пространство, много бързо ще се повиши отново заболеваемостта. Затова е важно и държавата да наложи контрол след като ние сами не можем…

✅ И последното нещо е - кои неща ще бъдат отворени? Още през лятото директорът на Harvard School го каза - ако дискотеките и баровете ви работят, имате висока заболеваемост в обществото, то училищата ви най-вероятно ще затворят. Просто трябва да имаме приоритети в съзнанието си, да видим кои неща са важни за държавата и обществото на този етап. Държавата да подкрепи, разбира се, хората, които страдат от липсата на доходи, да ги ангажира в други работни процеси.

Като дори една от моите идеи от месеци поне, е именно част от тези хора, които останат без работа, не просто безвъзмездно да им се дават някакви помощи, а на тези хора хем да им се плаща, хем да бъдат включени в тези процеси, в които държавата изнемогва - свързани с проследяване и извършване на най-различни такива контролни механизми и спомагателни дейности, които може да ги прави всеки човек, след кратко обучение.

✅ Така че има начини да се случат нещата, но просто се иска както политически воля, така и управленски капацитет, за да бъдат направени."Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

https://linktr.ee/duvar.kagidi

0
1
уйчо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 66389 | Одобрение: -3986
Абе Петко, това нашето локдаун ли е изобщо, колкото и да не ми е противна тази дума? Виж по другите държави какво става! Оттам почни да разсъждаваш!Половинчата работа като всичката ни.
1
0
Нане (преди 1 годинa)
Рейтинг: 17101 | Одобрение: 2551
Витанов по разбира . Ама ше обидят и мишо той найразбира от всичко.
3
0
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 234902 | Одобрение: 24667
Този като е математик, защо не се занимава с Хилбертовите математически проблеми, Теоремата на Поанкаре, или задачата на Лагранж...или не му стиска....? Иначе се посмяхме с жената на лафа : "Експерт по управляване на кризи...." Не знаехме, че има такива експерти в България, освен Бойко Борисов.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
2
1
някой (преди 1 годинa)
Рейтинг: 48396 | Одобрение: 11351
По погледаму може да се определи и умствения капацитет. Ако това са научните среди и математиците ни, жална ни майка. Усмивка
2
1
Радослав (преди 1 годинa)
Рейтинг: 6240 | Одобрение: 1655
Малка брадата кучка . Петко с мустачките на кора ми чистачките хахаха
Губим България ,хораааа....

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама