Майката на загиналия след побой Цветомир: Животът на котка е по-ценен от сина ми!

16.02.2016 / 01:17 1

"Това е някакъв безумен кошмар! Няма как животът на една котка да бъде по-ценен от синът ми", отчаяно мълви Мария Александрова, майка на пребитият до смърт през 2011 г. Цветомир Христов. Пет години по-късно двамата обвиняеми Васил и Ивайло са на път да се измъкнат с почти символично наказание. На две инстанции съдът им дава условни присъди от по три години. И това след като магистратите признават, че Цветомир е налаган зверски с ритници и юмруци в слепоочието и тила.

В резултат на побоя той получава тежка мозъчна контузия, бъбреците му отказват, а счупените ребра увреждат десният му бял дроб. В опит да го спасят лекарите поставят младия мъж в изкуствена кома. Направените операции не дават резултат и няколко дни по-късно той умира в болницата, пише "България днес".

Докато чака окончателното решение, майката на Цветомир е шокирана от друго съдебно решение, което тотално преобръща представите й за логика, разум или справедливост. Само преди седмица Варненският районен съд прати за година и четири месеца в затвора мъж, убил котка. 

"Бях потресена, щом чух за случая. След подобно наказание за една котка се питам защо въобще съществува съдът. Знам и за други подобни случаи. След тях само се питам какъв е смисълът да плащаме заплати на прокурори и съдии, щом няма шанс да получим справедливост", вдига ръце почернената майка на Цветомир.

Недоумението на Мария Александрова вчера бе подкрепено и от юристите на сдружение "Правосъдие за всеки", борещи се за съдебна реформа. За тях обаче далеч по-голяма вина носи прокуратурата заради повдигнатото неадекватно обвинение спрямо биячите.
"В двата случая прокуратурата повдига обвиненията и ги защитава в съда. Убийство по непредпазливост при Цветомир. Умишлено убийство, извършено с особена жестокост, за котката. Ето я справедливостта и ефективността на съдебната система в действие. Но явно убиецът на котката няма връзки и влияние", обявиха възмутено юристите.

След произнасянето на първите две инстанции делото за смъртта на Цветомир стига и до Върховния касационен съд. В четвъртък магистратите трябва окончателно да решат дали признават наложените смешни наказания. Другият вариант е да приемат аргументите на защитата, че още в началото повдигнатото обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост е грешно. Теза, която застъпват и юристи, запознали се с фактите около случката на на 29 август 2011 година. Тогава Цветомир е с палатка на Камен бряг, където се провежда технофестивал. Привечер той се спречква с двамата младежи Васил и Ивайло, които няколко пъти подред го пребиват. Без самият той да ги е докоснал. Заради мудното разследване основни свидетели са само те или техни познати. Според твърденията на биячите Цветомир е бил мъртвопиян и дрогиран и ги е провокирал, хвърляйки празна бутилка и парчета хляб по тяхната палатка. Фатално се оказва второто меле. Тогава след дребна закачка подсъдимият Ивайло се втурва към Цветомир, хваща го през кръста и силно го блъска в земята. Нанася удари с ръце в главата и тялото му. Другият подсъдим Васил, обут с гуменки, започнал да го рита където свари. Малко по-късно художникът изпада в кома и няколко дни по-късно умира. Впоследствие твърденията на биячите са опровергани. Съдебната експертиза доказва, че починалия младеж не е бил пиян, не е употребявал и наркотици във фаталната нощ. Медицинската експертиза категорично доказва, че причина за смъртта му са получените при побоя ужасяващи рани.

Странни обвинения

Независимо от категоричната експертиза прокуратурата повдига обвинение на биячите за причиняване на смърт по непредпазливост. Така обвинителите приемат, че нанасяйки зверските удари помлели Цветомир, двамата биячи Ивайло и Васил не са подозирали, че той може да умре.

"Подобни обвинения се повдигат при нещастен инцидент. Нещо подобно на това, когато жертвата падне и си удари главата в камък. Възможно ли е да риташ някого силно и многократно в слепоочието и тила и да не допускаш вероятността той да умре, когато дори един удар на такова място може да го убие", недоумяват юристи, пише блиц.

Странностите продължават и по време на делото. Тезата на прокуратурата е приета и от съда. В мотивите си магистратите постановяват, че няма данни за умисъл. В същия момент обаче те се произнасят, че подсъдимите са били длъжни да предполагат, че Цветомир може да умре, след като му нанасят множество удари в главата и места по тялото, където са разположени жизненоважни органи. За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
6
1
абеама (преди 7 години)
Рейтинг: 2684 | Одобрение: 989
Ей тука протестирайте, пубери! Тука има несправедливост! Направо не знам какво трябва да стане, за да намалее корупцията в тази държава...със сигурност не става с отменени обществени поръчки (а в случая сто на сто са видели че няма накъде повече и няма да стане тяхната работа или пък жалбите на другите изпълнители са щели да бъдат взети под внимание и няма да може техния човек да спечели...). Каквото и да говорите за БСП (не съм червен, просто правя сравнение) по време на тройната коалиция такива абсурди нямаше, и то не защото нямаше пък никакви действия. Много се осраха БСП, напълно съм съгласен, и в сегашния си вид не виждам как ще се оправят, но за разлика от ГЕРБ действат с повече финес, не крадат така безогледно и не правят народа малоумен. А тези родители ги виждам как влизат в затвора за по 30 години, заради умишлено убийство на двама келеша, след като съда се съгласи с условните присъди на същите двама келеша за напълно умишленото убийство на сина им.
Щастлифт съм! Щастлифт въпреки усилията на ГЕРБ!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама