Мечката Свобода във варненския зоопарк се събуди от зимен сън

06.02.2023 / 14:51 3

Снимка Зоопарк-Варна

Добра новина за мечката в лятната ни столица.

Мечката Свобода от варненския зоокът се събудила от зимен сън преди дни, научи Moreto.net. Тя вече излиза в откритата част на местообитанието си.

Животното е запазило килограмите си и не е загубило почти никакво тегло. Намира се в добра кондиция. Захранването не е в големи количества, защото няма нужда да се гони бързо покачване на тегло. Мечката обича да похапва плодове, но най – любимото й ястие са макароните с мед.

Свобода навърши 34 години в края на януари. Животното пристига от зоопарка в Русе през 2008 година заедно с партньора си Карамуш. За съжаление през 2014 година половинката ѝ почина и оттогава Свобода е сама. Тя не би приела друг, защото мечките са изключително моногамни животни, разказа преди време уредникът зооколекция в зоопарка Пламена Каразутева.

През студените месеци в бърлогата на Свобода бе поставена камера, която да я следи по време на зимния ѝ сън. Проследяването на този период е част от проект, в който се включва варненският зоокът. Зоопарк - Варна сътрудничи на екип от учени от Биологическия факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски" и ИБЕИ-БАН, който изпълнява проект на тема "Комплексни генетични и етологични изследвания за дългосрочно in situ и ex situ опазване на кафявата мечка, Urcus arctos".

Изследването цели да разшири познанията за биологията, екологията и поведението на кафявата мечка в България. Получените резултати ще позволят да се отговори на въпроси относно популационна принадлежност на мечките на затворено и поведението на индивидите по време на критичния период на зимния сън.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
Радостин (преди 7 месеца)
Рейтинг: 103505 | Одобрение: 1615
Добрутро , Мецо ?
Всеки да си получи заслуженото !
2
2
Burton (преди 7 месеца)
Рейтинг: 13891 | Одобрение: 2406
горката мечка, тя зимата сега почна...

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама