Международен ден срещу хомофобията и трансфобията

17.05.2023 / 00:18 11

снимка: Niko111, Уикипедия

Международният ден срещу хомофобията и трансфобията се отбелязва всяка година на 17 май. Датата е избрана, защото на този ден през 1990 г. Световната здравна организация изключва хомосексуалността като психиатрична болест от списъка на Международната класификация на болестите.

Този ден цели да ни припомни колко много болка и тъга, нелепа и преждевременна смърт, прекратени приятелства и роднински връзки са ежедневните следствия от хомофобията и трансфобията в цял свят. Нагласите, предавани от поколение на поколение, липсата на информация за това какво представлява хомосексуалността и трансполовостта, както и обичайната непоносимост към всичко различно карат много хора да реагират с агресия и неразбиране спрямо онези, чиято романтична и сексуална ориентация или възприятието на собствения пол се различават от възприетото за "нормално".

Всички познават поне по един ЛГБТ човек, независимо дали го знаят, или не. Това може да е ваш приятел, роднина, колега, човекът, който ви обслужва в магазина. Ако отношенията ви с този човек са добри, а нагласата ви спрямо него или нея се променя само когато разберете за ориентацията му, значи във вас живее предразсъдък, който няма общо с личностните качества на човека, а с предварително "подготвена" негативна нагласа.

Най-често срещаните заблуди за хомосексуалността са, че тя има нещо общо с педофилията (всъщност повечето случаи на педофилия се извършват от хетеросексуални мъже, показва световната статистика), че е психично заболяване или че по някакъв начин се отразява негативно върху личностните качества на човека.

Според доклади на Европейската агенция за основни права (FRA), България е държавата с най-ниска търпимост към ЛГБТ-хората в целия Европейски съюз през 2009 и 2011 година. От 2008 г през месец юни в София ежегодно се провеждат гей-паради, но досега маршрутът нито един път не е бил обявяван предварително, поради съображения за сигурност. Шествията се охраняват от стотици полицаи и частни охранители, и въпреки това всяка година участниците са нападани от хомофоби.

През 2008 г в Борисовата градина в София умира след тежък побой 25-годишния студент по медицина Михаил Стоянов. При разпита в полицията убийците Р. Кирчев и А. Георгиев, които към момента на извършване на нападението са непълнолетни, заявяват, че са нападнали непознатия им Стоянов само защото са „прочиствали“ парка от гейове, а той им заприличал на такъв. Полицията доказва, че извършителите не са действали сами, а в група от пет-шест души, които са извършили най-малко десет нападения над хора, които „приличали на хомосексуални“.

Българското законодателство не разглежда по особен начин извършителите на деяния, мотивирани от хомофобия, макар тя да се приравнява от Съвета на Европа с расизма.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
kris (преди 11 месеца)
Рейтинг: 340558 | Одобрение: 54738
В САЩ донасят на един сенатор, че му пада рейтинга, а той : И какво сега, да отида да подкрепя съществата на гей парад, че да го вдигна.....?
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
2
0
maximin (преди 11 месеца)
Рейтинг: 11291 | Одобрение: 2211
ДНЕС ПАРЛАМЕНТА ЩЕ Е В НАМАЛЕН СЪСТАВ ЗАРАДИ ПРАЗНИКА!Ухилен
2
0
Серж (преди 11 месеца)
Рейтинг: 162375 | Одобрение: 31915
Какво доживяхме!?...Да отричаме Денят на труда, Денят на победата и Трети март, а да празнуваме Денят на педерастите!... Накъде отива този свят, мамка му!...Гняв
2
0
уйчо (преди 11 месеца)
Рейтинг: 90889 | Одобрение: 729
Днес бил неговият празник, на толераста. Другият му голям празник бил на свети Пантелеймон, денят на умствено изостаналитеУхилен
2
1
ПраБългарин (преди 11 месеца)
Рейтинг: 62214 | Одобрение: -28356
Милен сън не го лови, все за Уйчо си мисли, чак толкова отдаден да е вече взех да се съмнявам в ориентацията му. Цвичките, опашката, топлата вода, веждито... Това от възрастта ли е или е заболяване?
1
0
уйчо (преди 11 месеца)
Рейтинг: 90889 | Одобрение: 729
Оли, марабаУхилен
1
3
милен (преди 11 месеца)
Рейтинг: 29523 | Одобрение: 3673
 Тъй тъй Путчо, на площада ще го опердашиш а на Топлата вода пак ще си бъркате по дупките, докато си по цвички и заешка опашчица.
5
0
уйчо (преди 11 месеца)
Рейтинг: 90889 | Одобрение: 729
" Това може да е ваш приятел, роднина, колега, човекът, който ви обслужва в магазина." Добре, ама ако излезе на площада да върти задник и да крещи за права, бих го опердашил!
1
0
kjk (преди 11 месеца)
Рейтинг: 37534 | Одобрение: 4314
Джендърския великден:wassat:
1
0
ас (преди 11 месеца)
Рейтинг: 149036 | Одобрение: 23466
и какво общо имат сабития от 90-те с термин на 2-3 години???

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама