Михаил Константинов: Хората ще се вдигнат и ще ни изтрепят

14.01.2020 / 10:17 7

"За съжаление новините не са много добри и трябва да се подготвим за това, което ни чака. Чака ни суша и безводие".

Това заяви пред БНТ математикът проф. Михаил Константинов, председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване", която работи по IT проекти на министерства и държавни агенции, а също така и по време на избори.

"Трябва да се види какви мерки могат да се вземат", каза още той и добави, че това, което наблюдаваме в момента, сме го гледали точно преди 25 години, когато към края на 1994 г. София е оставена без вода. "Тогава някакви идиоти източиха водата, за да въртят две малки електроцентрали и да дадат вода на "Кремиковци".


 
"Ще бъдат направени опити отново да се източи и малкото останала вода в язовирите - прогнозира Константинов. - Затова трябва да се каже какво да се направи. Първо трябва да се прекрати използването на водата в българските водоеми и язовири за всякакви други нужди, освен за питейно-битови нужди. Поне тези, които са за такива нужди, защото има такива, които са за промишлени нужди. Там където са ползвали вода за питейни нужди, предприятията да бъдат така добри да си направят сондажи. Искам само да припомня, че за всеки кубичен метър вода над земята има 50 под земята. Само 2 стотни от процента на всичката вода по земното кълбо е сладка, т.е. 1/5000 част. Същевременно подземните води са около 1%, т.е. 50 пъти повече, отколкото водата, която е отгоре. Ясно е, че трябва да се правят сондажи и да се черпи, както е и било. Само че на някои предприятия им е по-евтино да си купят за без пари вода и да не се занимават с това да търсят собствени водоизточници. Ние един обикновен сервиз ходим да го глобяваме, че не си е направил сонда, дето неговата консумация е нищожна, а оставяме гигантски разхитители на вода. Това просто трябва да се прекрати".

Константинов твърди, че трябва да се реши за живота и здравето на хората ли ще се тревожим, или за парите на предприятията.

"Ние идиоти ли сме, или само така изглеждаме - попита той. - Това просто трябва да се прекрати, това е безумие и не може така да продължава. Хората ще се вдигнат и ще ни изтрепят. И с право, ако така продължава. Трябва да си напълно ненормален първо да го направиш това нещо и второ да настояваш още да го правиш (б.р. - визирайки "Стомана" - Перник, който поиска, въпреки празния язовир "Студена", отново да взима вода оттам)".

Константинов смята, че министерска оставка не решава въпроса.

"Не му завиждам на този, който ще поеме водите. Но във всичките си ведомства той първо трябва да вземе специалисти - да разкара калинките."За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
0
gugutka (преди 4 години)
Рейтинг: 51000 | Одобрение: 22405
Трябваше да се вдигнем преди 20 години. Ще се вдигнем, когато всичко е безвъзвратно увредено. Водната криза може да предизвика значително напрежение, което ще ескалира лятото. Тогава никой и нищо няма да ни спре.
Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят хаоса.
5
1
Predator (преди 4 години)
Рейтинг: 161 | Одобрение: 51
Крайно време е !!!
Долу ОПГ ГЕРБ-Съд за помиярите!!!
8
1
Пешо от Виница (преди 4 години)
Рейтинг: 94422 | Одобрение: 30502
"Хората ще се вдигнат и ще ни изтрепят"-аз само се учудвам ,защо още не са....? А че сте за трепане отдавна, то е ясно!!!!Гняв
7
0
чака-рака (преди 4 години)
Рейтинг: 5178 | Одобрение: 1373
притеснява ме само вероятноста проблема да е много по сериозен отколкото казват..с тия хора никога не знаеш
11
0
гарфилд (преди 4 години)
Рейтинг: 51787 | Одобрение: 16847
А,ще се усетиш,ти.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама