Министър: Трябва да свикваме с екстремните климатични условия

02.02.2015 / 08:32 13

Средногодишните температури у нас са се повишили с градус и половина през последните години, съобщи министърът на околната среда и водите

Положението в страната след обилните дъждове в последните дни се нормализира, но на места все още имаме проблеми. Това каза в студиото на БНТ министър Ивелина Василева, цитирана от Блиц. Тя съобщи, че всички язовири, които са в критично състояние се наблюдават денонощно и се взимат мерки за тяхното поддържане.
„Предвид климатичните промени ще трябва да свикваме с обилни валежи и наводнения, ще има и други екстремни явления като горски пожари, засушаване и ураганни ветрове”, каза министърът на околната среда и водите.

Според нея, в България средните годишни температури през последните години са се повишили с градус и половина, това е нетипично за нашия регион и затова трябва да се адаптираме към новите условия и природни аномалии. Василева показа писмо от Европейската комисия, с което се отпускат парите по Оперативна програма "Околна среда" , спрени по време на правителството на Пламен Орешарски.

"Плащанията към българия са възстановени и вече сме разплатили над 400 милиона на общините", поясни екоминистърът. Тя бе категорична, че по тази оперативна програма се изпълняват изключително важни проекти за страната, в това число и дейности по превенция на природни явления като наводнения.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
2
Gogata (преди 5 години)
Рейтинг: 3601 | Одобрение: 386
Не ща да свиквам, искам тихо и спокойно място за живеене да си отгледам децата и внуците
8
2
Dooobre!!! (преди 5 години)
Рейтинг: 8615 | Одобрение: 4560
Знаех си аз, че на тях климата им пречи, както на кривата ракета космоса. Още в темата за Дългопол ми мина през ума, че точно това ще им е оправданието. http://petel.bg/V-Dalgopol-e-strashno--Hora-se-organizirat-v-pomoshh-na-bedstvashhite__99600
Да живей България!
4
2
Владимир (преди 5 години)
Рейтинг: 823 | Одобрение: 8
то и магарето на настрадин ходжа така - тамъъън свикнало да не яде и зело, че умрело...
6
1
Blue hills (преди 5 години)
Рейтинг: 28990 | Одобрение: 12775
Таз голяма бяла птица по-умно нещо не можа ли да каже?! Ние с всичко можем да свикнем, ама това ли е начина да се управлява една държава! Свикваме с ниските заплати, с дупките, с фалита на банките, с емиграцията на децата ни...., сега и с това, че държавата няма пукнат лев да се бори с природните бедствия. Welcome in Bulgaria!
7
1
Losh (преди 5 години)
Рейтинг: 41320 | Одобрение: 11485
Ако бяхме нормална държава и политиците взимаха необходимите спешни мерки преди бедствията при положение че сме предупреди седмици преди това , тогава ще бъдем до някъде спокойни . . .
5
2
Уйо (преди 5 години)
Рейтинг: 37511 | Одобрение: 7996
Така е, трябва да свикваме, но и най-важното е да започнем да мислим по-различно и шибаната държава да се вземе в ръце, да наложи железни правила за стопанисване на водоемите и да съблюдава за спазването им. Който поради безхаберие и алчност не вземе мерки и неговото бездействие стане причина за "удавяне на село", огромен акт, конфискуване на обекта и затвор!
1
2
Gogata (преди 5 години)
Рейтинг: 3601 | Одобрение: 386
Климата се променя от години, но последната беше най-неприятна, само дъждове и наводнения, и бури и ветрове, дано се успокои малко и да няма поразии
5
1
zakluch (преди 5 години)
Рейтинг: 30620 | Одобрение: 5680
По-скоро трябва да свикваме с нагли депутати?
Повече за мен тук Ключодържатели

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама