Министър Ангелкова обясни „секирата“ за Варна: Проектът за новия облик на града не е спрян, а просто оставен без стотинка!

09.10.2014 / 14:57 20

Веселин Златков

Служебният транспортен министър Николина Ангелкова се опита да се измъкне по абсурден начин от недоволството на варненци по повод спирането проекта за развитие на пристанището им. С доста емоция в гласа тя заяви при днешното си посещение в града, че изграждането на нов интермодален терминал е изключително важно, както за порта, така и за държавата и не на последно място за общината.

Процедурата за проектирането на новото пристанище на Варна не била спряна, а само финансирането за нея – това се опита да убеди медиите Ангелкова. Има ли разлика между двете неща, всеки може да прецени сам. Но всъщност, дори самата Ангелкова обясни, че без финансиране, договор за проектирането няма да бъде подписан.

Фирмата, класирана на първо място във вече приключения конкурс за проектиране на новия интермодален терминал на варненското пристанище, предлага цена от около 8,8 млн. лв. В момента транспортното министерство не разполага с тези пари. Това стана след като служебното правителство  реши да спре средствата от програмата за регионално развитие на кабинета на Пламен Орешарски. На практика, това повтаря схемата, по която беше спрян проекта за развитие на пристанище Варна от правителството на ГЕРБ – при вече осигурено финансиране, се взема чисто политическо решение парите да бъдат отказани. Разликата е само една – преди години парите идваха от Япония, този път бяха осигурени от държавния бюджет.

Министър Ангелкова на практика призна, че в момента няма ясна представа ще се проектира ли изобщо новия интермодален терминал във Варна или не. „Не обсъждаме вариант това да не се случи“, заяви тя, но поясни, че ще може да даде по-конкретен отговор след седмица. Тогава ще стане ясно дали необходимите 8,8 млн. ще могат да бъдат взети от бюджета на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“. Ако това се окаже невъзможно, най-вероятно проведения конкурс ще се обезсмисли и ще се направи нов. 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
teodor999 (преди 6 години)
Рейтинг: 7651 | Одобрение: -549
Парите са добре присвоени!!!
0
1
Kasparov (преди 6 години)
Рейтинг: 1061 | Одобрение: 86
ГЕРБ правят за Варна но не достатъчно и не качествено. Не помня откога във Варна. при най-малкия дъжд и текват реки. Всички тези нови булеварди и асфалти дето направиха нямат никакъв смсиъл ако няма дъждовна канализация. Или не я чистят, или направо са асфалтирали отгоре върху шахтите.
"Chess is mental torture." Gary Kasparov
1
1
Варна (преди 6 години)
Рейтинг: 78399 | Одобрение: 37314
Парите са в ГЕРБ. Те са най-богатите, защото цялата държавна и общинска пара е в тях. Става въпрос за милиарди. Естествено, че от ГЕРБ трябва да очакваме средства. Няма по-богати от тях.
МУТРИТЕ ВЪН! ОПГ ГЕРБ в ЗАТВОРА! ПОРТНИХ в РУСИЯ
1
1
sv (преди 6 години)
Рейтинг: 836 | Одобрение: -4
Надявам се да се намерят пари за да стане Варна още по-хубава, защото който иска намира начин , а който не си търси оправдания!
1
2
Kasparov (преди 6 години)
Рейтинг: 1061 | Одобрение: 86
Безсмислени кОнкурси, безсмислена политическа битка.
"Chess is mental torture." Gary Kasparov
23
3
Варна (преди 6 години)
Рейтинг: 78399 | Одобрение: 37314
В същото време намериха 10 милиона за належащите проекти за спортна зала в Пловдив и новата станция на метрото в София. Варна е дискриминарана за пореден път
МУТРИТЕ ВЪН! ОПГ ГЕРБ в ЗАТВОРА! ПОРТНИХ в РУСИЯ
13
2
coming (преди 6 години)
Рейтинг: 145 | Одобрение: 50
Абе няма значение кой. Нали пак Варна страда.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама